in

Tips voor het fotograferen van mist


28 augustus 2020, 22:43

Mist geeft je landschapsfoto extra kracht en mysterie. Een mistsluier is alleen niet altijd even gemakkelijk te fotograferen. We geven je tips om de mist in je landschap optimaal vast te leggen.

Bij het maken van een mooie landschapsfoto komt een groot aantal elementen samen: apparatuur, ervaring, de tijd van de dag en de weersomstandigheden. Die omstandigheden en het tijdstip van de dag waarop je naar buiten gaat met je camera zijn belangrijker dan veel mensen denken. Je kunt nog zo’n goede camera hebben en met jarenlange ervaring pronken; als je op het verkeerde tijdstip een foto maakt heb je nog geen optimaal resultaat.

Nu is het weer nogal onvoorspelbaar en zijn de verwachtingen die je online of via de televisie te zien krijgt ook niet altijd te vertrouwen. Toch zijn er genoeg momenten te bedenken waarop het fraai fotograferen is. Vroeg in de ochtend en in de avond is de kans bijvoorbeeld groter dat je interessante (licht)situaties tegenkomt dan midden op de dag. Het gouden en het blauwe uur tijdens de zonsopkomst of zonsondergang staan garant voor prachtig licht. Vaak komt daar ook nog mist bij kijken, een element dat je foto vaak nog meer kracht geeft. Mist is echter niet altijd even gemakkelijk in beeld te vangen.

Mist geeft foto’s een sferische kwaliteit mee waar veel fotografen naar zoeken. Het geeft het landschap diepte, extra textuur en maakt dat elementen in het landschap zachter en minder hard overkomen op het beeld. Contouren vervagen en het licht wordt prachtig gedragen door de sluier van mist die over het landschap hangt. Het sferisch perspectief zorgt ervoor dat je beeld nog fraaier wordt dan dat het zou zijn zonder de mist. Doordat de mist zelf ook een element in je beeld is, krijgt je beeld daarnaast een extra dimensie mee.

Hoewel het dus prachtige resultaten op kan leveren, kan mist ook moeilijkheden geven als je het wilt fotograferen. Scherpstellen kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn omdat je autofocussysteem niet veel contrast herkent of gewoonweg niet weet waarop er scherp moet worden gesteld. Dit probleem kun je natuurlijk oplossen door handmatig scherp te stellen. Op die manier heb je zelf de controle over waar precies de scherpte komt te liggen en kun je die scherpte ook heel accuraat plaatsen. Als je camera focus peaking ondersteunt kun je dat ook nog eens heel duidelijk zien tijdens live view.

Het gevaar bestaat daarnaast dat je een beeld maakt dat een saaie en grijze indruk maakt. Zorg er daarom voor dat je een duidelijk onderwerp te pakken hebt en dat je focus en richting in je beeld aanbrengt. De kijker moet meteen duidelijk hebben waar hij of zij naar kijkt. Kortom: kies een hoofdonderwerp en verwerk de mist in de context. Het is prettig als je hoofdonderwerp scherp genoeg in beeld is om herkenbaar te zijn. Zeker bij dikke mist is het daarom nodig om relatief dichtbij dat onderwerp te gaan staan. Dat onderwerp kan natuurlijk van alles zijn: een boom, een brug, een pad of een stuk rots. De mist zelf als onderwerp nemen kan natuurlijk ook. Dat kan verrassende en abstracte beelden opleveren. Zoek in dat geval naar fraaie overgangen, lijnen en kleuren die de mist structuur geven.

Ten slotte: zorg voor interessant licht. Hoewel mist zelf vaak al interessant is, moet er daarnaast wel interessant licht in je beeld verschijnen om een echt pakkend beeld te maken. Dat licht geeft je beeld richting en karakter. Denk aan een zonnestraal die naar beneden valt en extra duidelijk wordt weergegeven door de aanwezige mist. Of aan het licht van een straatlantaarn of een koplamp van een auto.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De vijf beste tips voor straatfotografie

Scherpstellen bij macrofoto’s: autofocus of handmatig?