in

Vermijd deze valkuilen als fotograaf – Wat je vooral niet moet doen als je net leert fotograferen8 maart 2018, 10:00

Hoe zorg je ervoor dat je als beginnende fotograaf jezelf voldoende blijft ontwikkelen en dat je niet per ongeluk in veelvoorkomende valkuilen stapt? Het helpt heel erg goed, als je regelmatig op je eigen werk blijft reflecteren. Wij helpen je hiermee op weg!

Je camera eeuwig op de automaat laten staan

Als je investeert in je camera, je objectieven en prachtige accessoires, dan is het zonde als je vervolgens niet investeert in je eigen kennis. Door simpelweg altijd op de automatische stand te fotograferen, leer je weinig tot niets van fotografie en zal je niveau ook niet groeien. Je haalt dan ook zeker niet het meeste uit je apparatuur, dus het is zonde dat je er zoveel geld in hebt geïnvesteerd. Durf fouten te maken en experimenteer eens met andere instelmogelijkheden. Als je weet wat er ‘fout’ gaat in een foto en je beheerst de techniek om die fout op te lossen, dan begin je echt een fotograaf te worden.

De camera had hier ongetwijfeld automatisch op het drumstel scherpgesteld. Foto: miss-bleu

Continu het nieuwste en het duurste kopen

Als er weer een nieuwe camera of prachtige reeks objectieven wordt aangekondigd, dan stroomt bij veel fotografen het water in de mond. We spieken al snel op onze spaarrekening, om te kijken of we dat nieuwe juweeltje weer kunnen veroorloven. Het is alleen zo zonde dat we vaak onbewust helemaal geen gebruik maken van die nieuwe mogelijkheden. Een iets snellere autofocus, een paar extra focuspunten en nog wat meer megapixel. In welke situaties mistte je die eigenlijk in je huidige camera? De extreme omstandigheden, waarvoor je deze functies nodig hebt, komen de meerderheid van de fotografen vaak niet tegen. Investeer dan ook pas in nieuwe apparatuur, wanneer je merkt dat de huidige apparatuur je prestaties echt belemmert.

Te vaak denken: ‘Ach, dat repareer ik wel in de nabewerking’

Toegegeven; de mogelijkheden op het gebied van nabewerking zijn echt eindeloos. Qua belichting en kleur kan je vaak nog een heleboel redden. Ook kan je je foto nog een beetje bijsnijden, je onderwerp rechtzetten en vlekjes wegpoetsen. Echter beschadigen al die aanpassingen op hun eigen manier toch weer je foto. Door te croppen, tast je de resolutie van je foto aan en belichtingscorrecties hebben vaak ruis tot gevolg. Het scheelt zoveel moeite en gedoe als je gewoon tijdens het fotograferen het maximale eruit haalt en de nabewerking slechts gebruikt als een aanvulling. Zorg dus dat je objectief stofvrij is, zorg voor een sterke belichting en let tijdens het fotograferen al goed op je kaders en compositie.

Te snel genoegen nemen met je resultaat

Soms hebben we geluk en treffen we een prachtige zonsondergang, een bijzonder natuurverschijnsel of een ander fotogeniek moment. Veel fotografen hebben dan de neiging om het snel vast te leggen en zijn dan meteen ontzettend blij met het resultaat. Wanneer je onderwerp zo enorm mooi is, is het juist de uitdaging om als fotograaf daar het maximale uit te halen. Werk dus niet te overhaast, maar neem een moment de tijd om te zoeken naar een beter perspectief, de juiste instellingen en de sterkste compositie. Op die manier til je een bijzonder moment naar een hoger niveau en krijg je, in plaats van hele mooie foto’s, waanzinnige foto’s.

Het noorderlicht is hier prachtig, maar de rest van het landschap tilt de foto naar een hoger niveau! Foto: sven483

Te weinig afwisselen

Wist je dat je naast landschapsformaat, ook je camera eens kan draaien en foto’s in portretformaat kan schieten? Natuurlijk weten we dat, maar we doen het helaas veel te weinig! Ook het regelmatig door de knieën zakken, om eens een ander perspectief te proberen is iets dat er regelmatig bij inschiet. Wanneer we gaan fotograferen, blijven we vaak steken in onze normale aanpak. Door daar juist af en toe vanaf te stappen, leer je het meest!

Niet dat extra stapje durven zetten

Dat extra stapje zetten kan je in sommige gevallen heel letterlijk nemen. We houden soms onbewust een bepaalde afstand tot ons onderwerp en gebruiken lange telelenzen op dichterbij te komen. In veel gevallen werkt het veel beter om juist een kortere brandpuntsafstand te gebruiken en letterlijk dichter naar je onderwerp te lopen. Het extra stapje zetten kan je natuurlijk ook als metafoor zien om net wat meer uit je comfortzone te stappen. Spreek bijvoorbeeld eens iemand op straat aan om te fotograferen, of durf risico’s te nemen en met experimentele instellingen te werken!

De fotograaf had ook vanaf een afstand de conducteur kunnen fotograferen, maar heeft dit bewust niet gedaan! Foto: ingemarije9955

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste tips voor lente-fotografie – Een overzicht

De resultaten van de Zoomnl uitdaging: Sfeervolle stillevens fotograferen