in

Uitgelegd: Hoe werkt focus stacking?

door: Henk van Essen

Letterlijk vertaald betekent focus stacking “brandpunt stapelen”. Hierbij voeg je meerdere foto’s met verschillende scherptediepte-instellingen samen tot één geheel scherpe foto. Henk van Essen legt uit hoe je dit doet.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Fotograferen

Door meerdere foto’s van het object te nemen, met bij iedere foto een andere scherptediepte instelling, is het mogelijk om één foto te maken dat scherp is van voor tot achter. Het is wel noodzakelijk om met een goed statief te werken. Het statief is nodig om iedere minieme beweging te voorkomen. Zet het fototoestel goed vast op het statief en alle mogelijke handelingen van de camera op handbediening (stand M0. De eenmaal ingestelde instellingen blijven hetzelfde. De diafragma zo klein mogelijk om de grootst mogelijke scherptediepte te krijgen bijv. diafragma 22. Iedere foto wordt handmatig scherp gesteld.

De eerste foto stel je scherp op bijv. een object dat vlak voor de lens staat. Lens op macro stand. De tweede foto stelt je scherp op bijv 0,7 meter, de derde foto op 1 en de vierde foto op 1,5. Fotografeer tot je niet meer verder kunt met de lens. Heb je een aantal foto’s naar tevredenheid geschoten? Dan is de volgende en tevens laatste stap de bewerking op de computer.

Uiteindelijk worden alle foto’s samengevoegd tot 1 foto. Dit wordt in het Engels stacking genoemd. Letterlijk vertaald stapelen. De uiteindelijke foto zal dan van voor tot achter scherp zijn.

 Maak meerdere foto’s met steeds een ander scherpstelpunt.


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Bewerking

Alle gemaakte foto’s met verschillende scherptediepte instellingen kunnen met verschillende software programma’s -waar focus-stacking mogelijk is- worden bewerkt. Zelf gebruik ik Bridge en Photoshop CS6 om het uiteindelijke resultaat te bereiken.

Open Bridge en zoek de foto’s die je met focusstacking wilt bewerken. Selecteer alle foto’s uit het bestand en ga naar Bestand (file) en laat deze openen met Adobe Photoshop.

Open foto’s in Photoshop

Heb je in raw gefotografeerd? Dan opent Photoshop eerst de Raw-converter. Heb je jpg foto’s geschoten, dan worden de foto’s direct geopend in Photoshop. Ik geef de voorkeur aan fotograferen in raw. Het is dan mogelijk om meteen correcties aan te brengen en dit toe te passen op alle foto’s door alle foto’s te selecteren en te synchroniseren. Eenmaal gesynchroniseerd dan drukken we op “Open Image”.

Foto’s synchroniseren

Alle foto’s worden nu geladen in Photoshop. De foto’s zijn nu nog niet gestapeld. De volgende stap is erg belangrijk voor focusstacking. Ga naar Bestand (file), naar scripts en dan bestand laden naar stapel (load files into stack).

Alle foto’s zijn als losse afbeeldingen geopend in Photoshop
Om de foto’s te stapelen ga naar: Bestand – Scripts – Bestand laden naar stapel

In het volgende venster zie je dat de lagen geladen moet worden. In Photoshop zijn de foto’s al eenmaal geopend. Nu klik je op Voeg open bestanden toe (Add Open Files). In het lagenpaneel zie je de lagen onder elkaar verschijnen. Ze zijn nu gestapeld. De foto’s moeten alleen nog in elkaar overvloeien.

Voeg de open bestanden toe
In het lagenpaneel zie je dat de lagen gestapeld zijn

Selecteer alle gestapelde foto’s. Ga naar Bewerken (Edit) en klik op Lagen Automatisch Overvloeien (Auto Blend Layers). In het venster van geef je aan dat je de foto’s wilt stapelen Stack Images en vink Naadloze tinten en kleuren (Seamless Tones and Colors) aan.

Bewerken – Lagen automatisch overvloeien
Vink Naadloze tinten en kleuren aan

De foto’s gaan nu in elkaar overvloeien. Dit kan een momentje duren. Raw bestanden duren wat langer dan jpeg bestanden, omdat de bestanden in raw vele malen groter zijn dan jpeg bestanden. Wanneer je met raw fotografeert, dan heb je de meeste controle over de foto. In Jpeg bestanden heb je zeker voordelen o.a. een snellere verwerking, kleinere bestanden en uiteindelijk bij een goede instelling van de camera kwalitatief goede afdrukken. Voor een foto die ertoe doet is beter om te fotograferen in raw. Je kunt dan iedere fout corrigeren. Gewone huis-tuin-en-keukenfotografie is het niet zo belangrijk en is het beter om in jpeg te fotograferen.

Zijn de foto’s klaar met overvloeien dan doe je de laatste stap. Alle lagen moeten nu één laag worden. Dit doen we door de voorlaatste handeling uit te voeren. Klik in menubalk op Lagen (Layer) en scroll naar benden op zoek naar één laag maken (Flatten Image). Alle lagen worden nu samengevoegd tot één laag. Vervolgens kun je de foto afmaken door de eventuele wazige randen weg te knippen (gebruik hiervoor het gereedschap uitsnijden (crop).

Nu is je focusstacking klaar! Hieronder een voorbeeld:


Henk van Essen

Ik ben Henk van Essen en mijn leeftijd is alweer 51 jaar. Achter de camera staan en veel foto’s nemen is voor mij nergens meer aan denken, ontspannen, gelukkig zijn en nog veel meer van dit. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste compactcamera en na een fotografiepauze heb ik de laatste jaren het fotograferen weer opgepakt. Ik krijg regelmaat opdrachten waar ik met veel passie aan het werk ga. Op bijna aller gebied ben ik bezig met fotografie. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet ik niet. Maar één ding weet ik zeker, stoppen met fotografie gaat niet meer gebeuren. 

www.fotovanessen.nl / www.facebook.com/fotovanessen / @fotovanessen


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quiz: wat weet jij van macrofotografie?

Update: Mooiste fotolocaties in Nederland – tips om te fotograferen