in

Tips om steden te fotograferen in regen, sneeuw en mist


19 januari 2021, 09:37

Stralend mooi weer nodigt uit om op pad te gaan, maar wat voor de doorsnee mens prachtig weer is, hoeft dat niet voor de fotograaf te zijn. Bij sneeuw, regen, mist of storm blijven de meeste mensen liever binnen, terwijl het bij veel fotografen ook dan gaat kriebelen om op pad te gaan. Dat is niet zo gek, want weersomstandigheden bepalen voor een groot deel de sfeer in een cityscape.

Regen en onweer

Bij regen ontstaan de prachtigste reflecties op straten en wegen. Een winkelstraatje ziet er dan nog kleurrijker en gezelliger uit. Ook andere natte oppervlakken veranderen in spiegels, dus ga regelmatig door je knieën om te zien of je ergens een mooi dubbelbeeld kunt maken. Niet alleen regenplassen zijn hier ideaal voor, maar ook andere oppervlakken met een dun laagje water.

Niet alle fotoapparatuur kan tegen vocht, dus let op wat je wel en niet meeneemt. Werk daarnaast zoveel mogelijk onder een paraplu, zoek afdakjes op en gebruik een solide regenhoes voor je camera.

Een onweersbui biedt de mogelijkheid een cityscape met indrukwekkende bliksemschichten vast te leggen. In de stad zie je een onweersbui minder goed aankomen dan in een open landschap en daarnaast moet de bliksem ook maar net in een open gedeelte te zien zijn. Je moet dus niet een stel gebouwen pal voor je neus hebben, maar een locatie opzoeken met zoveel uitzicht als in een stad maar mogelijk is. Vaak moet je het dan hogerop zoeken.

Ideaal is het als de onweersbui op een afstandje voorbijtrekt, zodat jij veilig en droog staat. Plaats de camera anders op een droge plek, activeer de intervalstand zodat de camera zelfstandig foto’s maakt en ga zelf naar binnen. Want onweer is en blijft gevaarlijk.


Bij regen, motregen, of een laagje dauw ontstaan overal reflecties.

vincenze.zoom.nl
Sony A7R II · ISO 100 · F 11 · 10 SEC · 16 MM

Onweer en dreigende wolkenluchten zie je beter vanaf een hoog standpunt.

nielsdam.zoom.nl
Nikon D810 · ISO 64 · F 8 · 3 SEC · 16 MM

Sneeuw en mist

Een sneeuwbui kun je niet aan je voorbij laten gaan. De zeldzame keren dat het bij ons sneeuwt, verandert een stedelijke omgeving in een sprookjeslandschap. Alles kleurt wit en alleen een paar overgebleven kleuren verraden dat jouw foto’s niet in zwart-wit zijn gemaakt.

De dwarrelende sneeuwvlokken beperken het zicht. Daarom is het verstandig om een onderwerp op niet al te grote afstand in beeld te nemen. Alles in de verte verdwijnt anders al snel achter een muur aan sneeuwvlokken.

Ook bij mist zoek je het wat onderwerp betreft iets dichterbij, al hangt dat vooral af van de dichtheid van de mist. Want hoe minder zicht er is, hoe minder omgeving je ziet.

Om te benadrukken hoe mistig het is, helpt het als je niet volledig inzoomt op het meest mistige deel van de omgeving, maar er juist een randje bijneemt waar de mist een stuk minder is. Je krijgt dan een sterk verloop van een relatief helder en kleurrijk stukje beeld, naar de in het niets verdwijnende stad.

Gaat het alleen om een lichte mist of nevel, dan gebruik je het vooral als sfeerelement. Mist in een grote stad is vrij zeldzaam, dus grijp je kans zodra het zich voordoet.

Sneeuw begint zeldzaam te worden, dus leg het vast voordat het weer weg is.

Eus Driessen, scavo.zoom.nl
Canon EOS 6D · ISO 100 · F 11 · 8, 15 en 30 SEC · 12 MM


Dankzij de lichte nevel is de foto nog sfeervoller geworden.

jlinnenkamp.zoom.nl
FujiFilm X-T2· ISO 200 · F 8 · 0,5 SEC · 41 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Huisdieren binnen fotograferen: deze apparatuur kun je gebruiken

Creatief met licht: zo maak je een foto met een dubbele belichting