in

Tips voor een Familieportret24 december 2018, 10:42

Rond de kerst ben je met familie bij elkaar en dit is een geschikt moment om een mooi familieportret te maken. We geven je een aantal tips!

Plannen

Wil je de familiefoto eens echt goed aanpakken en de kans grijpen dat met de Kerst iedereen aanwezig is? Zorg er dan voor dat iedereen op de hoogte is van de shoot. Het maken van de foto’s hoeft echt niet urenlang te duren, want er moet nog genoeg gegeten en gedronken worden. Het is alleen wel handig als iedereen weet dat er foto’s gemaakt gaan worden. Je kunt bijvoorbeeld een kledingvoorschrift verzinnen voor de shoot. Stem de kleding op elkaar en de setting af. Te veel prints bij elkaar maken het bijvoorbeeld erg rommelig.

JacquelineUiterloo

Gezichten scherp

Er staan veel mensen op één foto, dus het is erg belangrijk dat alle gezichten scherp zijn. Zorg er dus voor dat je de diafragmawaarde groot maakt, zeker wanneer je met meerdere rijen werkt. Door deze hoge waarde van het diafragma krijg je zowel in de voorste als in de achterste gezichten de goede scherpte.

EPetersPhotography

Genoeg licht

Naast de juiste scherpte is ook het juiste licht van groot belang voor een goed familieportret. Het zijn al donkere dagen en je verzamelt waarschijnlijk bij iemand thuis. Door de hoge diafragmawaarde is redelijk wat licht nodig om een goed belichte foto te maken. Je kunt het best belichte plekje in huis opzoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om naar buiten te gaan.

Verhagen09

Zorg ervoor dat de achtergrond in de foto neutraal is. Er staan al genoeg mensen op de foto, dus hou de rest van het beeld rustig. Zorg in de foto voor een onscherpe achtergrond door ruimte tussen familie en achtergrond te behouden.

Snelle sluitertijd

Zitten er jonge kinderen in je familie? Dan is het vast een drukte van jewelste en is er veel beweging. Gooi daarom ook je sluitertijd flink omhoog, om bewegingsonscherpte in de foto’s te voorkomen.

Leukkiekje

Maak vooral heel veel foto’s, omdat er in een groot gezelschap altijd wel iemand niet goed op de foto staat. Een keer de ogen dicht of een blik werpen naar de zijkant. De kans is groter dat er iemand niet heel flatteus op staat. Door veel foto’s te maken kun je in de nabewerking altijd nog foto’s samenvoegen.

Angelotus

Vermijd cliché portretten

Een familieportret is meestal een groepsfoto waarbij iedereen richting de camera kijkt en op hetzelfde moment probeert te lachen. Zorg voor een leuke positionering van de familie wanneer je iedereen richting de camera neerzet. Vermijd een saaie rechte lijn met hoofden, maar laat mensen op de voorgrond zitten en wissel af tussen mensen die staan en zitten. Probeer verschillende opstellingen en laat eventueel de rest meedenken over een positionering die past bij de familie.

Je kan echter ook op een willekeurig moment je camera pakken, om foto’s te maken die een stuk minder geposeerd zijn. Of wees zo creatief als het familieportret van Orkarin hieronder!


Orkarin

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Last minute kerstcadeau tips voor de fotograaf

Zo maak je sfeervolle kerstfoto’s!