in

Video: laatste aflevering Olympus foto challenge online!29 januari 2019, 16:06

Dit is misschien wel de moeilijkste Challenge tot nu toe: Straatfotografie! in deze vierde Olympus Challenge gaan de kandidaten de straat op in Amsterdam om het mooiste portret te maken, mét reflectie, door een raam! Het resultaat? De jury kwam er bijna niet uit!

Straatfotografie is een lastige tak van sport: je weet nooit welke situaties je tegenkomt, zowel qua licht als qua mensen. Dat betekent dus: goed je camera kennen en snel kunnen werken met verschillende omstandigheden.

Onze vijf Olympus Challengers werden deze aflevering de straten van Amsterdam ingestuurd met als opdracht: ‘Maak een foto door de reflectie van een raam, van een of meerdere personen, waarbij je de reflectie gebruikt om gelaagdheid in de foto aan te brengen. De foto mag niet geposeerd zijn.’

Een echte challenge

Zelfs op de redactie moesten we even slikken toen deze opdracht werd gegeven door straatfotograaf Fokko Muller. Ga er maar aanstaan: een hele specifieke opdracht, waarbij je binnen no-time een mooi moment moet zien te vinden, en dan ook nog eens alles onopvallend vastleggen!

Het is dan ook vanzelfsprekend dat José, Wim, Annelieke, Edwin en Ricardo werkelijk alle kanten op schoten om zoveel mogelijk ramen af te speuren voor een mooi portret. Hoe dat precies afliep? Dat zie je in de onderstaande video waarin je de volledige Olympus Challenge kunt bekijken.

Een paar handige tips

Natuurlijk speelt geluk een grote rol, zeker als je maar een half uur de tijd hebt, maar er waren ook wat andere tactieken die de Challengers gebruikten om een mooie foto te krijgen:

– Gebruik een grote diafragma-opening: niet alleen kun je hiermee op straat toch nog een mooie onscherpte in de achtergrond creëren, het geeft je ook de mogelijkheid om de sluitertijd wat korter te zetten en de iso laag te houden: zo bevries je het moment voor een scherpe foto, zonder te veel ruis.

– Voor de challenge gebruikten de kandidaten een 17mm van Olympus. Omgerekend naar fullframe is dat een 35mm objectief; ideaal om het onderwerp op straat in beeld te brengen met nog wat context (het straatbeeld eromheen)

– Gebruik een kleine camera, zodat je niet te veel opvalt. De Olympus OM-D camera’s zijn zogeheten systeemcamera’s en zijn daarom compacter en lichter dan de traditionele spiegelreflex camera’s. Hiermee val je een stuk minder op, waardoor je authentiekere straatbeelden kunt vastleggen.

Laatste opdracht

Hoe had jij de opdracht aangepakt? De resultaten van deze Challenge verbaasden de jury enorm!

De Olympus Challenge maken we in samenwerking met Olympus. Meer informatie over de challenge of eerdere video’s? Ga naar zoom.nl/olympuschallenge

Review: Nikon D3500

Foto’s back-uppen van je smartphone