in

Tips voor fashionfotografie



12 juli 2017, 10:15

Wil je jezelf uitdagen en met iets nieuws beginnen? Of wil je beter worden in fashionfotografie? We geven je een aantal tips om te beginnen met een fashionshoot!

Van idee naar concept

Een fashionshoot begint met een idee. Je raakt bijvoorbeeld geinspireerd door wat je op internet bent tegengekomen of wat je op straat hebt gezien! Het is nuttig om een moodboard te maken met wat je inspireert en wat je zelf ook zou willen toepassen of gebruiken in jouw fotoshoot. Dit kun je bijvoorbeeld op Pinterest doen.


Paige-Addams
Model & Styling: Sharon Boucquez

Met fashionfotografie vertel je een verhaal. Het doel van fashionfotografie is vaak het aanprijzen of verkopen van de kleding die je fotografeert. Ga dan ook met deze invalshoek aan de slag.

Denk bij het maken van je moodboard ook aan voorbeeldfoto’s waarop modellen op een bepaalde manier poseren, locaties waar je graag zou willen fotograferen of bepaalde kleding die je wilt vastleggen.


Cindystegeman

Team

Heb je het concept en je moodboard af? Dan is belangrijk om op tijd een team samen te stellen voor de fotoshoot. Misschien heb je al een model gevonden of ken je iemand die wel model zou kunnen staan.

Wanneer je nog helemaal geen contact hebt gelegd met een model, een visagist en/of een stylist, dan kun je deze bijvoorbeeld via Facebook vinden. Op de Facebook-pagina Modellen, Fotografen en Visagisten worden opdrachten en werk onder elkaar uitgewisseld. Je kunt hier je moodboard plaatsen om te laten zien wat je van plan bent en zo trek je de mensen aan, die zich aangesproken voelen door jouw moodboard of concept.

WilhelminaHelena

Tip: Biedt je fotoshoot aan als TFP. Dit staat voor Time For Print en houdt in dat het team meewerkt aan de shoot, in ruil voor de tot stand gekomen beelden.

Met het model staat of valt de foto, dus de keuze voor deze persoon is erg belangrijk. Het is de taak van het model om jouw ideeën over te dragen en uit te stralen op beeld. Het is belangrijk dat het model goed kan luisteren naar aanwijzingen en weet hoe hij of zij moet poseren. Let dus bij het uitkiezen van een model op de ervaring van diegene. Bekijk het portfolio en ga op zoek naar iets dat je aanspreekt. Dat kan een bepaalde blik zijn of een bepaalde pose. Iets dat jou vertelt dat dit model de juiste keuze is voor jouw concept. Past hij of zij helemaal bij jouw concept en ben je beiden enthousiast? Dan kun je aan de slag!


Piarfotografie

Professionaliteit

Het is belangrijk dat je jezelf professioneel opstelt. Jij bent degene die de hele fotoshoot gaat organiseren en leiden. Deze professionaliteit begint met het maken van duidelijke afspraken met het hele team. Sta bijvoorbeeld stil bij punten als de datum, het tijdstip van de shoot, eventuele reisvergoeding voor het team, een hapje en drankje gedurende de dag zelf en wie de rechten heeft over de beelden.
Overleg ook waarvoor de beelden gebruikt mogen worden en in wat voor kwaliteit deze gemaakt moeten worden.

Belangrijk: Een model release (of quitclaim) is een toestemmingsverklaring van het model aan de fotograaf om de beelden te gebruiken zonder daarbij betaalt te krijgen. Het is belangrijk dat je dit regelt met jouw model. Dit voorkomt eventueel juridisch gedoe na de fotoshoot. Op de website van de beroepsorganisatie voor professionele fotografen (DuPho) vind je hiervoor voorbeeldteksten.
Milk

Locatie en apparatuur

Een locatie vinden schijnt altijd een lastig onderdeel te zijn, maar dat hoeft niet. Het gaat vooral om kleuren, sfeer en vorm. Wil je een strakke foto dan moet je een locatie vinden die strakke vormen bevat, zoals moderne architectuur. Wil je iets romantisch? Probeer dan een locatie te zoeken met zachte kleuren. Je kunt het ook simpel houden door gewoon te kiezen voor een achtergronddoek.

Vaak is een industriële locatie erg geschikt voor fashionfotografie. Denk aan een leegstaande fabriek of industrieterrein. Ook moderne architectuur is populair om te combineren met fashion. Uiteraard kun je ook in een studio spectaculaire foto’s maken.

Sabinemetz

Als je met natuurlijk licht werkt of buiten fotografeert, is het goed om een lichtsterk objectief te gebruiken (zoals de 50MM F1.8) om mooie onscherpe achtergronden te garanderen. Gebruik op zonnige dagen een reflectiescherm om het licht te verdelen over de huid (of zoek de schaduw op).

Tijdens de shoot

Alle voorbereidingen zijn getroffen en je gaat nu daadwerkelijk beginnen met de shoot. Begin niet direct met fotograferen als iedereen binnenkomt, maar zorg eerst voor een ontspannen sfeer. Leer elkaar kennen en bespreek bijvoorbeeld nogmaals het idee van de shoot.


Ramonheinhuisphotography

Begin dan met wat testshots, zodat het model even kan wennen. Help het model op weg door aanwijzingen en complimentjes te geven. Om het model meer vertrouwen te geven kun je ook tussendoor wat foto´s laten zien.

Nabewerking

De nabewerking van een fashionportret is erg belangrijk. Hier een paar tips om je op weg te helpen:
Een model in een fashionfoto heeft nooit oneffenheden op zijn of haar huid; Gebruik de healing brush in Photoshop om oneffenheden weg te halen. Als je de huid wat softer wil maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld de Brush tool op 25%,en ga dan, terwijl je Alt inhoudt (de brush neemt dan de kleur aan van dat stuk) over de huid heen. 

Gebruik ook eens een 4:3 beeldverhouding of een filmische 16:9 en kijk wat er met je foto gebeurt. Geef in je beeldbewerkingssoftware diezelfde foto een flinke contrastboost door middel van een S-slinger in Curves (lichte gedeeltes omhoog, schaduwen naar beneden) en schroef je kleurverzadiging naar beneden. Dit geeft je foto’s met een paar simpele handelingen een meer fashion gevoel.


JasmijnBult

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus TG-5

AF-P in plaats van AF-S – Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR