in

Traploos licht dimmen met nieuwe B+W grijsfilter


9 oktober 2013, 10:24

Het is een hele mond vol, maar filterfabrikant B+W introduceert een zeer bijzonder grijsfilter: het ND Vario MRC Nano XS-Pro Digital grijsfilter. Met dit filter kun je traploos de hoeveelheid licht reduceren van 1 tot 5 lichtstops. In het verleden had je daar meerdere filters voor nodig.

dark cross-effecten

B+W meldt dat dit grijsfilter geen zogenaamde dark cross-effecten vertoont over het hele bereik, een probleem dat bij veel vergelijkbare filters wel aanwezig is. Een dark cross-effect is een soort moiré-effect dat donkere, kruisvormige vlekken geeft op je beeld. Omdat het nieuwe grijsfilter er geen last van heeft kan het volgens B+W ook gecombineerd worden met andere grijsfilters om een nog hogere lichtreductie te verkrijgen. Ook ontstaat er geen kleurafwijking bij het ‘dichtdraaien’ van het filter.

Nano-coating

Uiteraard is dit ultradunne grijsfilter voorzien van MRC Nano-coating. Dankzij de zeer platte constructie kan het bovendien op groothoekobjectieven vanaf 24mm gebruikt worden. Wel zo prettig voor landschapsfotografen die overdag (zeer) lange sluitertijden willen gebruiken. Voor portretfotografen is een variabel grijsfilter juist hele praktisch als je een zeer kleine scherptediepte wilt bij vol daglicht. En voor videofilmers is dit type grijsfilter onmisbaar om overbelichting te voorkomen. Snel veranderende lichtomstandigheden tijdens het filmen kun je probleemloos corrigeren met dit filter.

Meer informatie

Het B+W ND Vario MRC Nano XS-Pro Digital grijsfilter is leverbaar in de filtermaten 52, 58, 62, 67, 72, 77 en 82mm. De adviesprijs van het filter begint bij € 239,- voor 52mm en loopt op tot € 339,- voor 82mm.
www.schneideroptics.com
www.degreef-partner.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Introductie in de vogelfotografie

Slecht weer is zo slecht nog niet