in

Tips voor de voorbereiding van een portretshoot!


7 juni 2019, 08:32

Het is tijd om een serieuze shoot voor te bereiden! Je hebt de basiskennis over de juiste camera-instellingen, compositieregels en weet hoe je slim met natuurlijk licht werkt. De volgende stap is het organiseren van een echte shoot! Met deze tips kom je al heel ver.

Locatie

Als je besloten hebt om in de studio te fotograferen, kun je ervoor kiezen om zelf een kleine studio-setup te bouwen, dus zelf ook alle apparatuur aan te schaffen. Maar je kunt ook een studioruimte huren. Zeker als je nog nooit in een studio hebt gefotografeerd, is dit zeer aan te raden.

Als je huurt, krijg je namelijk vaak ook de juiste begeleiding die je in het begin nodig hebt om te fotograferen: lichten instellen, softboxen bepalen, sterktes … als je net begint is het handig om hier hulp bij te hebben.

Inspiratie & Moodboard

Voordat we in de studio duiken met een model en meerdere lichtopstellingen, is het belangrijk om te weten wat we gaan fotograferen. Hoe beter je beeld is van wat je wilt fotograferen, hoe makkelijker de shoot zal verlopen.

Denk bijvoorbeeld aan de communicatie met het model: als jullie allebei al ongeveer weten welke houdingen het model moet aannemen, dan zal hij/zij dit gemakkelijker doen tijdens de shoot.

Thierry Goovaerts, thierrygoovaerts.zoom.nl – Nikon D750 – ISO 100 – F 9 – 1/125 SEC – 70 MM
Bij een foto als deze is de communicatie met het model van wezenlijk belang. In zo’n geval kan een moodboard een belangrijk hulpmiddel zijn.


Loes Gorseling, loesgorseling.zoom.nl
– Nikon D7100 – ISO 100 – F 3,2 – 1/250 SEC – 35 MM
Een duidelijk concept met een bijpassend moodboard, zorgt ervoor dat iedereen in het team weet wat hij of zijn moet doen.

Een goede shoot begint bij een mooi en duidelijk moodboard: een verzameling foto’s, tekst en eventueel video’s, die vooral de sfeer van de foto’s die je wilt maken weergeeft.

Denk je bijvoorbeeld aan een fantasy-achtige shoot met lichten en effecten? Dan is het handig om daar eerst een aantal voorbeeldfoto’s bij te zoeken die voldoen aan die criteria.
Een veelgebruikte site hiervoor is Pinterest. Hier kun je met een gratis account meerdere ‘Boards’ aanmaken, waarbij je foto’s kunt zoeken met een bepaalde stijl.

Zoek op de thema’s die je wilt fotograferen (in het Engels). In dit geval: fantasy portrait photography.
Terwijl je door de honderden resultaten scrolt, kun je letten op verschillende dingen:
• De houding en blik van het model
• De kleurtinten
• De compositie
• Het standpunt of de uitsnede
• De algehele sfeer in de foto

Zoek aan de hand van deze criteria een aantal foto’s bij elkaar en voeg ze toe aan je board, eventueel met een beschrijving erbij als: ‘zo’n blik wil ik ook graag in de foto zien’ of ‘deze kleurtinten spreken me aan’.

Modelkeuze

Als je een serieuze shoot wilt doen, waarbij je een artistiek concept centraal stelt, dan is het aan te raden om naar een professioneel model op zoek te gaan. Het voordeel: de shoot wordt er meteen professioneler door en met de juiste communicatie behaal je veel mooiere resultaten.


Richard Terborg (www.richardterborg.com)
Door met een professioneel model te werken, krijgen je portretten al snel meer uitstraling én kun je sneller werken in de studio.

Als je een model hebt gevonden, dan ben je er nog niet. De omgang die jij als fotograaf ermee hebt, is bepalend voor het eindresultaat. In de regel moet je de shoot zien als een gezamenlijk project, waarbij jullie beiden verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat.

Ontstaat er een fijne, open sfeer tijdens de shoot, dan levert dat veelal de beste resultaten op. Belangrijk om te onthouden: raak een model nooit zomaar aan, ook al is de relatie tussen jullie twee goed. Vraag het altijd eerst, en sta ervoor open als hij/zij aangeeft dat liever niet te hebben. Gebruik voorbeeldfoto’s om verschillende poses te laten zien, of doe ze eerst zelf voor.

Afspraken, contract en TFP

Als je een geschikt model gevonden hebt, is het belangrijk om meteen een paar zaken te regelen middels een contract. Natuurlijk kan het ook informeel en zonder, maar het is wel zo handig om verrassingen achteraf te voorkomen en de verwachtingen van beide partijen goed op papier te hebben.

Als je net begint met portretfotografie en je hebt een model gevonden via social media, dan is er vaak sprake van een TFP-overeenkomst (Time for Print). Dit houdt in dat de fotograaf en het model overeen zijn gekomen dat er geen geld wordt betaald voor de shoot, maar dat het model wel recht heeft op enkele kopieën van de mooiste foto’s die gemaakt zijn tijdens de shoot. Op die manier kunnen zowel fotograaf als model hun portfolio verrijken.

Naast TFP kunnen ook belangrijke zaken zijn opgenomen in een simpel contract, zoals:
• Auteursrecht
• Publicatierecht
• Vergoeding
• De overeengekomen sessie (naakt of niet, genre, etc.)
De Stichting Meldpunt Modelfotografie biedt een goed en gratis modelcontract aan dat je kunt downloaden als Word-bestand en samen met je model kunt invullen.

Joan Reijmer Photography, joanreijmerphotography.zoom.nl
Een foto als deze komt alleen tot stand als er goed gecommuniceerd wordt tussen model en fotograaf, waarbij het concept voor beiden helder is.

Visagie & styling

Tot nu toe hebben we vooral met natuurlijk licht gewerkt en hooguit een invullicht. Gaan we de studio in, dan verandert dit drastisch: we plaatsen lampen rond ons model die misschien wel tien keer zo fel zijn als het natuurlijk aanwezig licht.

Dat betekent ook dat de huidtinten hiermee te maken krijgen. Het is dus belangrijk om enige vorm van make-up te gebruiken bij je model. Wil je een natuurlijk portret, dan is een basislaag voldoende (dit kun je vaak van het model zelf vragen), maar ga je voor een extremere look of meer fantasy-concept, dan zul je al snel hulp nodig hebben van een visagist.

Let op: uitzonderingen daar gelaten, zijn veel modellen niet heel vakkundig in het toepassen van make-up of styling op zichzelf. Voor simpele portretten kan dit wel, maar vraag er voor een complexer portret meteen een visagist bij. Het liefst iemand met wie het model zelf ook al eerder heeft gewerkt.

Ook een visagist(e) werkt vaak in het eerder besproken TFP-verband.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Portretfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het fotograferen van een portret bij natuurlijk licht, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • Omgaan met het model en styling

  • Alles over flitslicht en unieke lichtopstellingen in de (thuis)studio

  • De juiste camera-instellingen voor verschillende lichtsituaties

Bekijk hier de volledige Cursus Portretfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 60-600mm 1:4.5-6.3 DG OS HSM Sports

Meer doen met lagen in Photoshop!