in

Update Lightroom: Slimme AI-ruisreductie

Vorige week lanceerde Adobe een tussentijdse update van Lightroom Classic, met onder andere een slimme en sterk verbeterde ruisreductie. Dát is iets waar we al even op zaten te wachten. We laten je zien hoe goed de ruisreductie werkt, en praten je kort bij over de andere nieuwe mogelijkheden.

De ruisreductie in Lightroom Classic was een punt dat al enige tijd aandacht verdiende. Adobe werd namelijk links en rechts ingehaald door andere tools die dit al veel beter konden. De nieuwe vorm van ruisreductie die Adobe nu aan Lightroom Classic (de dekstop-versie van Lightroom dus) heeft toegevoegd, maakt gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) om ruis te elimineren. Deze functie is direct beschikbaar als je Lightroom updatet (dat gaat via het programma Creative Cloud Desktop op je computer).

Hoe werkt het? 

Je vindt de vernieuwde optie via het paneel Details / Ruis verminderen; het werkt alleen bij raw-bestanden. Je krijgt de optie om de mate van ruisvermindering in te stellen. Na een klik op Verbeteren wordt een nieuw dng-bestand van je foto gemaakt, met daarin de verminderde ruis. Al je bewerkingen tot dan toe worden hierbij non-destructief meegenomen, maar Adobe raadt wel aan om (wellicht anders dan je gewend bent) éérst deze ruisreductie toe te passen voordat je de afbeelding verder bewerkt. 

Onder de indruk van het resultaat

We hebben even met deze ruisonderdrukking gespeeld. Daarvoor gebruikten we een zwaar onderbelichte foto, gemaakt door onze hoofdredacteur Maarten Jacobi. We zijn onder de indruk van de resultaten van deze AI-ruisonderdrukking. Bekijk zelf deze voorbeelden maar eens: 

We hebben eerst het origineel wat bewerkt, waarbij we de belichting een flink eind opgeschroefd hebben en de kleuren wat versterkten. Daarna hebben we de foto twee keer bewerkt: in de ene versie pasten we klassieke ruisreductie toe zoals we dat normaal zouden doen. In de andere versie maakten we gebruik van de nieuwe slimme AI-ruisreductie, met de instellingen op 50%. 

Resultaten vergelijken

Om deze beelden goed met elkaar te kunnen vergelijken, zoomen we even in op twee onderdelen van de foto. 

In het deel van de foto met de auto en wandelaar valt een paar dingen op. De wandelaars hebben in de AI-versie meer kleur en detail. Waar ze in de klassieke versie wat vervaagd waren, zijn ze in de AI-versie echt scherp. Ook de poster is een stuk beter leesbaar dan het origineel. De auto lijkt wel een poetsbeurt te hebben gehad: de kunstmatige intelligentie heeft dit element kennelijk echt herkend en verbeterd. Bijna op het onrealistische af.  

In deze tweede vergroting zie je dat de engine goed het verschil weet te maken tussen de vallende regen en de ruis, en dat de bomen super scherp zijn geworden.

Een beetje te veel?

Wel valt ons op dat er wel heel veel kleur wordt toegevoegd. Kijk nog maar even naar de totale foto’s: links in beeld lijken de achterlichten van de auto’s ineens te gaan branden, terwijl dat in het origineel niet het geval is. 

Andere nieuwe mogelijkheden

  • Tegelijk met deze ruis-update, voegt Lightroom ook nog extra vernieuwingen toe. Zo is het bij het selecteren via masker Personen nu mogelijk om bijvoorbeeld automatisch gezichtshaar (een baard) en kleding te selecteren.
  • Ook kun je bij het gebruik van maskers nu Curven gebruiken om je afbeelding lokaal te verbeteren.
  • En nog een handige cosmetische aanpassing: je ziet nu door middel van punten en oplichtende oogjes in welke onderdelen/deelvensters van Lightroom er aanpassingen gemaakt zijn.

Wil je meer leren over Lightroom Classic? Volg dan de cursus Lightroom 2023 via Zoom Academy. 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 5 2023 is uit!

Macrofotografie: op beeldenjacht in de achtertuin