in

Tips voor de perfecte selfie

Ellen Grondijs

Selfie is woord van het jaar 2013. Een toepasselijk woord voor fotografen. Een selfie klinkt niet zo uitdagend maar een goed zelfportret natuurlijk wel. Daarom deze 12 tips voor de beste selfie.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

1 Let goed op eigen pose. Je bent je eigen regisseur. Houd je hoofd niet omhoog anders zie je je neusgaten. Je hoofd een beetje schuin houden maakt de foto lekker speels. Houd de camera ook niet te dichtbij. Want heel dichtbij gaat de foto vertekenen en zien mensen er al gauw minder mooi uit. Dan lijkt bijvoorbeeld je neus heel groot.

(foto: floriske)
Door gebruik te maken van scherpte diepte kan je leuke resultaten krijgen.

2 Een goed zelfportret vertelt een verhaal. Je vertelt iets over jezelf of speelt iets na als acteur. Tref de juiste voorbereidingen die passen bij jouw verhaal.

(foto: takeitysie)
Bij dit zelfportret wordt een verhaal verteld. Wat zie jij hierin?

3 Maak een aantal opnames na elkaar en kijk tussendoor niet. Dit scheelt tijd en concentreer je je ook beter.

4 Fotografeer niet via een spiegel. Ondanks dat je dan wel goed ziet wat er gebeurd op de foto, is het een nadeel dat je je verschuilt achter de camera. Je kunt de camera wel uit beeld laten door vanuit een hoek te fotograferen, maar dan moet je weer gokken hoe de foto eruit gaat zien. En je kunt bijna nooit een portret recht van voren maken.

(foto: superfaber)
Dit grappige en orginele zelfportret heeft goed gebruik gemaakt van attributen.

5 Als je fotografeert met een omgedraaide camera, let er dan op dat je armen niet in beeld komen. Dit kan er raar uitzien. Steek je armen dus iets meer naar buiten. Dan verraden alleen je schouders dat je zo fotografeert.

6 Een makkelijkere optie is het werken met statief en een zelfontspanner. Zo kan je jezelf helemaal in beeld brengen. Je bent nu ook veel vrijer in compositie omdat je je camera overal kan neerzetten.

(foto: fveer)
Door vanuit een ander standpunt te fotograferen krijg je leuke effecten.

7 Als je via de zelfontspanner werkt heb je bij de meeste camera’s 10 seconde om op je plek te gaan staan. In plaats van meetellen let je op het rode lampje. Als die sneller gaat knipperen betekent het dat je stil moet gaat staan en dat de foto gemaakt wordt. In de meeste camera’s hoor je ook piepjes. Zo weet je precies wanneer er afgedrukt wordt.

(foto: marjoo)
Probeer creatief om te gaan met je selfie. Zo krijg je unieke foto’s.

8 Nog makkelijker is het werken met een afstandsbediening in plaats van de zelfontspanner. Zo kan je op de plek gaan staan en stelt je camera scherp op jouw gezicht.

9 Heb je geen afstandsbediening? Zet dan iets in de plaats van de plek waar jij wilt staan en stel daar dan handmatig op scherp. Als je vervolgens voor de camera gaat staan haal je het weer weg en ga je op precies dezelfde plek staan voor de foto.

(foto: blubber)
Als je scherp stelt op een stoel en je zet deze scherpstelling vast, weet je zeker dat je ook met de zelfontspanner een scherpe foto krijgt.

10 Gebruik je je selfie als profielfoto op sociale media? Zorg er dan voor dat je een kleine uitsnede hebt zodat je ook herkenbaar bent als mensen je avatar zien.

11 Denk ook goed na over de achtergrond. Dit bepaalt ook de sfeer van je foto. Zorg wel door een grote diafragma opening dat de achtergrond onscherp is. Want jij blijft het hoofdonderwerp.

(foto: guidje)
Een leuke selfie met de camera recht voor het gezicht. Hier werkt het.

12 Varieer en wees creatief. Van boos tot vrolijk en gekke bekken en zakelijke selfies. Wel of niet herkenbaar in beeld speelt ook een rol. Zo maak je jouw foto uniek.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom je als fotograaf nooit je RAW-bestanden moet verkopen

De ideale lampen voor een thuisstudio