in

Veelgemaakte fouten bij de aanschaf van een camera


11 juli 2017, 12:00

Je hebt lang gespaard, urenlang reviews doorgespit en eindelijk een beslissing gemaakt welke camera het moet worden. Toch blijk je je na drie maanden al aan een aantal dingen te ergeren. Hoe voorkom je de volgende fouten?

Pak je camera vast

Sommige mensen kopen hun nieuwe camera het liefst online, maar dat geeft je geen mogelijkheid om hem daadwerkelijk uit te proberen. In andere winkels ligt alles in een vitrine en ook dan is het echt de moeite waard om even te vragen of je hem (met accu!) vast mag houden. Niet alleen wil je al die geweldige opties en functies van je nieuwe camera natuurlijk eerst eens uitproberen, het is nóg belangrijker om te controleren of de body wel lekker in de hand ligt, of hij niet te zwaar is en of de knoppen voor jou op een aangename plek zitten. Zo voorkom je dat later blijkt dat je camera tóch te zwaar is, dat hij op een rare plek op je vingers drukt of dat je toch een beetje grip mist.
jeertje

Megapixels zijn niet heilig

Vroeger kon je met trots vertellen dat je een camera had met maar liefst 3 megapixel. De technologie stond echter niet stil en razendsnel werden de camerabody’s uitgerust met 10, 22, 42 en tegenwoordig zelfs 250 megapixel sensoren. Maar zoals altijd is meer niet altijd beter. Grofweg is alles boven de 12mp zeer geschikt voor normaal gebruik. Voor gebruik op beeldschermen is het meer dan voldoende en met 12mp kan je alsnog normale prints maken. Het grotere aantal is vooral handig wanneer je veel gaat croppen (natuurfotografie) of prints moet maken op groot formaat (fashionfotografie).

Het budget inschatten

Fotografie is helaas niet de allergoedkoopste hobby, dus het is begrijpelijk dat we vaak op zoek gaan naar aanbiedingen, koopjes of een afgeprijsd showmodel. Om te voorkomen dat je achteraf teleurgesteld bent in wat je hebt aangeschaft, kan je beter eerst je verwachtingen en eisen in kaart brengen en vervolgens pas berekenen wat je huidige budget is. Wellicht kom je erachter dat je over drie maanden, met bijvoorbeeld je vakantiegeld op zak, net dat nieuwere model met een betere autofocus kan kopen. Dat is die drie maanden wachten zeker waard! Houd ook rekening met de aanschaf van alle extra’s. Geheugenkaartjes, een extra accu, een nieuwere tas etc. Het zijn allemaal zaken die je graag aanschaft, maar die wel pijn doen aan je portemonnee.

martijn224

De reviews te serieus nemen

Reviews en lijsten met specificaties zijn enorm handig om enkele camera’s met elkaar te kunnen vergelijken en overzichtelijk te zien waar de grote verschillen zitten. Zo kan je uit het overdonderende aanbod aan camera’s vaak al snel een selectie maken van de body’s die voor jou het meest geschikt zijn. Maar dan begint het grote vergelijken. De ene camera heeft net iets meer autofocuspunten, de andere weegt zes gram zwaarder, die van dat ene merk had net wat meer creatieve effecten en die van het andere merk had juist weer een hele handige stand voor macrofotografie. Verlies je in dat geval niet in de details van de reviews en specificaties, maar stap een winkel in om de camera uit te proberen of huur deze desnoods voor een weekend om een goede keuze te maken. Zeker wanneer je twijfelt tussen verschillende merken, is uitproberen echt essentieel. De menu-indeling van het ene merk kan voor jou namelijk enorm onoverzichtelijk zijn, terwijl je alles zó gevonden hebt bij die andere camera. Dat soort dingen zijn erg smaakafhankelijk en lees je niet terug op het internet.

Nieuwe camera of nieuw glaswerk?

Is je budget in sommige gevallen niet toereikend maar wil je toch echt investeren in je fotografie? Investeer dan vooral in je objectieven en wacht nog met de aanschaf van een betere body. Eenvoudig glaswerk, zoals (vaak) de kitlens of andere goedkopere objectieven, belemmeren vaak eerder de kwaliteit van je foto’s, dan dat de camera dat doet. Door voor een relatief laag bedrag enkele lichtgevoelige prime-objectieven (vast brandpunt) aan te schaffen, vergroot je de lichtgevoeligheid van je apparatuur en zal je zien dat de kwaliteit van je foto’s al flink verbetert.

toine-westen

Laat je niet gek maken

Alleen jij weet wat je zoekt in een camera, maar soms twijfel je wellicht tussen een aantal zaken. In dat geval is het heel goed om je overwegingen te delen met een verkoper, die veel verstand heeft van allerlei soorten camera’s. Soms kunnen verkopers echter nogal sturend zijn richting één merk of één type camera. Laat je in dat geval niet van de wijs brengen en laat je zeker niet dwingen tot aanschaf van een impulsaankoop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste onderwerpen om te oefenen met symmetrie!

Review: Olympus TG-5