in

Trouwfotografie: dit is het belang van een eigen stijl ontwikkelen

Natuurlijk wil je herkenbaar zijn als bruidsfotograaf. De beelden die je maakt moeten direct aan jou te linken zijn, en niet aan je collega twee straten verder. Bedenk goed hoe je jezelf in de markt gaat zetten als trouwfotograaf.

Het is goed als mensen je kunnen herkennen aan je eigen stijl. Een stijl is een combinatie van verschillende technische elementen. Een aantal van die elementen zijn:

Speciale technieken

Ook kun je je onderscheiden door speciale technieken toe te passen in een bruidsalbum. Je kunt panorama’s opnemen, spelen met de papierkwaliteit van je album, dubbelopnames maken. Ook kun je in Photoshop montages maken. Dit soort toevoegingen valt of staat met goede voorbereiding. Bedenk heel goed wat je wilt, en wat je daar voor nodig hebt. Op de huwelijksdag zelf is uitproberen en fröbelen er niet bij. Spendeer voor je eerste reportage geruime tijd aan het uitvinden van een paar van die beeldrecepten. Gaandeweg komen er vanzelf meer bij, en vallen er ook weer wat af.

Beeldrecept

Een beeldrecept is een verzameling vooraf bedachte foto’s, die je samenbrengt op een pagina in een album. Een recept zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Tijdens het jawoord maak ik eerst een overzichtsfoto met kijkende familie. De tweede foto is heel close de kus zelf, in zwart wit, een rond beeld. De derde foto op dezelfde pagina is een collage van de momenten voor en na de kus. Het bruidspaar kijkt elkaar even lief aan, etc. Deze collage bestaat uit 8 kleine foto’s, vierkant, in kleur en naast elkaar op de pagina geplaatst.

Op die manier heb je al van tevoren bedacht hoe de pagina er uit komt te zien, en hoef je alleen nog maar de goede beelden te schieten ter plekke. Het geeft houvast, en zorgt ervoor dat je eigenheid gegarandeerd is. Als je deze beeldrecepten niet maakt, schiet je eigenlijk maar raak en kijk je achteraf hoe alles op de pagina past, wat je eigen stijl niet ten goede komt.

Foto: sylkafotografie.zoom.nl
Canon EOS 60D · ISO 100 · F 3,5 · 1/125 SEC · 43 MM


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografie Dilemma: systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Alleen de lichte of donkere delen in je foto bewerken in Lightroom: zo werken bereikmaskers