in

Tips voor newborn fotografie


18 april 2017, 12:00

De eerste weken na de geboorte, leeft een kindje nog volledig in zijn/haar eigen wereld. Hoe leg je die mooie eerste tijd vast? We geven een aantal tips!

Veiligheid boven alles!

Een pasgeboren baby is een van de meest kwetsbare onderwerpen die je kan fotograferen. Veiligheid is daarom het allerbelangrijkste. Loop allereerst extra je studio-opstelling na. Kan er niks omvallen? Liggen er geen kabels in de weg? Vervolgens moet je goed nadenken over de attributen die je gaat gebruiken. Pluche fluffy-dekentjes zien er leuk uit, maar kan voor zo n kleine baby gevaarlijk verstikkingsgevaar opleveren! Vermijd scherpe randjes, hoekjes en splinters. Ondersteun een baby ook altijd met een paar extra handen. Deze kan je achteraf gemakkelijk uit het beeld Photoshoppen, zeker wanneer je een neutrale achtergrond gebruikt.

marindat

Opstelling opbouwen

Voordat je aan de slag gaat met het fotograferen van het kindje, moet je eerst goed nadenken over je lichtopstelling. Daglicht geeft het meest neutrale en natuurlijke effect, dus ga niet teveel stoeien met overdreven-flitslicht. Kies voor een opstelling bij een groot raam of gebruik daglichtlampen. Test je opstelling eerst uit op een pop, zodat je direct aan de slag kan als het kindje rustig slaapt.

tania3001

Maak ook neutrale foto’s

Bij newbornfotografie zijn er regelmatig trends en ontwikkelingen, zeker op het gebied van styling en de keuze voor accessoires. Ouders vragen soms specifiek om felle kleuren, schattige haarbandjes en bombastische achtergronden. Dat is allemaal harstikke leuk om te fotograferen, maar zoals alle trends gaan ook newborntrends op een gegeven moment uit de mode. Over een aantal jaar overschaduwen ze wellicht het eerste pure moment van de newbornfase. Maak daarom ook altijd een aantal neutrale foto’s van het kindje, zonder accessoires en in rustige tinten.

mooifotografie

Betrek de ouders bij de shoot

Omdat je altijd extra handen kan gebruiken, maar ook omdat ouders heel graag betrokken willen zijn, kan je de vader en moeder altijd een rol geven bij de shoot. Het gaat namelijk niet alleen om het eindresultaat, ook de ervaring van de shoot zelf zal en herinnering geven. Het levert ook extra mooie momenten op die je ook vast kan leggen. Het kindje in papa’s grote handen of het moment dat ze rustig bij mama op de borst ligt.

aim

Neem de tijd!

Plan voor een newbornshoot ruim de tijd in. Het kindje zal niet direct slapen wanneer jij dat wil, de eerste poses zullen misschien niet zo goed werken en de kans is groot dat het kind tussendoor nog gevoed moet worden. De hele studio-setting is natuurlijk voor zowel de ouders als het kind behoorlijk overdonderend. Niets is zo vervelend als gehaast moeten werken, omdat je maar een uurtje de tijd hebt in de studio. Bovendien is gehaast werken ook nog eens een stuk gevaarlijker!

tania3001

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertcursus groepsportretten

5 snelle tips voor Adobe Lightroom!