Fotograferen door een glazen bol (lensball fotografie) is helemaal hot. Maar hoe doe je dat goed? We gingen voor je op pad en geven tips!
Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie
1. Geef niet op
Als je voor het eerst met een glazen bol op pad gaat, kan het heel frustrerend zijn. Het wordt niet perfect scherp, je compositie is driehonderd keer niks of je krijg niet in de bol wat je erin wilt hebben. Maar, zoals met veel dingen: oefening baart kunst. Blijf vooral veel oefenen met lensball fotografie en geef vooral niet op!

Meer leren?
Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!
Gemiddelde beoordeling: 8,5
“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R
2. Opbergen van de bol
Het is natuurlijk belangrijk om je mooie glazen bol netjes op te bergen. Het ligt er natuurlijk aan wat voor bol je hebt maar de bol die wij gebruikte, compleet van glas, was heel krasgevoelig. Pas ook op met sieraden als je de bol vast wilt houden in je hand. Een ring bijvoorbeeld kan je bol flink beschadigen!

3. Plaatsen van de bol
Je ziet veel foto’s dat de lensball in de hand wordt gehouden maar sommige bollen zijn daar gewoon te groot en zwaar voor. Dus wat als je wat anders wilt? Vaak wordt er bij een glazen bol een standaard meegeleverd. Hierop kun je de bol neerzetten, zodat je zeker weet dat ‘ie niet wegrolt. Je kunt ook gebruik maken van een gordijnring of ander ronde ring voor meer stabiliteit. Als je twee dezelfde foto’s maakt, één met en één zonder bol kun je de standaard makkelijk wegwerken met Photoshop of een ander bewerkprogramma. Als je hem alleen op de grond kunt neerzetten, ben je heel beperkt in het maken van foto’s met een ander perspectief. Je kunt natuurlijk ook iemand vragen of iemand de bol voor je vast wilt houden.

4. Kijken
Als je een plek hebt gevonden waar je mee aan de slag wilt, dan kun je het beste even door de bol kijken hoe die omgeving er dan uitziet. Zo ga je wat bewuster fotograferen: wat wil je vangen in de bol? Je kunt ook na het plaatsen nog eens om de bol heenlopen, hoe ziet alles eruit van een andere hoek? Je zult al snel merken dat er veel verschil zit in maar één centimeter naar rechts, links, onder of boven. Speel hiermee en je krijgt vast leuke resultaten.

5. Focus
Je kunt het beste focussen op de afbeelding in de bol. Dit is automatisch (bijna) niet te doen. Het beste kun je dus handmatig scherpstellen. Als je twijfelt of het goed scherp is, kun je live view gebruiken om in te zoomen en te checken of het echt scherp is. Het is het gemakkelijkste om vanaf een statief te werken als je handmatig wilt scherpstellen. Dan weet je zeker dat je camera niet meer beweegt. Zonder statief heb je natuurlijk meer bewegingsvrijheid.

6. Instellingen
Je wilt de aandacht leggen op de bol en de weerspiegeling erin. Dit kun je doen door een laag f-getal te kiezen. Hierdoor fotografeer je met een grote lensopening en krijg je weinig scherptediepte. Dus: alles rondom de bol wordt vaag. Let er wel op dat je je f-getal niet te laag zet, anders heb je kan dat de bol niet helemaal scherp meer is. Je sluitertijd is afhankelijk van de licht omstandigheden en of je overdag of ’s avonds op pad bent. Als je ’s avonds op pad gaat, kun je erover nadenken om een statief te gebruiken. Pas op met een (te) hoge ISO-waarde, anders heb je kans op ruis in je foto’s. Lees hier meer over de belichtingsdriehoek.

7. Compositie
Houd rekening met je compositie, je compositie kan namelijk je beeld heel erg versterken. Als je in de nabewerking het beeld omdraait, kan dit voor een vreemd beeld zorgen.
8. Standpunt
Je kunt ervoor kiezen om de bol op de grond te zetten of juist hoog. Beiden geven hele andere resultaten. Als je de bol hebt geplaatst, kun je meer van onder of boven fotograferen. Het geeft allemaal hele andere effecten. Ga creatief om met je omgeving als je de bol hoger wilt plaatsen. Bijvoorbeeld op een muurtje of andere vlakke ondergrond. Je kunt ook zelf creatief aan de slag om zelf een standaard te maken voor je bol. Zo ben je wat vrijer in het kiezen van je standpunt en compositie.

9. Creativiteit
Je kunt veel creatieve dingen doen met een glazen bol. Denk aan het gebruik maken van mooie bokeh, spelen met de scherpte en onscherpte in de bol, het gebruik maken van waterplassen of een spiegel.

10. Dag en nacht
Overdag heb je kans op lichtpunten in de bol of de weerspiegeling van de omgeving ”op” de bol, zeker als de zon fel schijnt. Dit kun je oplossen door in de schaduw te gaan staan of als er geen schaduw is zelf schaduw te creëren. ’s Avonds heb je daar nauwelijks last van, je omgeving is natuurlijk donker. Je kunt als de straatverlichting aan is mooi spelen met de ronde bokeh die dan ontstaat. Het nadeel is dat scherpstellen in het donker wat lastiger is, als je in een té donkere omgeving bent. Als je een zaklamp meeneemt kun je die gebruiken om de bol wat op te lichten, zodat je wat beter ziet of het écht scherp is.

11. Waarschuwing
Houd er rekening mee dat de glazen bol werkt als een soort vergrootglas. Leg de bol daarom niet in de felle zon in verband met het ontsteken van vuur. Zorg ervoor dat je de bol niet op licht ontvlambaar materiaal plaatst en houd goed in de gaten of het niet te warm wordt.
12. Nabewerking
Je zult merken dat de weerspiegeling in de bol ondersteboven is. Dit kun je in Photoshop of een ander bewerkprogramma gemakkelijk oplossen. Door de gehele afbeelding 180 graden te draaien, staat de weerspiegeling in de bol nu rechtop. Het is natuurlijk aan jezelf of je dat wel of niet mooi vindt. Je kunt er ook voor kiezen om de standaard van de bol weg te werken. Meer daarover lees je hier.

Inspiratie
Heb je nog niet genoeg inspiratie kunnen vinden op internet? We hebben ook een collectie glazen bollen!

Meer tips?
Succes en veel plezier met het fotograferen door je glazen bol! Heb jij zelf nog tips die we toe moeten voegen? Plaats ze hieronder in de reacties!