in

Veelgemaakte fouten bij flitsen!


10 juli 2019, 07:40

Het gebruik van de flitser kan enorm bijdragen aan de kwaliteit van je foto’s. Tegelijkertijd zijn er ook een heleboel manieren waarop je een flitsfoto kunt verpesten. Wat zijn de meest gemaakte fouten?

De sfeer wegflitsen

Een veelgehoord argument van fotografen die geen flits gebruiken in hun fotografie, is dat ze stellen dat een flitser de sfeer uit een situatie wegneemt. Die fotografen hebben gedeeltelijk een punt, want een harde flits in een sfeervol verlichte huiskamer kan ervoor zorgen dat die zelfde kamer er bij wijze van spreken opeens uitziet als een door tl verlichte garagebox. De sfeer ‘wegflitsen’ is dus heel goed mogelijk. Het punt is: dat gebeurt alleen als je als fotograaf niet goed om kunt gaan met je flitser. Het is wel degelijk mogelijk om te flitsen en tegelijkertijd de sfeer goed te behouden. Het ‘wegflits’ argument houdt dus geen stand. Zoals alle disciplines binnen de fotografie heeft de kwaliteit van je werk te maken met je kennis, kunde en ervaring.

Mtletschert
Flitsfotografie kan prachtige resultaten opleveren

Te hard flitsen

Een flits is al snel te hard. Op die manier creëer je glimmers, reflecties en ongewenste harde schaduwen. Teveel licht is nooit fraai, dus probeer je flitslicht te balanceren met het al bestaande omgevingslicht. Dit vereist vaak enig experiment en oefening, ook op locatie. Zoek naar de ‘sweet spot’ in je instellingen, waarbij je beelden natuurlijk en fraai ogen. In de beste flitsfoto’s is eigenlijk helemaal niet te zien dat er überhaupt geflitst is.

Te zacht flitsen

Aan de andere kant is een te zachte flits weinig effectief en soms zelfs amper zichtbaar. Een veelgemaakte fout onder fotografen die gebruikmaken van een pop-up-flitser in hun camera is dat men denkt dat deze flitser een grote afstand kan overbruggen. Dat gaat niet lukken, want een pop-up-flitser zorgt niet voor een erg krachtige flits en is bedoeld om onderwerpen te verlichten die zich vlakbij de camera bevinden. Een landschap proberen te verlichten met een kleine pop-up-flitser heeft dus helemaal geen zin. Als je over een grotere afstand wilt flitsen, kies dan voor een krachtige externe flitser.


Wil je krachtiger en over grotere afstand flitsen, gebruik dan een externe flitser

Te direct flitslicht

Flitslicht komt vanuit één punt en is vaak vrij ‘hard’. Voor goede resultaten is het dan ook goed om dit licht te verspreiden en daarmee ook zachter te maken. In sommige fotografie-kringen is hard flitsen een mode-grill, maar over het algemeen is het gebruik van zacht en goed verspreid flitslicht de beste en fraaiste optie. Te direct flitsen geeft een hard en ruw beeld, waarbij je details in je onderwerp te sterk naar voren haalt en de details in de achtergrond juist helemaal weg flitst. Flitslicht verspreiden en zachter maken lukt prima met een softbox die je om je (externe) flitser heen bouwt. Een andere optie is bouncen, waarbij je de flitser indirect laat flitsen tegen een (witte) muur of plafond.

Flitsen terwijl dit niet nodig is

Hoewel flitslicht een mooie bijdrage kan leveren aan je foto’s, is het natuurlijk helemaal niet altijd nodig om te flitsen. In sommige situaties kan het veel passender zijn om bijvoorbeeld een lichtsterke lens te gebruiken of om je camera-instellingen aan te passen aan de lichtomstandigheden. Want onthoud, flitsen moet wel een doel hebben. Flitsen gewoonweg omdat het kan is vaak onnodig en levert ook niet de beste resultaten op.

Een softbox verspreidt het licht mooi gelijkmatig

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit kun je met een lensbaby op je camera

Sony FE 35mm F/1.8