in

Tips voor bokeh in je foto

Veel fotografen willen spelen met scherp en onscherp in hun beelden. Dat is helemaal geen gek idee, want je kunt er de meest prachtige beelden mee maken. Een beeld met een fraaie onscherpe achtergrond wint in de meeste gevallen aan karakter en impact. Maar hoe zorg je daar nu voor?

Een mooie achtergrondonscherpte is iets waar veel fotografen naar op zoek zijn. Voor sommigen is het zelfs de reden om een spiegelreflexcamera of een systeemcamera aan te schaffen, nadat ze de eerste stappen zonder onscherpte gezet hebben met hun telefoon of compactcamera. Al kun je anno 2021 natuurlijk ook prima een onscherpe achtergrond creëren met je telefoon, al is het in dat geval natuurlijk geen échte achter- of voorgrondonscherpte.

Hoe zorg je nu voor een mooi bokeh in je foto’s? Allereerst is de belangrijkste tip: gebruik een groot diafragma. Een groot diafragma staat verwarrend genoeg gelijk aan een klein f-getal. F/2.8 is dus een groot diafragma en f/1.4 een nog groter diafragma. F/11 is bijvoorbeeld een klein diafragma. Je kunt het ook anders voor je zien: groot betekent dat het diafragma in fysieke zin groot is, dus dat er veel licht naar binnen valt. Daardoor kun je met een groot diafragma beter belichte beelden maken als het donker is of schemert. Door een klein diafragma valt weinig licht naar binnen en daarmee is het dus een grotere uitdaging om een goed belicht beeld te maken in uitdagende lichtomstandigheden. 

Een groot diafragma kun je dus gebruiken om een onderwerp mooi scherp in het vizier te nemen en de achter- (en voorgrond) onscherp op beeld te zetten. Afstand speelt ook een rol. Zeker als er een afstand zit tussen het hoofdonderwerp en de voor- of achtergrond kun je namelijk spelen met scherp en onscherp. Het gaat dan zeker ook om de afstand tussen jou als fotograaf, je onderwerp en de achtergrond. Als je dichterbij je onderwerp gaat fotograferen, dan wordt de achtergrond ook onscherper. Als je wil experimenteren met het werken met scherp en onscherp dan is het dus altijd een goed idee om goed naar de afstanden tussen jou, je onderwerp en de achtergrond te kijken.

Overigens speelt ook de gebruikte brandpuntsafstand een grote rol. Met een telelens is het bijvoorbeeld ook – eenvoudig – mogelijk om een onscherpe achtergrond te creëren. Daarmee kun je zelfs met – normaal gesproken – kleine diafragma’s als f/8 al een onscherpe achtergrond creëren. Denk maar aan een foto van een vogel op een tak ver weg. De achtergrond in zo’n beeld is al snel onscherp, waardoor de relatie tussen brandpuntsafstand en de afstanden onderling nog eens bevestigd wordt.

Hoewel het dus een fraaie toevoeging aan je beelden kan zijn, is het toch een goed idee om een onscherpe achtergrond niet overal en zomaar te gebruiken, maar te kijken naar beelden waarin het daadwerkelijk een toevoeging is. Soms is het goed om de onscherpte bijvoorbeeld te gebruiken om extra nadruk te leggen op je onderwerp. Daarom kan het soms ook juist geen goed idee zijn om heftige onscherpte te gebruiken, bijvoorbeeld als ook de omgeving van je onderwerp van belang is in het verhaal van je beeld. Kortom: gebruik het met mate. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De 9 beste tips voor het fotograferen van noodweer

Leica DG Vario-Summilux 25-50mm/ F1.7 ASPH