in

Verschillende vormen van fotoshoots

Richard Terborg

Als je samen met model, visagist en/of stylist werkt moet je afspraken maken. Maar hoe doe je dat goed? En hoe je noem je dan zo’n fotoshoot? Richard Terborg geeft zijn versie van fotoshoots die hij regelmatig organiseert.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Ik heb zo veel termen voor fotoshoots zien verschijnen in Facebook-groepen en andere fotografie-communities dat ik het voor iedereen wilde ophelderen. Ik wilde precies weten wat de termen ’test’, ‘TFP’, ‘vrij werk’ en ‘vrijwillig’ betekenen en waar ze vandaan komen. Ik begon mijn onderzoek en kwam erachter dat eigenlijk niemand de juiste term gebruikt. Het is een soort brij van alles, in één grote pot. Ik zocht door en maakte deze uitleg aan de hand van online onderzoek en gesprekken met mede-fotografen. Laten we beginnen met de moeilijkste term.

TFP Shoot met Stylist Janneke Rodenburg | Achter de schermen foto door: FalkPictures

TFP (of iets anders) – Time For Prints (of cd’s, downloads, knipbeurten, eten, seks, etc.).

Dit is een belangrijke. Het is een term die al jaren in ontwikkeling is en waarvan de betekenis continu verandert. Iedereen heeft zijn eigen mening over wat de betekenis zou moeten zijn of wat deze voor hen is. Vroeger bestond er alleen een ‘Test’-shoot. Toen er meer fotografen kwamen en het voor iedereen mogelijk was een camera te kopen kwam ook ‘TFP’ in beeld. Een TFP-shoot was een shoot waarbij men zaken uitwisselde. Iemand koos voor dit type shoot om zijn/haar portfolio uit te breiden. Het was een samenwerking tussen mensen die hun vak doen en een mooie print aan wilden overhouden. Tegenwoordig is het eigenlijk hetzelfde, met uitzondering van een aantal kleine aanpassingen.

Test Horror Shoot – Stylist: Dualleh Abdulrahman | MUAH: Ria Kooijman | Model: Sylvia Den Boer

Doel van TFP

Fotografen geven nog maar zelden prints. Men krijgt een link naar een server, website of fotografieuitwisselsite waar de foto’s te downloaden zijn. En het uiteindelijke doel van die prints is tegenwoordig ook veranderd. Veel fotografen en modellen zeggen dat TFP is voor zelfverbetering. Niemand die erbij betrokken is zou er uiteindelijk commercieel van moeten profiteren. Sommigen zullen het wel zien als commercieel succes wanneer het model aan de hand van haar TFP shoot naar modellenbureau gaat en betaalde opdrachten krijgt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de fotograaf. Maar in de kern was de non-commercie het originele idee achter TFP. Daarom denk ik ook dat er echt iets moet gebeuren met de foto’s, anders verliest de TFP shoot al haar waarde.

TFP shoot Desinger: Monsieur de Pompadour | Model: Lotte van Noort & Maria Oosterveen MUAH: Irene Tjebbes |

Commercieel

Andere mensen schuwen de commercie niet en maken contracten die iedereen moet tekenen voor die commerciële insteek. Deze fotograferen willen dat hun foto’s gepubliceerd worden en hopelijk grotere opdrachten binnen te slepen. Niks mis mee, als iedereen het maar weet en goed vind.

Professionaliteit

Voor mij bekent TFP dat iedereen die meewerkt er voordeel uithaalt. De input is de tijd, moeite, kwaliteiten, rekwisieten en andere kosten die mensen bereid zijn ervoor te maken (zoals reiskosten, make-up materialen, etc.). Iedereen laat elkaar weten wat zijn/haar meerwaarde aan de shoot is en wat de verwachtingen zijn. Wanneer iedereen het met elkaar eens is, kan je het in een contract zetten en KNALLEN! Sommigen denken misschien dat ze een duurdere ambacht hebben dan anderen maar wanneer je ja zegt tegen een TFP shoot, accepteer je dat iedereen dezelfde waarde heeft in het project. Van jou wordt verwacht dat je jouw aandeel doet. Jij levert jouw deel – het is een evenredige uitwisseling.

Fotografen Test Shoot | Hair&MakeUp: Ismahan Obenali | Jurk: Skeletons in the Closet Clothing and Corsetry | Model: Nienke

Ethiek

Ik kom vaak mensen tegen die denken dat bij een TFP-shoot de afspraken minder belangrijk of waardevol zijn. Naar mijn mening, wanneer er een datum is afgesproken, is de shoot even belangrijk als een betaalde shoot. En die zou ik nooit afzeggen! Helaas is er een groot aantal mensen die een heel team in de steek hebben gelaten omdat ze een aanbod voor een betaalde opdracht kregen of een opdracht die, naar hun mening, beter is voor hun portfolio. Een heleboel creatievelingen die ik ken, werken niet op die manier. Ons woord is onze verplichting, betaald of niet. We doen er alles voor en houden ons aan onze afspraken. Dat heeft ook te maken met je professionaliteit.

Fotografen Test Shoot | Hair&MakeUp: Ismahan Obenali | Jurk: Skeletons in the Closet Clothing and Corsetry | Model: Nienke

Test shoots

Wanneer je met een oudere generatie fotografen spreekt, is dit een term die ze kennen. Tot de nieuwe generatie dat langzaam veranderde in TFP. Test-shoots worden onderverdeeld in een paar categorieën.

Modellenbureau test

Als een modellenbureau (vaak nieuw) model stuurt voor goede foto’s om aan mogelijke klanten te laten zien. Je maakt dan meestal portret en full-body foto’s. Het is voor het model een manier om aan nieuwe foto’s te komen en voor de fotograaf een mooie ervaring om met echte modellen te werken. Vaak zal de fotograaf een aantal extra foto’s maken voor zijn eigen portfolio. Bovendien kan je zo een relatie opbouwen met het modellenbureau.

Model Test Shoot | Model: Silke Slaghuis | Hair/MakeUp/Styling: Caroline Watson

Fotografen Test

Een fotografen test is als je als fotograaf iets nieuws wil uit proberen. Je kan een nieuwe lens, nieuwe licht-opstelling, een nieuw concept of wat dan ook te testen. En je hebt een mens van vlees en bloed nodig om model te staan. Je weet niet of hier ook mooie foto’s gemaakt worden. Die worden dan ook alleen voor evaluatie gebruikt, niet voor publicatie of portfolio’s. Als de resultaten onverwacht goed zijn kun je natuurlijk altijd daarna overeenkomen om de foto’s toch ergens voor te gebruiken. Soms is er een visagist aanwezig en kan het tegelijkertijd een soort make-up experiment zijn.

TFP Shoot with Stylist Janneke Rodenburg | BTS by: FalkPictures

Team test

Je kan ook een team test-shoot hebben. Stel je voor dat je een grote opdracht van een klant in het vooruitzicht hebt en een groep mensen hebt gevonden waarmee je wil samenwerken, maar niemand heeft nog in dit team gewerkt. In dit geval kan je een team test doen. Je ziet dan hoe iedereen presteert en of er veranderingen moeten worden doorgevoerd voordat je voor het grote werk gaat: De Klant.

Collection by: Kasper Jongejan | Model: Irina Russkaya | MUAH: Elena Smirnova | Styling: Dani van den Velden

Vrij werk

Vrijheid! Vrij werk houdt in dat je totale vrijheid hebt in je opdracht. Er is geen cliënt en er zijn geen verwachtingen. Meestal probeert de kunstenaar zijn vrije werk te verkopen of onder de aandacht te brengen bij galerijen of tijdschriften. Dit is het type shoot waarin de kunstenaar gewoon kan ontspannen, zichzelf kan zijn en dat kan laten doorschemeren in zijn/haar werk. Een prachtig voorbeeld van vrij werk: Beethoven’s derde symfonie – Eroica.

Vrij werk – MC DRT

Vrijwilligerswerk

Vrijwillig werk is het enige werk dat echt voor niks is. Het is het geven van je werk aan iemand of iets, omdat je daarom geeft of daar achter staat. Je geeft om die zielige Godzilla te helpen of juist om Barney de dinosaurus te redden. Zo lang jij er maar achter staat. Het kan dus ook gaan om een moeder en dochter shoot die samen zelden op de foto staan, maar die niet veel te besteden hebben. Grijpt elke fotograaf een vrijwillige oproep aan? Nee. Maar is altijd iemand geraakt door het verhaal en die tijd over heeft en graag wil helpen. Ikzelf doe veel van mijn werk vrijwillig. Ik houd er echt van om mensen uit hun sleur te halen en iets te geven dat ze laat lachen. Al is het maar de herinnering aan een leuke shoot of een glimlach op een foto. Wat ik vaak zie, is dat mensen schuilen achter de term TFP terwijl ze eigenlijk vrijwilligswerk bedoelen. En ik vind juist dat ze het moeten noemen hoe het werkelijk heet :).

Test Shoot |Clothing: Sabine Staartjes | Model: Anniek Vermeulen, MakeUp: Joyce Schweers Hairstylig: Jeffrey Kastelijns | Assistant: Jobke Rensen

Contract

Bij al deze verschillende soorten shoots is één ding erg duidelijk. Welke term je ook gebruikt, of betekenis je er aan geeft, gebruik een contract waarin jouw regels staan. Laat iedereen betrokken dit voor de shoot lezen en ondertekenen tijdens. Zo voorkom je misverstanden en weet iedereen waar ze aan beginnen.

Hairstylist: Ismahan Obenali

Welke term gebruik jij?

Als er iets is dat je mist en misschien nog wilt toevoegen, laat het me weten! Samen maken we de perfecte handleiding voor fotoshoots!


Wie is deze auteur?

Richard Terborg (30) kwam in 2001 uit Curaçao naar Nederland om te studeren. Na de hbo-opleiding ict en verkorte hbo-opleiding multimedia design ging hij samen met zijn vriendin terug naar Curaçao. Daar kwamen ze tot het besef dat ze creatief bezig wilden zijn en onafhankelijk van een baas willen werken. Ze maakten een plan om die droom te verwezenlijken. Richard werkt nu bijna vier jaar als onafhankelijk fotograaf en woont in Almere. Bekijk hier zijn portfolio of volg hem op Facebook.

Alle blogs geschreven door Richard Terborg vind je hier.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuisopdracht 5: Het Perfecte Plaatje

Panasonic Lumix S 85mm F1.8: perfecte portretlens