in

Tips voor hondenfotografie – Maak prachtige portretten

Redactie

Het was gisteren de Dag van de Hond 2017! Een hond fotograferen kan soms uitdagend zijn, omdat ze veel bewegen en niet gemaakt zijn om stil te zitten en een uur lang te poseren. Toch is hondenfotografie erg leuk omdat het spontane beelden oplevert. Wij geven je tips voor het fotograferen van honden!

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en instellingen, zowel binnen als buiten? Bekijk dan onze Cursus Binnen- en Buitenportretten (boek & online cursus)

Tip: Begin met een bekende hond
Het is logisch dat wanneer je een eigen hond hebt, je begint met die te fotograferen. Je eigen hond is vertrouwd met jou en jij kent je hond. Je weet op welke commando’s hij reageert en wat je kunt verwachten.

Carolovesmacro

Tip: Laat de hond wennen aan de camera
De eerste ervaring met een camera is belangrijk voor een hond. Het kan zijn dat een hond van de camera schrikt wanneer je meteen begint met fotograferen, dus laat de hond aan je camera ruiken en wennen. Maak foto’s in het bijzijn van je hond, zodat hij went aan het geluid van de sluiter van de camera. Dit hoeven niet per se foto’s van de hond zelf te zijn. Vind de hond het apparaat of het geluid wat eng of raar, geef de hond dan een koekje wanneer hij niet of positief reageert op de camera.

MiniMeme-PhotoArt

Heeft de hond geen problemen (meer) met de camera? Dan kun je beginnen met het fotograferen van de hond zelf! Begin met een groter afstand tussen jou en de hond en werk langzaam naar de hond toe. Richt je in eerste instantie nog niet op het resultaat, maar laat de hond ook hier weer wennen aan het gevoel een camera op zich te hebben gericht.

Nuelle

Tip: Portretteer de hond
Net zoals het portretteren van mensen, kun je van een hond ook een prachtig scherp portret maken. Gebruik een portretobjectief met een vast brandpunt. Laat de hond ergens zitten waar hij zich op zijn gemak voelt. Ook bij honden kijken we automatisch naar de ogen bij een portret, dus zorg dat deze net als bij een portret van een mens, scherp zijn. We zien graag menselijke aspecten en emoties bij dieren en zo’n scherp portret kan een hond een hele duidelijke uitdrukking geven.

MDries

Tip: Gebruik beweging in je hondenfotografie
Het kan zijn dat je werkt met een hond die absoluut niet stil kan zitten. Gebruik de beweging van de hond om een gave actiefoto te maken. Ga met de hond naar buiten, ergens waar veel ruimte is voor de hond om te rennen. Gebruik een kortere sluitertijd dan 1/60 seconden om de hond te bevriezen in zijn omgeving. Gooi een bal weg of een ander speeltje en roep de hond af en toe bij je, zodat je de hond ook een paar keer van dichterbij kunt vastleggen.

ReZon

Je kunt je camera bij zulke bewegingen het beste instellen op de continu-stand, zodat je meerdere foto’s achter elkaar kunt schieten. Hier zit altijd wel een goede scherpe foto tussen. Ook is het leuk voor de hond om met een of meerdere andere honden op pad te gaan. Zo krijg je ook hele leuke spontane situaties voor leuke hondenfoto’s!

Olana

Tip: Houd het kort en afwisselend
Een hond kan niet urenlang achter elkaar poseren en blijven doen wat jij wil. Zorg ervoor dat de momenten waarop je een hond fotografeert kort houdt en afwisselend. Fotografeer de hond buiten, dan een keer binnen. Ga op zoek naar nieuwe locaties en laat de hond op avontuur gaan. De hond zal de fotosessies zo positief gaan ervaren en voor je het weet heb je de ideale hond om model te staan. Hiernaast bouw je ook een sterkere band op met jouw hond door samen veel te ondernemen.
Succes en vooral veel plezier!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Overijssel

Hoe fotografeer je de maan?