in

Tips voor portretfotografie binnen zonder studio

Je hoeft niet altijd naar buiten als je een portretfoto wil maken. Sterker nog; vaak kun je binnen schitterende portretten schieten, als je weet waar je op moet letten. Ook als je geen studio hebt kun je nog prima aan de slag met het maken van portretfoto’s binnenshuis. In dit artikel vertellen we je alles over portretfotografie binnen, zónder studio.

De meeste fotografen durven binnen niet aan de slag te gaan als ze geen studio tot hun beschikking hebben. Zonde, want je kunt prachtige foto’s binnen maken, ook zonder studio. In dit artikel gaan we daar daarom dieper op in. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de winter leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de winter!

De belichting bij portretfotografie

De belichting vormt natuurlijk de grootste uitdaging wanneer je aan de slag gaat met het maken van een portret binnenshuis. In huis is de belichting immers totaal anders dan buiten, daarbij kun je de belichting niet controleren zoals in een studio. Werken met hard licht is daarom vrijwel onmogelijk. Al kun je op een zonnige dag natuurlijk wel bij een raam waar de zon op staat gaan kijken. Fotografeer je binnen op zo’n zonnige dag, dan kun je mooi gebruik maken van schaduwen van bijvoorbeeld de gordijnen, lamellen of het raam zelf.

Wel kun je aan de slag met zacht licht. Op een zonnige dag kies je dan het beste een raam op het noorden. De zon staat hier namelijk nooit direct op, waardoor je altijd te maken hebt met zacht licht. Is het een bewolkte of regenachtige dag, dan kun je ook een ander raam kiezen, dan is het licht natuurlijk sowieso al zacht.

portretfotografie

Foto: R.M.F -ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/100s · 35mm

Het reflectiescherm

Binnen heb je vrijwel automatisch te maken met een stuk minder licht dan buiten. Dat maakt dat sommige delen van je foto misschien wat donker uit kunnen vallen. Je kunt dan een reflectiescherm gebruiken, om de donkerste delen wat op te lichten. Gebruik bijvoorbeeld de gouden kant van je reflectiescherm voor een wat warmere gloed, of de zilveren kant voor een wat koudere gloed.

Gebruik een statief

Bij portretfotografie denk je er misschien niet direct aan om een statief te gebruiken. Toch kan dat wel erg handig zijn. Binnen heb je te maken met een stuk minder licht, waardoor je sluitertijd misschien iets omlaag zal moeten. Door je camera dan op een statief te zetten, kun je een deel bewegingsonscherpte voorkomen. Tussendoor kun je dan gemakkelijk de belichting aanpassen of een reflectiescherm toevoegen, terwijl je compositie gelijk blijft.

portretfotografie

Foto: JacquelineUiterloo – ISO 320 · ƒ/2 · 1/160s · 85mm

Werken met kunstlicht

Binnen heb je niet alleen met een natuurlijke lichtbron (licht dat door de ramen valt) te maken, maar ook met kunstlicht, namelijk de lampen in een gebouw. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om die uit te zetten, maar dan heb je misschien te weinig licht. Je kunt ze ook aan laten staan of zelfs zo richten dat je model extra belicht wordt. Wat dan wel erg belangrijk is, is dat je erop let dat de lichtkleuren niet erg van elkaar verschillen. Dat kan namelijk voor lelijke gele of blauwe vlekken in je beeld zorgen die niet gemakkelijk weg te werken zijn. Let hier dus goed op en fotografeer altijd in RAW, zodat je kleine problemen in de witbalans gemakkelijk weg kunt werken.

portretfotografie

Foto: Bramphotography – ISO 160 · ƒ/3.2 · 1/500s · 35mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Binnenkort op NatGeo – Photographer

Tips voor zwart-wit landschapsfotografie