in

Uniek – Fotografeer het Noorderlicht boven Nederland – 4 tips

8 mei 2018, 09:00

Het gebeurt niet vaak, maar de komende nachten kun je het Noorderlicht ook boven Nederland fotograferen. Met name Noord-Nederland (en de waddeneilanden) hebben veel kans hierop. In dit artikel geven we je vier tips om het zo goed mogelijk vast te leggen!

Update 08-05-2018: Ook de komende dagen is het Noordlicht boven Noord-Nederland te zien. Vooral op de waddeneilanden kun je hier geluk mee hebben. Hoewel het met het blote oog moeilijk waar te nemen is, kun je dit met je camera wel degelijk vastleggen. Daarom hebben we hieronder een aantal tips verzameld!

Om het noorderlicht goed te kunnen zien, moet je een echt donkere plek op zoeken. Dat is nog lastig in Nederland en je zult zeker de stad uit moeten. Of het ook echt zichtbaar is, is ook afhankelijk van externe factoren. Zoals veel bewolking of een heldere maan. Maar is er geen bewolking en sta je op een echt donkere plek, dan moet je het noorderlicht met deze tips goed kunnen vast leggen.

1. Gebruik lange sluitertijden

Verspil geen tijd. Zorg dat je camera scherpgesteld staat op het oneindige en gebruik lange sluitertijden om de beweging van het licht in je beeld vast te leggen. Bij sluitertijden van 4 tot 15 seconden komt het licht over het algemeen het beste tot zijn recht. Extra effect is dat je bij extreem lange sluitertijden de beweging van de aarde kan zien door de strailtrails die de sterren vormen.

2. Zet je LCD-helderheid zo laag mogelijk

Om het noorderlicht mooi vast te leggen is het slim om gebruik te maken van lange sluitertijden. Nadeel is dat deze foto’s zeer gevoelig zijn voor strooilicht. Wanneer je LCD-scherm fel verlicht is, kan dit uiteindelijk te zien zijn in je foto en kan het je beeld verpesten. Bij het noorderlicht zal een tweede kans voor de perfecte foto zich echter niet snel voordoen. Zet daarom je LCD-helderheid omlaag en vermijd het gebruik van andere lichtbronnen zoals je telefoon.


(foto: maartenfotografie)

3. Verwijder je filter

Het licht van het noorderlicht kan in combinatie met je filter vervormingen en afwijkingen veroorzaken in je beeld. Deze zijn te zien als vage ringen of cirkels. Om dit te voorkomen is het dus verstandig om zonder filter te fotograferen.


(foto: blackscorpion)

4. Denk aan je compositie

Het zien van het noorderlicht kan je enigszins overdonderen waardoor je te gehaast wat foto’s probeert te maken voordat het hele spektakel weer voorbij is. Probeer er echter wel aan te denken dat je een mooie voorgrond in je foto hebt. Vooral met volle maan is het makkelijker om de voorgrond goed te belichten en het noorderlicht alsnog uit de foto te laten komen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Handige tips voor dierenfotografie – Een overzicht

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen