Wil je graag beginnen met natuurfotografie of ben je er al mee bezig en kun je wel wat tips gebruiken? We geven je een aantal basistips voor het fotograferen van de natuur!
Wil je meer leren over natuurfotografie? Bekijk dan een van deze cursussen :
Cursus Vogels spotten en fotograferen
Cursus Paddenstoelenfotografie
Voorbereiding
‘De natuur’ fotograferen is natuurlijk een heel breed begrip en hieronder vallen nog weer allerlei soorten fotografie. Denk aan macrofotografie, landschapsfotografie of wildlifefotografie! Bepaal voordat je gaat fotograferen welk onderwerp je wilt vastleggen. Zoek uit waar dat onderwerp te vinden is en lees erover. Op het internet valt genoeg te vinden over dat wat jij wilt fotograferen. Websites als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer geven veel informatie over de natuurgebieden in Nederland. Wil je beginnen met vogelfotografie? Bezoek de website van Birdpix dan voor inspiratie en waarneming.nl geeft je informatie over welk dier waar te vinden is. Vogelkijkhut.nl geeft je de beste kijkhutten in jouw omgeving en deze site is ook weer gekoppeld aan Waarneming.nl. Wilde dieren leven in een strak ritme en zijn dus vaak op dezelfde plek op hetzelfde tijdstip op een dag te vinden.

Meer leren?
Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!
Gemiddelde beoordeling: 8,5
“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R
Apparatuur
Gebruik de apparatuur die bij jouw keuze van fotografie past. Kies je voor macrofotografie, dan heb je weinig aan een telelens en bij landschapsfotografie heb je geen snelle camera nodig. Het is handig om één favoriete lens en body te gebruiken, want wanneer je op pad bent in de natuur is het niet handig om kilo’s aan apparatuur mee te zeulen.
Voor dierenfotografie heb je juist wel een telelens nodig, omdat veel wilde dieren schichtig zijn en lastig zijn om te benaderen. Kies een lens van minimaal 300mm voor zoogdieren en 500/600 mm voor vogels.

Met landschaps- en macrofotografie wil je graag zoveel mogelijk detail hebben in je foto’s. Het is daarom van belang dat je een camera hebt met een grote sensor (fullframe bijvoorbeeld) om alle informatie vast te kunnen leggen. Landschapsfotografen werken veel met filters, waarmee je onder andere het contrast tussen lichte en donkere delen in je foto verkleint.
Maak ook gebruik van een statief wanneer je landschappen fotografeert. Dit zorgt voor meer stabiliteit en betere resultaten. Ook kun je met een statief langere sluitertijden gebruiken en kun je de tijd nemen voor het maken van een goede foto.

Compositie
Veel natuurfoto’s lijken hetzelfde omdat fotografen vaak niet de moeite nemen om verschillende composities en standpunten aan te nemen. Toch is dit makkelijk gedaan door bijvoorbeeld door de knieën te zakken of op een verhoging te gaan staan. Daag jezelf uit om originele hoeken te vinden en zo jouw unieke foto’s te maken van landschappen of dieren. Bedenk bijvoorbeeld een serie waarin je steeds een bepaald uniek standpunt gebruikt.

Licht
Met het fotograferen in de natuur ben je afhankelijk van daglicht. Het is nuttig om eens vroeg op te staan om te bekijken hoe het licht zich tijdens de eerste uren van de dag ontwikkeld. Bedenk hoe je het aanwezige licht kunt gebruiken voor jouw fotografie en ook op welk moment van de dag het voor jou perfecte licht aanwezig is. Experimenteer ook met ander lichtinval, bijvoorbeeld tegenlicht. Dit kan voor prachtige silhouetten van bijvoorbeeld een boom of een dier zorgen. Goed licht moet je leren zien en herkennen en dit vergt oefening en tijd. Kijk ook naar andere fotografen op Zoom.nl en wees niet bang om te vragen hoe zij met het licht te werk zijn gegaan. Je kunt veel van andere fotograferen leren.

Geduld
Bij natuurfotografie is de kernregel; heb geduld! Je bent afhankelijk van de natuur en omstandigheden die je niet in de hand hebt. Er zal altijd wel iets zijn wat tegenzit. Denk aan het weer of het licht of een dier dat niet meewerkt. Als natuurfotograaf moet je veel geduld hebben en hiermee om kunnen gaan. Je moet ervan houden om de tijd te nemen en kunnen omgaan met de omstandigheden van de natuur. Het zal voorkomen dat je thuiskomt met geen één goede foto. Dit betekent niet dat je moet opgeven, maar de volgende keer gewoon weer moet gaan en hetzelfde geduld moet hebben. Geniet van de buitenlucht en de natuur om je heen, want als natuurfotograaf is dat waar je hart en interesse ligt.
