in

Tips voor het fotograferen van de Melkweg

De Melkweg fotograferen is een leuke en interessante bezigheid. Toch kan het best een uitdaging zijn om ermee aan de gang te gaan, omdat je natuurlijk met een aantal zaken rekening moet houden. Hierbij geven we je een beknopt overzicht van die belangrijke aspecten.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de goede apparatuur meeneemt om de klus te klaren. Je kunt de Melkweg gelukkig met heel veel soorten camera’s en lenzen vastleggen. Je hoeft helemaal geen kostbare of bijzondere apparatuur te hebben, al zijn er fotografen die er ontzettend dure en speciale toestellen voor gebruiken. Die fotografen zijn dan ook vaak professionals of bijzonder enthousiaste amateurs die veel tijd in hun astrofotografie steken. Een recente dslr of systeemcamera is een prima uitgangspunten. Een mooie lichtsterke lens is mooi meegenomen, omdat je natuurlijk volop licht wil vangen in een omgeving die eigenlijk vrij donker is. Met de juiste instelingen is het op die manier uitstekend mogelijk om de Melkweg te fotograferen. Van belang is wel dat je de controle hebt over een aantal belangrijke instellingen. Fotografeer dus handmatig en gebruik een camera waarbij je het diafragma, de sluitertijd en de iso-waarde handmatig in kunt stellen. Gebruik een lange sluitertijd om zoveel mogelijk licht te vangen en kies voor een mooi groot diafragma. De iso-waarde die je het beste kunt gebruiken verschilt per camera en situatie. Weet bij welke camera jouw camera goed beeld aflevert en gebruik geen te hoge iso-waarde, omdat die keuze veel hinderlijke beeldruis met zich mee zal brengen. Dat heb je liever niet.

Verder is een goede scherpstelling van groot belang. Maar, dat is nu juist een uitdaging bij nacht. We raden aan om handmatig scherp te stellen, want de autofocus van je camera zal hoogstwaarschijnlijk in de war raken. In combinatie met live-view en eventueel de hulp van focus peaking (de gekleurde signalen die aangeven waar in je beeld de scherpte zich bevindt) kom je een heel eind. Zorg er natuurlijk wel voor dat je daarbij een duidelijk stuk van het heelal te pakken hebt, want zonder contrast of als alles helemaal zwart is lukt scherpstellen uiteraard moeizaam. De maan kan een goed hulpmiddel zijn, of een heldere ster. Experimenteer en kijk vooral ook of de scherpte daadwerkelijk op een goed niveau ligt door even op je testfoto’s in te zoomen en op honderd procent te controleren of je goed zit.

Verder is de locatie van belang. Met name in verband met de hoeveelheid licht in je omgeving is het belangrijk om de locatie goed uit te zoeken. Lichtvervuiling kan het uitzicht op het heelal flink verpesten. Een bos, weiland of een plek met weinig bebouwing de buurt is vaak het beste plan. Het is een leuk idee om verder goed na te denken over je compositie. Tenminste, als je ook de context van je beeld interessant wilt maken. Enkel de lucht fotograferen kan natuurlijk ook. Als je toch voorgrond mee wilt nemen, kun je bijvoorbeeld zoeken naar een mooi stukje natuur, een stronk hout, een hekwerk of een gebouw(tje). Als je een zaklamp meeneemt kun je dat element met de hand een aantal seconden extra belichten voor een fraai effect.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HD PENTAX-DA*16-50mmF2.8ED PLM AW

Bewerken in Photoshop: zo werk je met maskers