in

Van start met concertfotografie


17 november 2014, 15:15

De muziekliefhebbers onder de fotografen zullen er vast wel eens over gedroomd hebben; een keer fotograferen bij het hoofdpodium van Lowlands of vooraan staan met je camera in Paradiso. Helaas is dit maar voor een enkeling weggelegd. Hoe zorg je ervoor dat jij die enkeling wordt?

Begin klein

Bij concertfotografie geldt hetzelfde als bij vele andere fotografie-genres; begin klein en bouw langzaam een portfolio op. Start met het fotograferen op gratis festivals en concerten, zoals bijvoorbeeld bevrijdingsfestivals. Vooral openluchtconcerten zijn een goede plek om de kneepjes van het vak te leren. De belichting is niet zo ingewikkeld als bij indoor-podia, maar je leert er wel om in te spelen en te anticiperen op de artiesten en het publiek.


(foto: guidonr1)

Heb je de basisprincipes van de concertfotografie wel onder de knie? Sluit je dan aan bij een lokaal muziekplatform zoals bijvoorbeeld 3voor12. In dat geval krijg je de kans om lokale uitvoeringen te bezoeken, zonder ervoor te betalen. Bovendien worden je foto’s mét naamsvermelding gepubliceerd, wat voor jou wat extra publiciteit betekent!

Het fotograferen

Dat portfolio opbouwen klinkt vanzelfsprekend, maar concertfotografie is alles behalve eenvoudig. De lichtomstandigheden zijn vaak erbarmelijk en je hebt niet veel bewegingsvrijheid. Hoe leg je zo’n concert dan toch het beste vast? Concertfotograaf Rob Rutgers vertelt in deze blog hoe hij het aanpakt.

Verkoop jezelf

Minstens zo belangrijk als het opbouwen van een portfolio is het opbouwen van een reputatie. Het ‘muziekwereldje’ is niet bijster groot en je zal vaak dezelfde gezichten tegen het lijf lopen. Bij veel concerten zijn meerdere fotografen aanwezig. Maak een praatje, laat wat van je werk zien en wissel contactgegevens uit. Deel je foto’s ook met de band en met de eigenaar van het podium. Wellicht delen zij je werk weer op hun website of social media en zo krijg je opnieuw meer bekendheid. Ook kan het zijn dat de band je later nog een keer vraagt om hun concert te fotograferen, of kan de locatie jou inzetten bij andere concerten. Beslis zelf wanneer je de stap durft te maken om geld te vragen voor je werk. Door té lang onbetaald werk te verrichten maak je het jezelf niet gemakkelijker.


(foto: concertpics)

Accreditatie

Het fotograferen van lokale concerten is natuurlijk hartstikke leuk, maar wat doe je nu als je grote idool opeens optreedt in de Ziggo Dome? Hoe kom je als nieuweling in de fotopit van de grote concertzalen? Bij professionele optredens in concertzalen en op festivals zal in 99% van de gevallen gewerkt worden met accreditaties. Als fotograaf dien je een aanvraag in om bij het concert aanwezig te mogen zijn. Belangrijk is om zoveel mogelijk media achter je naam te kunnen zetten. Als je slechts fotografeert voor je lokale buurtgids dan kan je het fotograferen van Beyonce wel vergeten. Probeer naam te maken bij de grotere tijdschriften, kranten en muzieksites. Dat is zeker niet eenvoudig want de markt van concertfotografen is behoorlijk verzadigd. Dat is waar het portfolio van essentieel belang is. Zorg dat jouw werk onderscheidend is. Zorg voor een eigen herkenbare stijl. Als die stijl in de smaak valt bij één van de grote namen in de muziekjournalistiek, dan heb je als fotograaf een veel grotere kans dat jou accreditatie verleend wordt.

Collectie

Wil je wat inspiratie opdoen en meer zien van concertfotografie? Bekijk dan onze collectie concertfotografie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

12 tips voor fotoshoots met groepen

Social Media voor fotografen (deel 3): tips voor het publiceren van foto’s op social media.