in

Tips voor starten met Pinterest19 maart 2015, 13:16

Pinterest is een bron van inspiratie en leuke afbeeldingen. Je kunt er tal van leuke foto’s vinden en deze pinnen op een bord. Maar wat heb je er nou aan? We geven tips!

Wat is Pinterest?

Op Pinterest staan een hele hoop foto’s, afbeeldingen, creatieve do it yourself ideeën en nog veel meer. Deze afbeeldingen kun je pinnen op een bord wat je zelf maakt, bijvoorbeeld een bord met het thema ‘luchten’. Het is eigenlijk een digitaal prikbord waar je dingen die je mooi of interessant vindt kunt bewaren. Je kunt andere mensen in zijn geheel volgen. Dan krijg jij alles wat zij ‘pinnen’ direct te zien. Je kunt er ook voor kiezen om een specifiek bord van iemand te volgen. Dan krijg je dus alleen ‘pins’ van dit bord te zien. Meer lezen over Pinterest en andere sociale media kan hier.

Pinterest woordenboek

Pins = de afbeeldingen die je kunt pinnen noemen ze op Pinterest pins.
Bord = een categorie waar jij afbeeldingen in verzamelt. Een bord kun je elke naam geven die jij wilt. Dus bijvoorbeeld ‘dieren’. Hier kun je dan alle pins over dieren in opslaan.
Pinnen = een afbeelding op jouw bord prikken wordt pinnen genoemd. Je kunt afbeeldingen overal van het internet op jouw board pinnen. Dit doe je via een link, je zet de afbeeldingen dus niet fysiek op Pinterest. Je kunt daarmee dus ook altijd terug naar de bron waar het plaatje vandaan komt. Je kunt ook plaatjes uploaden op Pinterest en op jouw board pinnen.
Repinnen = als jij een afbeelding hebt geplaatst, kan iemand anders deze weer opslaan op zijn of haar bord. Dus jij plaatst een foto van een koe en Piet klikt op ‘pin it’ en plaatst deze op zijn eigen koeienbord. Dit heet repinnen.

Pinterest is een digitaal prikbord. Je pint plaatjes die jij mooi vindt overzichtelijk bij elkaar op een board. Foto: Ramonah

Moodboards maken

Pinterest is heel geschikt om moodboards te maken voor (tfp) shoots met modellen. Je kunt hiermee je idee verduidelijken en vergroot zo de kans op een mooi resultaat. Je kunt er niet alleen een moodboard maken voor een tfp shoot, maar ook voor ideeën die je hebt. Bijvoorbeeld het fotograferen met spiegels of met een glazen bol. Op Pinterest staan ook tal van voorbeelden over hoe je camera werkt, welke lenzen welk effect geven en Photoshop tutorials. Vergeet niet dat Pinterest ook grotendeels Engels is georiënteerd, dus het beste kun je zoeken in het Engels voor een grotere kans om te vinden wat je zoekt.


Wil je een modellenshoot doen, kan het makkelijk zijn om op Pinterest een board aan te maken. Wat voor model, welke kleding, wat voor soort make-up? (foto: striapunina)

Gezellig samen pinnen

Het is ook mogelijk om iemand uit te nodigen voor een bord, zodat je samen kunt pinnen. Ideaal als je samen met iemand anders een idee uit wilt werken. Je kunt bijvoorbeeld de make-up artist (mua) voor je tfp shoot mee laten pinnen voor de make-up look. Tenslotte weet hij of zij wat mogelijk is, wat haalbaar is en of het niet te duur is wat je uit wilt voeren.

Inspiratie

Je kunt ook borden maken ter inspiratie. Als je bijvoorbeeld ‘iets’ met een nd-filter wilt doen, maar je niet zo goed weet wat je ermee kunt doen. Je vind dan niet alleen voorbeelden ter inspiratie, maar je kunt ook uitleg vinden over het gebruik van een nd-filter. Niet alleen vind je veel informatie over het gebruik van filters. Maar ook over basis dingen in de fotografie, bijvoorbeeld hoe de belichtingsdriehoek werkt. Je hebt er veel cheatsheets over diafragma, sluitertijd en andere dingen.

Applicatie

Pinterest is niet alleen te gebruiken op de computer. Je kunt gratis een app downloaden voor Android en Apple. Deze applicatie is erg gemakkelijk in gebruik en over het mobiele gebruik is goed nagedacht. Zo hoef je ook niet je moodboard of idee te printen, maar kun je deze gemakkelijk digitaal meenemen naar een locatie.

Zakelijk gebruik

Pinterest kun je ook voor je bedrijf gebruiken. Je kunt er zelfs een speciale bedrijfspagina voor aanmaken. Maak je een Pinterest pagina aan voor je bedrijf, zorg er dan voor dat je duidelijk beschrijft waar je bedrijf voor is en vergeet de link naar je eigen website niet. Maak borden die bij je bedrijf, visie of werkwijze passen, zo kom je als bedrijf authentiek over en je pint dingen die waarschijnlijk relevant zijn voor je bedrijf en dus ook voor je doelgroep. Natuurlijk heeft Zoom.nl ook een Pinterest-pagina.


Pinterest is voor zakelijk gebruik ook interessant. Je kunt veel te weten komen over de interesses van je doelgroep. (foto: evaatje81)

Vindbaarheid van pins

Als je wilt dat je eigen pins goed gevonden worden door andere pinners, moet je zorgen dat er een duidelijke beschrijving is. Denk aan wat je op de afbeelding ziet, wat je er mee kunt of waarom jij hem pint. Als mensen zoeken met bepaalde woorden, wil je natuurlijk dat ze bij jouw pin uitkomen. Ook bij Pinterest kun je gebruik maken van #hashtags. Er is wel een groot verschil tussen hashtags op Pinterest en de hashtags van Twitter of Instagram. De hashtags op Pinterest zijn alleen klikbaar in de beschrijving van je pin. Dus niet in de titel van je pin of de naam van je bord. Als je op die hashtag klikt, zoekt Pinterest niet alleen naar hashtags. Maar geeft ook gewone beschrijvingen en titels. Dus als je bijvoorbeeld zoekt naar #sunset vind je afbeeldingen die zo’n hashtag hebben, maar ook een titel van een bord of een woord in de beschrijving. Pinterest kijkt ook naar hoe populair een pin is. Dus hoe vaak is de pin gerepinned, bij de favorieten toegevoegd or is erop gereageerd. Populaire pins komen bovenaan te staan bij het zoeken. Minder populaire pins dus wat verder onderaan.


Bij deze foto mag het woord steampunk zeker niet ontbreken in de beschrijving. Ook kun je zwart wit en (foto)shoot in je beschrijving verwerken om zo de vindbaarheid van je pin te vergroten. (foto: lonnekeprins)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe je een zonsverduistering kunt fotograferen?

Video: Lightroom Ontwikkelen: het veranderen van je uitsnederaster