in

Tips voor het fotograferen van de zonsopkomst en zonsondergang

Nu de dagen langer en warmer worden, krijgen we ook steeds meer prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen te zien. Het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang kan best een uitdaging zijn. In dit artikel geven we je hier dan ook een paar handige tips voor.

Een zonsopkomst of zonsondergang is schitterend om te zien. Door de grote contrasten, de vele kleuren en de tijdsdruk kan het echter wel behoorlijk ingewikkeld zijn om zoiets goed in beeld te brengen. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Wees op tijd

Zelfs al weet je precies hoe je de zonsopkomst of zonsondergang fotografeert, als je pas aankomt op het moment dat de zonsopkomst begint, ben je te laat. De zon gaat namelijk best snel op en onder, waardoor je slechts een relatief kort tijdsframe hebt om de prachtige kleuren in de lucht te fotograferen. Als je dan je instellingen nog moet bepalen en je statief klaar moet zetten, ben je te laat.

zonsopkomst

Foto: Arnoud78 – ISO 100 · ƒ/11 · 4/5s · 23mm

De juiste apparatuur en locatie

De juiste apparatuur is belangrijk. Het belangrijkste is eigenlijk een statief. Door een statief te gebruiken kun je spelen met je sluitertijd en heb je veel meer mogelijkheden wat betreft je instellingen. Ook een grijsverloopfilter kan goed van pas komen. Heb je moeite met het fotograferen van de grote contrasten, dan kun je het grijsverloopfilter met het donkere deel op de zonsondergang draaien. Zo is het contrast tussen je lucht en de voorgrond niet zo groot.

Ook de juiste locatie is belangrijk. Het is goed om hier van tevoren al over na te denken. Zoek een plek uit waar je ‘s morgens de zon op ziet gaan of ‘s avonds de zon onder ziet gaan. Kijk ook alvast naar mooie composities, zodat je bij aankomst je kunt focussen op je instellingen en het maken van de foto.

Wolken bij zonsopkomst

Veel mensen gaan op pad en hopen op een wolkenloze lucht als ze de zonsopkomst of zonsondergang gaan fotograferen. Dat terwijl een paar wolken in de lucht juist heel erg mooi kunnen zijn. Ze geven namelijk structuur en vorm aan je lucht. Daarbij kan het licht er mooi op weerkaatsen. Wees dus niet teleurgesteld als er wat wolken in de lucht hangen, dat kan juist voor een prachtig beeld zorgen.

zonsopkomst

Foto: Dodsi – ISO 2500 · ƒ/11 · 1/160s · 33mm

Ga voor kleur

Het mooie licht en de kleuren is natuurlijk wat een zonsopkomst en een zonsondergang zo mooi maakt. Natuurlijk wil je dan ook de nadruk leggen op dit prachtige fenomeen. Fotografeer daarom altijd in RAW. Zo kun je in de nabewerking de kleuren van je foto nog wat extra naar voren halen en ze net zo laten stralen als tijdens de werkelijke zonsopkomst en zonsondergang.

zonsopkomst

Foto: geelm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vogels in actie fotograferen doe je zo!

Gezocht: fotografeer de Melkweg en sterren met Zoom.nl!