in

Tips voor het fotograferen van mist en dauw


14 oktober 2020, 08:10

In de ochtenden en avonden zie je in het najaar regelmatig mist en dauw verschijnen. Dit zijn fotogenieke momenten om er met je camera op uit te trekken. Hoe leg je mist en dauw goed vast?

Mist en dauw ontstaan door vochtige omstandigheden en een koude ondergrond. De waterdamp in de lucht vormt door die kou druppeltje en die zie je boven de grond of boven het water hangen. De omstandigheden ter plaatse – luchtvervuiling of stof in de lucht – kunnen de mist verergeren. Vaak is mist enorm fotogeniek omdat het de wereld een ander aanzien geeft. Je kunt minder ver kijken en dit geeft je een ander perspectief op het landschap.

Mist en zon

Mist vormt zich vaak in de ochtend of in de avond op momenten dat de zon laag staat. Deze combinatie levert een prachtig schouwspel op waarbij de zon dwars door de mist schijnt. Met een beetje geluk zie je zelfs de zonnestralen afzonderlijk schijnen, dat is helemaal een feest om vast te leggen. De combinatie van mist en zon maakt het ook mogelijk om prachtige silhouetten te fotograferen. Silhouetten ontstaan als je fotografeert tegen het licht in en als er voorwerpen tussen jou en de zon in staan. Ga maar na: als de zon achter een boom schijnt en de mist verlicht krijgt de zonneschijn een magische kwaliteit. In combinatie met de donkere boom in silhouet is dat een prachtige plaat. Zorg dan voor de juiste belichting. De boom wordt donkerder als je het licht meet op de omgeving en de boom dus feitelijk onderbelicht.

Mist en focus

Mist zorgt er daarnaast ook voor dat je prachtig de focus op één onderwerp in je foto kunt leggen. Hoe dichter de mist is, hoe beter dat lukt. Doordat de mist andere elementen (deels) aan het zicht onttrekt kun je in de mist uitstekende foto’s maken waarbij de hoofdrol voor één enkel element – bijvoorbeeld een plant, auto of gebouw – is weggelegd.

Technisch

Technisch gezien is het meestal een slim idee om je camera een handje te helpen bij het scherpstellen in de mist, want door de mist worden de contrasten minder groot en heeft je camera eventueel moeite om goed scherp te stellen. Handmatig scherpstellen is in dat geval de oplossing. Op die manier kun je heel precies scherpstellen en weet je ook zeker dat je niet met foto’s thuiskomst die de scherpte op de verkeerde plek hebben liggen.

Dauw

Dauw is neergedaalde mist die je vaak op planten, bloemen en andere voorwerpen kunt vinden in de ochtend. Het zijn prachtige druppeltjes die je vaak heel mooi afzonderlijk van elkaar een object kunt zien liggen of hangen, bijvoorbeeld aan een spinnenweb of op een bloem. Dit is een prachtig onderwerp voor een fraaie fotoserie in close-up of zelfs macro. Ga dus dichtbij je onderwerp staan en stel scherp op een of meerdere druppeltjes. Een lichtsterke lens werkt vaak prachtig, kies dus een mooi groot diafragma (een klein f-getal) en zorg voor de nodige onscherpte in de voor en achtergrond. Fotografeer tegen het licht in voor het sterkste en fraaiste effect met prachtige contrasten en tonen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit heb je nodig voor macrofotografie

Het geheim voor krachtige portretten: communicatie