in

Tips voor het experimenteren met onscherpte in je foto’s


6 maart 2021, 08:46

Een foto moet scherp zijn, toch? Tenminste, dat is wat je veel fotografen altijd hoort zeggen. Een onscherpe foto is niets waard en moet altijd vermeden worden. We willen daar graag een nuance in aanbrengen, want onscherpte kan wel degelijk een belangrijk en fraai onderdeel van een foto zijn. We leggen uit hoe.

Uiteraard begrijpen we wat fotografen willen zeggen als ze onscherpte in een foto afkeuren. Als iets scherp bedoeld is, dan moet dat onderdeel in de foto ook echt scherp zijn. Daar valt niet veel op af te dingen. Toch is onscherpte helemaal niets om bang voor te zijn, want als je er bewust mee aan de slag gaat komt het je foto’s echt ten goede.

Je staat er niet bij stil, maar onscherpte is vaak een erg belangrijk onderdeel van een foto. Kijk maar eens om je heen. Veel beeld waarin gewerkt wordt met selectieve scherpte en een onscherpe achtergrond of voorgrond is interessant en fraai en daarnaast zijn er nog veel meer manieren om onscherpte te gebruiken voor een goed beeld. Ben daarom niet bang voor onscherpte, want het kan je als fotograaf veel brengen.

Er zijn verschillende vormen van onscherpte. Je hebt bewegingsonscherpte die ontstaat doordat de fotograaf, het onderwerp of allebei beweegt tijdens het maken van de foto. Daarnaast is er de onscherpte die ontstaat als je onderwerp écht beweegt.

Beweging in een beeld kan vaak heel krachtig werken en de onscherpte die je op die manier introduceert zal in veel gevallen helemaal niet hinderlijk zijn. Denk aan een auto die voorbij komt gereden. Die auto hoeft in veel gevallen helemaal niet honderd procent scherp te zijn. Een klein beetje scherpte is al genoeg voor een goed beeld. En in veel gevallen kan een honderd procent onscherp beeld ook fraai zijn, al is dat afhankelijk van de compositie, de kleuren en de dynamiek van het beeld. Of het werkt is dan ook afhankelijk van persoonlijke smaak en per geval af te wegen. De mate van onscherpte speelt ook mee. Als een onderwerp een klein beetje onscherp is kun je vaak nog prima ontdekken waar je naar kijkt, maar als de onscherpte erg groot is wordt een ondewerp onherkenbaar en eindig je met een abstract beeld. Neem dat mee in je gedachten als je aan de slag gaat.

Zorg er ook voor dat de keuze voor het gebruik van onscherpte duidelijk is en ook op die manier door de kijker te ontdekken is. Je wilt niet dat kijkers denken dat de onscherpte in je beeld een foutje is. Zorg er dus voor dat goed te zien is dat je de onscherpte echt zo hebt bedoeld. Even terzijde: het is natuurlijk goed om altijd zo te denken over alle onderdelen van je beeld. Dan worden je foto’s zienderogen beter. Daar willen we graag aan toevoegen dat het goed is om de veelgebruikte ‘regels’ binnen de fotografie eens te bevragen en te kijken wat het passeren van die regels je kan brengen. Creativiteit kent geen grenzen en en eigenwijs uitstapje kan je zomaar een mooie serie beelden opleveren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Techniek in de vingers

7 fotolocaties aan het water