in

Tips voor een lifestyleshoot met kinderen


30 juli 2017, 12:00

Newbornshoots zijn ontzettend populair om de eerste weken van een pasgeboren kind vast te leggen. Lifestyleshoots zijn meer geschikt voor de periode daarna, wanneer het gezin een bepaalde regelmaat in het leven terugvindt. Hoe leg je dat dagelijkse leven precies vast? We geven je een aantal tip!

Plan vooraf je bezoek

Bespreek vooraf met het gezin wat ze precies van de reportage verwachten. Willen ze alleen observerende foto’s van hun dagritme, of liever ook een aantal geposeerde portretten van het gezin? Wat staat er op de planning? Een speelmoment? Een moment van voeden? Wanneer wordt er geslapen?

Denk ook goed na over je lichtkeuze. Ga je werken met voornamelijk omgevingslicht? Zorg er dan voor dat je vooraf een keer een huisbezoek kan brengen, zodat je weet op wat voor licht je kan rekenen. Als je vooraf (enigszins) weet wat je te wachten staat, kan je daar het beste op inspelen.
canadian

Wees niet bang om de regie te nemen

De beste aanpak is om goed te observeren, maar ook zeker om het gezin op bepaalde momenten bij te sturen. Ze weten vanzelfsprekend dat jij aanwezig bent, dus je mag best bepaalde opdrachten geven waardoor de foto’s beter uitpakken. Dat is namelijk ook in het belang van de klant! Vraag ze om een bepaalde handeling opnieuw te doen, het gezicht meer naar het licht te draaien of om vooral niet in de camera te kijken.

fabiangeboers

Focus op de momenten samen

Of het nu gaat om de vader en kind, of een moment tussen twee jonge broertjes of een oma die op bezoek komt en het jongste familielid vasthoudt, de momenten tussen personen zijn voor de familie van onschatbare waarde

mijkebressers

Sla niet door in extremen

Foto’s van jonge kinderen moeten in feite tijdloos blijven. Natuurlijk kan je een aantal foto’s maken met een bepaald thema en stijl dit op dit moment erg hip zijn, maar kies ook vooral voor een aantal ‘naturel’ opnamen. Door je beelden rustig en natuurlijk te houden, weet je zeker dat men er later nog met een positief gevoel naar terugkijkt, ook als die ene stijl alweer al lang uit de mode is.

karelmooiweer

Oog voor details

De leukste en meest onderscheidende foto’s in je reportage zijn vaak de dingen waar het gezin zich zelf totaal niet bewust van was. Wees daarom continu scherp tijdens het fotograferen en houd de details in het oog! Let op kleine interactiemomentjes, emoties en kenmerkende dingen die jou als fotograaf echt opvallen.

kimbons

Wil je toch liever een gestileerde newbornshoot? Lees dan deze tips!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Onmisbare apparatuur voor in je vakantie backpack

Analoge fotografie: Meer dan alleen rolletjes