in

Tips voor timelapsefotografie


14 september 2017, 10:00

Je kent vast wel die video’s waarbij de tijd voorbij lijkt te vliegen. Feitelijk is dat een zeer goed uitgedachte fotoreeks! Wij geven je een aantal tips hoe je zelf ook dat soort prachtige timelapse foto’s kan maken!

Wat soms lastig is bij timelapse fotografie, is dat er een vervelende soort flikkering kan optreden. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat het beste kan voorkomen

Het plannen

Als je op een willekeurig moment klakkeloos ergens je camera neerzet en ‘maar gewoon begint’, is de kans groot dat je met een teleurstellend resultaat thuiskomt. Je moet je werk echt goed voorbereiden. Het begint met de locatie. Kies voor een omgeving met voldoende beweging. Dat kan een drukke stadse omgeving zijn, maar ook een prachtig landschap met een mooie wolkenlucht of een close-up van een mierenhoop.

Vervolgens moet je gaan inschatten hoe die locatie de komende uren gaat veranderen. Gaat de zon onder? Gaat het straks regenen? Vertrekt iedereen naar huis en is de plek straks helemaal verlaten? Wordt er iets opgebouwd en zie je uiteindelijk een eindresultaat? Begin je fotoreeks dan met het eind al in gedachten. Als je bijvoorbeeld drie uur zit te wachten en de zon gaat onder, net buiten je kader, dan ziet het er heel raar uit als je opeens je camera moet gaan verplaatsen.

Natuurlijk hoort bij de voorbereiding ook dat je geheugenkaartjes leeg zijn, dat je zorgt voor een stevig statief, dat je accu’s vol zijn en dat je zelf comfortabel de tijd door kan komen. Je bent soms namelijk redelijk lang aan het wachten!

PHASED | LA from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

De juiste instellingen bepalen

De basis-instellingen voor timelapse werken eigenlijk vrijwel hetzelfde als alle andere soorten fotografie. Je zorgt er in eerste instantie voor dat je foto goed belicht is en dat de scherpte ligt op de plekken waar je de nadruk op wilt leggen. Een heel klein beetje bewegingsonscherpte kan hierbij mooi bijdragen aan het ‘vloeiende’ gevoel van de timelapse.

Voor het bepalen van de interval, is er een kleine vuistregel:

– Erg langzame wolken: interval van ongeveer 10 seconden
– Normale snelheid van wolken: interval van ongeveer 5 seconden
– Snelle beweging van wolken: interval van ongeveer 3 seconden
– Mensen die door een straat lopen: Interval van ongeveer 2 seconden
– De beweging van de zon overdag: interval van ongeveer 30 seconden
– De beweging van de sterren en maan ’s nachts: interval van ongeveer 20/30 seconden.

Het interval is natuurlijk ook afhankelijk van de duur van het eindresultaat. Als je sowieso een video van een bepaalde lengte moet hebben en je ook nog tijdgebonden bent aan de duur van je situatie (bijvoorbeeld een sportwedstrijd of zonsondergang), dan kan je zelf uitrekenen hoe lang je interval moet zijn. Een handige website die dit voor je doet en die ook nog eens uitrekent hoeveel geheugen dit op je geheugenkaart kost, is Photopills.

Zoomer Rick Kloekke maakte deze video over het afwisselende landschap van de Veluwe.

De juiste apparatuur gebruiken

Naast een camera, objectief en stevig statief, heb je natuurlijk ook een intervalmeter nodig. Sommige camera’s die over wifi beschikken, hebben hiervoor een mogelijkheid in de app van hun camerafabrikant. Daarnaast zijn er ook dongels beschikbaar, die je op afstand met je telefoon kan aansturen. De meeste professionele timelapse fotografen gebruiken echter gewoon hun laptop met speciale software. Hierdoor kunnen ze direct op een groot display het proces en de resultaten zien.

Een mooi effect krijg je als de camera ook heel langzaam geleidelijk meebeweegt. Daar zijn allerlei geavanceerde sliders en rigs voor te koop, die dit automatisch voor je kunnen doen. Een goedkoper alternatief om het eens uit te kunnen proberen, is een platte eierwekker. Hierop monteer je de (kleine) camera, die vervolgens langzaam met het wekkertje mee zal draaien.

Van fotoreeks tot video

Voor het maken van je uiteindelijke video heb je montage software, of een speciaal timelapse-programma nodig. Simpelweg zet je al je foto’s achter elkaar en zorg je ervoor dat deze zo razendsnel achter elkaar worden weergegeven, dat het menselijk oog het als een vloeiende beweging gaat waarnemen. Standaard wordt hier ongeveer 25 foto’s per seconde voor aangehouden.

Als je besluit om je foto’s eerst nog na te bewerken, voordat je er een video van maakt, zorg er dan voor dat er tussen de beelden onderling nauwelijks verschillen ontstaan. Pas dezelfde bewerkingen toe op al je foto’s, anders oogt het verloop van je video niet meer vloeiend!

The Lion City II – Majulah from Keith Loutit on Vimeo.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Supersnelle autofocus – Sony RX10 IV

Hoe breng je structuur in je fotoarchief?