in

Tips voor het fotograferen op een festival9 mei 2016, 08:00

Als je eindelijk die accreditatie te pakken hebt en je mag fotograferen op een festival, hoe ga je dan eigenlijk te werk? De volgende tips zullen je hierbij helpen.

Tip 1: Lees je in

Zodra je weet welke bands en artiesten er op het programma staan, kan je voorbereiding beginnen. Vanuit het management krijg je te horen tijdens welke nummers er gefotografeerd mogen worden. Dit zijn er vaak niet meer dan drie, dus je hebt maar kort de tijd om de juiste foto’s te maken. Door je goed in te lezen in de artiest en foto’s van andere fotografen te bekijken, weet je goed wat je kan verwachten. Sommige bandjes hebben een specifieke performance. Als je zoiets van tevoren weet, kun je daar rekening mee houden.
Foto: han-dijkslag

Tip 2: Kies de juiste apparatuur

Als je eenmaal weet waar je tijdens een concert mag staan – op het podium, in de fotopit of bijvoorbeeld bij het geluid, halverwege de zaal -, weet je ook welk materiaal je nodig hebt. Een groothoek en kleine telelens zijn altijd handig om te wisselen tussen totaalshot en een portret. Lichtsterke lenzen zijn sowieso essentieel. Eventueel, als je weet dat je niet dicht bij het podium kunt komen, kun je speciale lenzen huren voor een dag. Het is handig om twee body’s te gebruiken. Om snel te kunnen schakelen, maar ook omdat je niet het risico wilt lopen dat je met lege handen staat als er eentje stukgaat.

Tip 3: Heb geduld

Eenmaal op locatie is het zaak snel een goed standpunt te bepalen. Je hebt altijd te maken met obstakels zoals microfoons en geluidsboxen. Die wil je zo min mogelijk terugzien in beeld. Dat is hard werken. Je moet constant gefocust zijn op je onderwerp. De juiste timing is erg belangrijk. Geduld is daarom een vereiste. Er gebeurt altijd wel ‘iets’, dus wacht je moment af. Houd trouwens ook rekening met je medefotografen: het is geen ‘wedstrijd’. De ongeschreven regel is dat je elkaar ruimte geeft en collega’s niet voor de voeten loopt.

Foto: robinlooy

Tip 4: Onderscheid je

Je wilt niet dezelfde foto maken als je buurman. Zorg dat jouw foto herkenbaar is als ‘een echte … vul maar in’. Kies bewust voor een bepaalde compositie, uitsnede of een typerend kleur- of lensgebruik. Zorg dat je unieke foto’s maakt waaraan anderen je kunnen herkennen. De kijker moet denken: ‘Dáár had ik bij willen zijn ..!’
Foto: miss_bleu

Tip 5: Fotografeer in RAW

Fotografeer altijd in raw-formaat. Je kunt er achteraf zoveel meer mee en het is echt niet complexer, zoals sommige mensen denken. Met een goede raw-converter ben je al een heel eind op weg! Alle voordelen over het fotograferen in RAW hebben we hier uitgelegd.

Tip 6: Festivalomstandigheden doorstaan

Op een festival fotograferen is toch iets anders dan bijvoorbeeld in Paradiso of Tivoli. Het podium is vaak groter en vooral dieper en als fotograaf sta je laag, waardoor je minder overzicht hebt. Er is meer licht boven het podium en er zijn veel meer andere fotografen. Stel bij voorbaat je doel vast en leer van je fouten. Er komt ook veel geluk bij kijken. Ga ervan uit dat van elke honderd foto’s er tien bruikbaar zijn.
Foto: robinlooy

Tip 7: Rook bewerken

De enorme hoeveelheden rook uit de rookmachines maken het fotograferen vaak niet gemakkelijker. Wanneer je flitst verandert de rook in een dikke witte massa die je onderwerp volledig afschermt. Flitsen is dus niet erg handig en bovendien vaak niet eens toegestaan. Het beste kan je dus proberen de rook te vermijden. Lukt dit niet? In je nabewerking kan je door de helderheid, contrast en belichting aan te passen vaak je onderwerp nog wat nadrukkelijker naar voren halen.

Originele foto: PeerkeC

Tip 8: Ieder bandlid heeft zijn eigen hoek

Wanneer je de zanger fotografeert, doe dit dan niet recht van voren. Omdat je vaak van onder fotografeert, zal het zelden een flatteuze foto opleveren. Bovendien schermt de microfoon ook nog eens een deel van zijn gezicht af. De drummer daarentegen wordt wel vaak recht van voren gefotografeerd, omdat juist daar de delen van het drumstel wat lager zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Handmatig flitsers gebruiken

Fotodokter: groepsfoto bij weinig licht