in

Tips voor het fotograferen van onweer, wolken en storm

Onstuimig weer ben je meestal liever kwijt dan rijk, maar voor een spannende foto is het juist wel weer aantrekkelijk. Toch is het uitdagend om zulke weersomstandigheden vast te leggen, vooral omdat je als fotograaf beperkt wordt in wat je in een foto weer kunt geven. Het is de kunst om de ervaring die je zelf hebt over te brengen op je foto. Hoe doe je dat?

Zoals je begrijpt is het niet mogelijk om de wind, regen, geur, geluid en temperatuur in je beeld op te nemen. Je zult daar dus andere beeldelementen voor moeten gebruiken. Honderd procent lukken zal het waarschijnlijk niet, maar toch kun je op die manier onheilspellende weersomstandigheden op beeld overbrengen op de kijker die het beeld misschien wel vanuit zijn comfortabele tuinbank bij stralend weer en dertig graden celsius bekijkt. Sfeer, kleur en compositie zijn in dat geval extra van belang om de kijker toch een onstuimige ervaring te geven.  

Onweer

Onweer vastleggen is een spannende aangelegenheid. Natuurlijk gaat onweer fotograferen vaak samen met het fotograferen van de bliksem. Dat is gelukkig nu net een element dat juist fotografisch extra tot zijn recht kan komen. Gebruik de bliksem dan ook in je onweersbeelden. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd, maar minder gemakkelijk gedaan. Bliksemschichten zijn vaak erg kort en daarom moeilijk te ‘vangen’ met je camera. Zoek allereerst een goede compositie uit, want de bliksemschicht kan alleen een hoofdrol vertolken in een goed decor. Daarna is het afwachten en geluk hebben. Dat geluk kun je natuurlijk een beetje sturen door goed te letten op waar je de schichten eerder zag en door een mooi weid beeld te maken. Hoe meer lucht, hoe groter de kans op een schicht is. Verder zijn er ook triggers verkrijgbaar die reageren op licht en dus een foto maken als er een bliksemschicht geconstateerd wordt. Heel handig natuurlijk. 

Wolken

Een wolkenfoto kan – afhankelijk van de vorm van de wolken, je compositie en je instellingen – heel saai of heel spannend zijn. Zoek natuurlijk naar speciale vormen in de wolken, of combineer een bijzondere wolk met een skyline of een natuurlijke achtergrond om die wolk extra kracht of dimensie te geven. Kijk verder naar mooie effecten zoals de zon die fraai langs een wolkenrand schijnt, of het samenspel van verschillende wolken. Contrast werkt altijd goed, zorg er dus voor dat er voldoende contrast tussen de wolken en de lucht of de wolken onderling aanwezig is. Belicht dus met het contrast in je achterhoofd. 

Storm

Een storm vastleggen is niet eenvoudig, omdat de ervaring in het echt natuurlijk veel intenser is. Als je een storm vast wilt leggen is het dus een goed idee om allereerst na te gaan welke elementen van de storm je juist wel op beeld kunt vangen. Denk dan aan de wind; het effect van de wind op de natuur kun je natuurlijk prima op beeld vatten. Een verwaaide boom of dwarrelende blaadjes maken voor de kijker meteen duidelijk wat er aan de hand is. Verder is het dan natuurlijk mooi als je daar bijvoorbeeld een donkere of dreigende lucht of een regenbui aan toe kunt voegen. Samen zorgen die elementen er op die manier toch voor dat de kijker de stormervaring vanuit zijn luie stoel kan ervaren. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ruis verminderen door foto’s te stacken

SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports