in

Trucs om je accu langer mee te laten gaan


7 april 2018, 10:00

Ben je je extra accu’s vergeten en zit je bijna zonder stroom? Met deze instellingen haal je het meeste uit dat laatste restje batterijen!

Gebruik je interne flitser zo min mogelijk

Ondanks het kleine formaat van de interne flitser in je camera, slurpt hij alsnog flink wat stroom. Gebruik een externe flitser als deze voorhanden is, of probeer je setting toch aan te kleden met extra lamplicht.

Je display instellingen aanpassen

Als je in accunood zit, kan je in principe een vergelijkbare aanpak hanteren als wanneer je smartphone bijna leeg is. In dat geval zal je namelijk ook al snel de helderheid van het display aanpassen. In je camera is dit gelukkig ook mogelijk. Bovendien kan je ‘playback’ uitschakelen, zodat het display niet na iedere foto wordt ingeschakeld om de zojuist gemaakte foto weer te geven. Ook de tijd die het display nodig heeft, voordat deze zich automatisch uitschakelt, kan je verkorten.

filipo

Vermijd video

Video is ook een echte batterijenslurper. De sensor moet voor video namelijk continu beelden en geluid registreren én wegschrijven naar de geheugenkaart. Dat vreet energie. Wil je toch een moment vastleggen op video? Houd het dan zo kort mogelijk en schakel (in het geval van een systeemcamera) ook de liveview mogelijkheid uit.

Handige noodoplossing

Sommige camera’s kunnen ook zonder oplader, maar rechtstreeks via de camera de accu weer opladen. Als je geen extra accu’s of opladers, maar wel een powerbank voorhanden hebt, kan je deze aan je camera hangen en zo direct je accu opladen!

Draadloze verbindingen uitschakelen

Veel camera’s met draadloze verbindingen, zijn ‘op de achtergrond’ continu aan het zoeken naar apparaten om verbinding mee te maken. Dit kan je eenvoudig uitzetten, door in je cameramenu de vliegtuigstand op te zoeken. Hiermee zet je alle draadloze verbindingen direct stop, wat je al snel zal merken aan je accuverbruik.

Stabilisatie uitschakelen

Beeldstabilisatie hebben we in veel gevallen nodig, maar er zijn ook genoeg situaties waarbij we prima zonder kunnen. Zeker in geval van accunood is het de moeite waard om toch te proberen zonder stabilisatie te fotograferen. Het verschilt per cameratype hoe geavanceerd de stabilisatie werkt, maar over het algemeen kan je er flink wat stroom mee besparen.

richard-smals

Houd je accu’s warm

Is het koud en heb je nog een aantal back-upaccu’s voorhanden? Bewaar ze dan in de binnenzak van je jas of op een andere warme plek! Door de kou neemt het vermogen van de accu’s razendsnel af. Een paar graden verschil zal je enorm snel merken aan je batterijpercentage!

Schakel je camera niet te vaak uit

Het voelt tegenstrijdig, maar schakel je camera niet te vaak tussendoor uit. Het afsluiten en opnieuw opstarten kost bij veel camera’s namelijk meer stroom dan wanneer je deze tussendoor op stand-by laat staan.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: De ontluikende lente vastleggen

12 tips voor het fotograferen van je huisdier.