in

Van grauw naar blauw in Lightroom28 september 2020, 15:54

Landschapsfoto’s hebben nogal eens het probleem dat de lucht een beetje grauw is uitgevallen, zelfs al was die lucht blauw en niet bewolkt. Een bijzondere manier om dit op te lossen is met behulp van de Puntcurve.

Voor

Na

Grauwe lucht

Een blauwe lucht boven een landschapsfoto wil nog weleens wat grauw uitvallen, vooral bij foto’s die iets later op de dag bij warm (geel) licht gemaakt zijn. Dat komt doordat de warme witbalans, die op zich heel mooi is voor het landschap onder die blauwe lucht, ook de blauwe lucht zelf iets geler maakt. En geel is precies de complementaire kleur van blauw, dus geel + blauw = grijs. De Witbalans lager zetten is meestal geen oplossing, want dan wordt het landschap weer ‘koud’ van kleur. En de blauwe tinten met de Kleurmixer verzadigder maken valt ook vaak tegen, omdat het probleem immers is dat de tinten vrijwel grijs geworden zijn. Pas bij een hele sterke correctie zie je die grauwe kleur weer blauw worden. Maar dat levert weer andere problemen op, zoals een duidelijke halo aan de randen tussen de blauwe lucht en het landschap.

Inschilderen

Een bekende manier om dit op te lossen, is door de lucht in te schilderen met het aanpassings(Penseel). Zo kun je de lucht een aparte Temperatuur-correctie geven, bijvoorbeeld -20. Technisch is dat niet zo moeilijk, dankzij Automatisch maskeren. Zet dit aan, gebruik een flink groot penseel en beschilder zo de lucht. Kleine stukjes lucht die tussen de bomen doorschemeren, worden door het automatische maskeren óók meegenomen, zodat je daar geen zichtbare verschillen krijgt. Voor een kleine correctie werkt dit goed, maar het nadeel is dat je dit bij iedere foto apart zou moeten doen. Je kunt deze ingreep niet via kopiëren en plakken op een serie foto’s toepassen, en je kunt die ook niet opslaan als Voorinstelling.

Een grauwe lucht kun je weer wat blauwer maken door een Temperatuur-correctie in te schilderen. Dankzij ‘automatisch maskeren’ is dat ook tussen de boomtakken geen probleem.

Curven

Een methode die wel via kopiëren en plakken (of via het opslaan als een Voorinstelling) snel op een hele serie foto’s toe te passen is, werkt via de Puntcurve. Selecteer de blauwe curve en trek die aan de rechterzijde omhoog. Daardoor zullen de lichtere delen van de foto (en de lucht is bijna altijd lichter dan het landschap eronder) blauwer worden. Je kunt de Doelaanpassing (het kleine rondje rechtsboven) gebruiken om gemakkelijker te bepalen waar je op de curve moet zijn. Daarna trek je de linkerkant (donkere tinten) juist weer naar beneden. Zet die terug op de 45-gradenlijn, of trek de curve hier zelfs iets onder die lijn om het landschap nog een extra warme gloed te geven.

Met de blauwe Puntcurve kun je lichtere tinten extra blauw geven, terwijl je donkerdere tinten in hun oorspronkelijke kleur laat of juist nog iets warmer maakt.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zwart-wit met een vleugje kleur in Lightroom

Zo gebruik je goed je statief voor landschapsfotografie