11 september 2020, 09:13
Je ziet ze vast weleens voorbijkomen op Zoom.nl, foto’s van druppels! In de natuur kun je hier sprookjes-achtige beelden mee maken.
Klassieke vorm van druppelfotografie
De klassieke vorm van druppelfotografie is natuurlijk het laten vallen van een druppel in een bakje vloeistof. Je kunt hier 3 verschillende momenten vastleggen; de druppel die boven het water hangt, de golf die ontstaat wanneer de druppel het water raakt en als laatste de beweging die ontstaat wanneer de druppel weer naar boven komt in het water. Dit is een kwestie van veel oefenen met goede timing en een snelle sluitertijd.
Druppelfotografie in de natuur
Wanneer je eens iets anders wil proberen dan biedt de natuur de perfecte uitkomst. Trek er vroeg op uit op een koude morgen en je zult overal druppels zien liggen in de vorm van ochtenddauw. Druppels op een blad, veertje of grasstengel zijn prachtig om close-up vast te leggen.
Je kunt druppels in de natuur op verschillende manieren fotograferen. De ochtenddauw is goed te zien op insecten en bladeren, dus je kunt voor macrofotografie kiezen. Ook kun je een grasveld vanaf een laag standpunt fotograferen met in de achtergrond de opkomende zon. Dit zorgt voor prachtig licht, wat ook nog weerkaatst in alle zichtbare druppels. Denk ook aan spinnenwebben die nog vol met ochtenddauw zitten bij de opkomende zon.
Omdat een druppel doorzichtig is, kun je goed werken met verschillende achtergronden en reflecties. De achtergrond zal ‘op zijn kop’ te zien zijn in de druppel. Gebruik een groot diafragma om de druppel scherp te stellen en de achtergrond in de foto helemaal wazig te maken.
Probeer een druppel altijd te fotograferen vanaf een zijaanzicht in plaats van het bovenaanzicht. Je ziet bijvoorbeeld bij een bovenaanzicht alleen maar het groen van het blad waarop de druppel ligt. Ook de bolling van de druppel is vanaf het zijaanzicht veel beter zichtbaar.
Bij een zijaanzicht zie je dus de gespiegelde achtergrond, de bolling en vorm en het contrast is veel duidelijker.
Natuurfotografie tips
Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.