in

Tips voor de mooiste landschappen in zwart-wit!


26 februari 2016, 10:00

Landschappen lenen zich uitstekend voor een mooie omzetting naar zwart-wit. Bij gebrek aan kleur moet de foto het hebben van compositie, vorm en lichtval. Deze tips helpen je om het meeste te halen uit je zwart-wit landschappen.

Tip 1 Geschikte landschappen

Niet alle geslaagde landschapfoto’s zijn even geschikt om in zwart-wit om te zetten. Wat wel werkt zijn foto’s met sterke contrasten of een uitgesproken lucht. Een strakblauwe lucht vertaalt zich in zwart-wit tot een grote grijze massa. Wolkenloze hemels werken daarom meestal minder goed in zwart-wit fotografie. Stormachtige luchten doen het wel weer goed. Ben je aan het fotograferen en is de lucht saai? Probeer dan de hoeveelheid zichtbare lucht te minimaliseren.
John_Verbruggen

Tip 2: Compositie

Belangrijk voor de compositie is dat de verschillende elementen niet in elkaar overlopen. Dat geeft een saaie aanblik aan de foto, omdat het oog kan zich niet kan richten op de verschillende lichttonen. Net zoals bij een landschap in kleur werkt het vaak goed om iets op de voorgrond te plaatsen zodat je diepte krijgt. Zoek bij een landschap daarom eerst naar een mooie voorgrond die de moeite waard is.
anco

Tip 3: Focus op vorm

Duidelijke vormen en lijnen maken kleur overbodig. De vormen leiden de aandacht af van bijvoorbeeld de horizon, waardoor het landschap beter zichtbaar wordt. Daarnaast leiden vormen en lijnen de kijker goed door het beeld naar je hoofdonderwerp. Om de vorm te benadrukken kan je het contrast in je nabewerking een beetje opvoeren.

bakkerstephan

Tip 4: Houd het rustig

Minder is meer, geldt dubbel bij zwart-wit. Houd daarom het aantal beeldelementen beperkt. Door lange sluitertijden te gebruiken worden bewegende delen als lucht en water een mooie waas. De aandacht gaat dan extra uit naar de stilstaande onderwerpen in je foto.
fotoscape

Tip 5: Licht

Normaal zoek je als landschapsfotograaf vaak het zachte ochtend- of avondlicht op, Bij zwart-wit hoeft dit niet per se. Juist het harde middaglicht benadrukt extra de lijnen en vormen. Ook dichte mist en donkere grijze dagen vragen om zwart-wit foto’s. Let in beide gevallen wel op de lucht. Zeker op bewolkte dagen zijn de contrastverschillen groot. De lichtmeter van je camera kan deze contrasten zonder een speciaal filter niet aan. Het gevolg is fletse foto’s met vaak overbelichte luchten of dichtgelopen schaduwen.
vdhoorn

Tip 6: Direct in zwart wit of toch omzetten?

In JPEG:
Hoewel je camera direct in zwart-wit kan fotograferen, kun je deze stand het beste vermijden. De camera voert immers een standaard omzetting uit waarop je verder geen invloed kunt uitoefenen. Door zelf je foto om te zetten kun je veel nauwkeuriger het eindresultaat bepalen. Fotografeer dus altijd in kleur wanneer je in JPEG-fotografeert, ook als je weet dat je uiteindelijk de foto in zwart-wit gaat omzetten. Extra pluspuntje is dat de foto ook nog in kleur beschikbaar is, mocht je besluiten dat je dat toch mooier vindt!

In RAW:
Fotografeer je in RAW dan is het juist wel handig om je camera op de zwart-witinstelling te zetten. Aangezien je camera de ruwe sensordata opslaat en niet de nabewerkingen in de camera, blijft alle kleurinformatie gewoon behouden. Op het display van je camera zul je wel de zwart-wit versie zien. Dat geeft een aardige indruk van hoe jouw landschap er in zwart-wit uitziet. Op je computer zie je gewoon de kleurenversie en kun je alsnog jouw ideale omzetting uitvoeren.
jz3

Tip 7: Kleur toevoegen

Wanneer je puur in zwart-wit werkt, kan een landschap soms wat koud overkomen. Het is daarom niet vreemd om zo nu en dan eens een kleurtint toe te voegen aan het eindresultaat. In de meeste gevallen is de bekende sepiakleur de beste keus, maar het kan natuurlijk ook een andere kleur zijn. Door slechts een minimale tint toe te voegen behoud je het zwart-wit gevoel van een foto. De kleurtint zal pas opvallen wanneer je de foto naast een echte zwart-wit foto legt, maar het voegt wel degelijk iets toe aan je beeld.
soesa62

Tip 8: (zoals altijd) oefening baart kunst!

Het duurt even voordat je leert hoe een scène er in zwart-wit uit gaat zien. Hierbij let je als fotograaf meer op contrast en tinten en negeer je de kleuren. Wanneer je jezelf specifiek gaat richten op landschappen in zwart-wit, zul je merken dat het ‘monochroom zien’ vanzelf komt. Besluit als oefening bijvoorbeeld een maand lang alleen nog maar zwart-wit te fotograferen. Je zult merken dat je veel beter zicht krijgt op welke foto’s wel en niet ‘werken’ in zwart-wit.

Doe inspiratie op!

Bij onze collecties staat een overzicht van prachtige landschapsfoto’s in zwart wit die zijn geüpload op ZOOM.nl!

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon AF-P DX Nikkor 18-55mm F3.5-5.6G VR

Review: Tokina AT-X 24-70mm f2,8 PRO FX