in

Tips voor het fotograferen in een dierentuin

Ellen Grondijs

Een dagje naar de dierentuin kan hartstikke leuk zijn. Maar ook zeker heel fotogeniek! Allerlei verschillende dieren. Maar hoe leg je die dan goed vast? Wij geven je tips om je dierenfotografie naar een hoger niveau te brengen.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1 Kom op het goede tijdstip. Vlak nadat de dierentuin opengaat, is het licht het mooist en zijn de dieren actief, omdat ze net uit hun nachtverblijf komen. Bovendien heb je dan nog geen last van het aantal bezoekers.

(foto: bertstolk)

2 Kijk eerst rustig rond voordat je gaat fotograferen. Neem het gebied van het dier dat daar staat goed in je op. Ga opzoek naar de beste plek om te gaan staan voor een foto. En bestudeer het gedrag.

(foto: theokruse)

3 Let op de achtergrond! Het onderwerp goed op de foto krijgen is natuurlijk het belangrijkst. Maar als er hekken op de achtergrond staan is de foto ineens een stuk minder mooi. Dit leidt namelijk af van jouw hoofdonderwerp, het dier. Het geeft ook een mooier beeld als je een foto maakt van een dier in zijn natuurlijk omgeving in plaats van hekken rondom.

4 Gebruik een laag diafragmagetal (open diafragma) om een wazige achtergrond te krijgen. Hierdoor springt het dier goed uit de foto.

(foto: martinpieters)

5 Wel eens last gehad van tralies voor de dieren? Je kan ook door de tralies heen fotograferen! Zet je zonnekap tegen de tralies aan zodat je je lens niet beschadigt. En neem een zo groot mogelijke diafragma opening. Je zult zien dat tralies van je foto verdwijnen.

6 Gebruik een telelens. Hiermee kan je de dieren dichterbij halen.

7 Bekijk van te voren de tijden wanneer dieren gevoed worden. Op die momenten liggen de leukste actie foto’s voor het oprapen.

(foto: vennema)

8 Richt je op de ogen van het dier. Stel op de ogen scherp, net zoals bij portretten van mensen. Ga op gelijke ooghoogte met de dieren zodat je niet op hun neer fotografeert.

9 Kies een bewolkte dag uit. Hierdoor verminder je reflecties in bijvoorbeeld glaswanden.

(foto: marcoml)

10 Plaats het dier niet altijd in het midden van de foto. Hierdoor wordt de foto spannender. Let dus op de gulde snede! Leer hier meer over de gulden snede.

11 Flits nooit door een ruit. Je stoort de dieren en je flitslicht bereikt je onderwerp sowieso niet, omdat het uiteenspat op de ruit.

(foto: ford)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 tips voor het fotograferen van water

Zo kun je foto’s snel beoordelen in Lightroom