in

Tips om de carnaval te fotograferen!

Natuurlijk is het goed om te weten waar je precies naartoe kunt gaan voor het maken van de mooiste carnavalsfoto’s, maar het is ook zeker handig weet als je weet hoe je die foto’s dan maakt.

Voorbereidingen om carnaval te fotograferen

Er wordt vaak gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is. In dit geval is dat ook werkelijk zo, want je kunt natuurlijk niet naar carnaval zonder een goede outfit. In veel steden wordt echt serieus werk gemaakt van een mooie, gekke carnavalsoutfit, dus zorg ervoor dat je zelf ook een gave outfit hebt, zodat je je goed in de menigte kunt mengen.

Verder is het natuurlijk ook handig om wat spullen mee te nemen. Zorg voor een extra batterij en wat extra sd-kaartjes. Verder is een regenhoes of iets dergelijks wel handig, zowel voor eventuele regen, als voor rondvliegend bier. Volg WeerOnline voor de weersvoorspellingen, dan weet je hoe je je moet kleden. Carnaval wordt grotendeels ook ‘s avonds gevierd. Ga je op pad in het donker, dan kan een kleine reportageflitser ook van pas komen.

Foto: henri1952 – ISO 800 · ƒ/3.2 · 1/500s · 200mm

Neem niet te veel mee

Goed, dit punt valt natuurlijk eigenlijk nog onder de voorbereiding, maar we wilden graag wat dieper ingaan op het kiezen van de juiste objectieven. Neem namelijk niet meer dan twee objectieven mee. Er zijn erg veel objectieven die handig kunnen zijn voor het fotograferen van carnaval, maar je kunt het beste kiezen voor een lichte groothoek en een kleine zoomlens. Gebruik je een erg grote telelens dan schrikt dat al snel nogal af en gebruik je een extreme groothoek dan kan het beeld wel erg vervormen.

Foto: Enriko

Maak verschillende soorten carnavalsfoto’s

Vaak gaan fotografen op pad met het idee van op één manier carnaval te fotograferen. Dat kan natuurlijk, maar het is veel leuker om verschillende dingen vast te leggen. Probeer dus ook echt met die twee objectieven te werken. Kies voor verschillende perspectieven en maak bijvoorbeeld niet alleen portretten, maar ook overzichtsfoto’s. Let op de details én op het gehele plaatje. Zo kom je straks niet thuis met allemaal vergelijkbare foto’s, maar met een hoop verschillende beelden.

Foto: havdwater – ISO 2800 · ƒ/1.8 · 1/125s · 18.5mm

Leg de sfeer tijdens carnaval vast

Carnaval is een groot, gezellig, vrolijk, enthousiast, weelderig en uitbundig feest en dat maakt dat er behoorlijk wat sfeer te vangen is op je beelden. Verklede, lachende mensen, versierde straten en rondrennende kinderen, de sfeer is overal te vinden. Je moet hem wel even vast weten te leggen. Meng je daarom in de menigte en zorg ervoor dat je niet meer opvalt. Mensen met een camera kunnen immers nog wel eens ‘eng’ zijn.

Foto: Bedijs

Gebruik een open diafragma

Carnaval betekent ook drukte en dan wil je voorkomen dat je op je foto door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom slim om een groter diafragma te gebruiken. Een groter diafragma zorgt voor minder scherptediepte en daarmee dus een wazigere achtergrond. Dat maakt dat je de focus makkelijker op het onderwerp kunt leggen en dat de foto overzichtelijker wordt.

Foto: cockie – ISO 200 · ƒ/4 · 1/640s · 172mm

Ga voor een snelle sluitertijd

Een snelle sluitertijd is ook nodig wanneer je carnaval gaat fotograferen. Rennende kinderen, dansende mensen en flitsende lichten, met een snelle sluitertijd leg je al deze dingen scherp vast. Zo voorkom je bewegingsonscherpte (al kan een wat langere sluitertijd soms ook mooi zijn, kijk bijvoorbeeld maar naar de foto hieronder!).

Foto: MaxvanDijk

Leer werken met de kleuren van carnaval

Tijdens carnaval zijn er enorm veel kleuren te vinden. Sommige kleuren passen misschien mooi bij elkaar, maar de meeste kleuren zullen flink tegen elkaar afsteken en soms zelfs vloeken. Zorg ervoor dat je daarop let bij het maken van de foto en dat je geen kleuren samen op de foto zet die voor een vervelend beeld zorgen. Wel kun je bijvoorbeeld experimenteren met kleurcontrasten. Dat kan namelijk juist voor een interessant beeld zorgen. Maak daarbij dat ook de kleuren de foto niet overnemen en dat je ook weer genoeg focus houd op je onderwerp.

Je zou het misschien niet denken, maar al die kleuren nodigen juist ook heel erg uit voor het maken van een zwart-witfoto. Dit omdat er vaak ook veel patronen gebruikt worden met carnaval en omdat de kleuren soms erg af kunnen leiden van het beeld. Heb je dus een foto gemaakt waarvan je denkt dat deze mooier zou zijn in zwart-wit? Probeer hem dan eens om te zetten!

Foto: dennisvansintvliet – ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/3000s · 145mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto van slapende ijsbeer wint publieksprijs WPY

Zoom.nl magazine editie 3 2024 is uit!