in

Vijf tips om je eigen fotostudio te beginnen

Eline Sips

Je maakt al een tijdje mooie foto’s en wilt een stapje verder gaan en je eigen fotostudio beginnen. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal aan denken? We geven een aantal tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Het type lichtopstelling in je studio kan grote verschillen opleveren. Bekijk hier een overzicht van 111 verschillende lichtopstellingen.

Apparatuur aanschaffen

Een basisstudio beschikt over minimaal twee lichtbronnen op stevige statieven, een camerastatief, lichtvormers en een achtergrondsysteem. Je kan dit nog uitbreiden met kleurenfilters voor je lampen, verschillende soorten flitsers, lampen en extra soorten omvormers. Neem de tijd om je hierin te verdiepen, want de onderlinge verschillen zijn erg groot. Ken je collega’s die zelf over studioapparatuur beschikken? Vraag naar hun ervaringen en of je er wellicht een keer mee kan oefenen.

richardterborg

Zorg voor een veilige opstelling

Regelmatig zal je in je studio je apparatuur en zware lampen moeten verplaatsen. Zorg ervoor dat alles altijd stabiel staat en dat kabels zo goed als mogelijk zijn weggewerkt. Houd rekening met voldoende bewegingsruimte en creëer vaste looppaden die altijd vrij zijn van kabels. Ga vooral ook niet ‘klooien’ met zelfgebouwde constructies. Als een zware achtergrondrol namelijk een keer naar beneden valt, is je apparatuur daar niet tegen opgewassen.

Bedenk hoe je jezelf kan onderscheiden

Studiofotografie moet onderscheidend zijn. Waarom moeten klanten naar jouw fotostudio komen en niet naar de iets goedkopere concurrent in dezelfde stad? Je wilt ervoor zorgen dat mensen je benaderen vanwege je stijl en niet omdat je toevallig scherpe foto’s maakt en een betaalbare prijs ervoor vraagt. Twijfel je over jouw onderscheidende eigenschappen? Open in één scherm een aantal van je beste foto’s en die van je grootste concurrenten. Als je binnen enkele zinnen kan vertellen wat jouw werk onderscheidend maakt, heb je de perfecte tekst om op je website te plaatsen.

gemmywoudbinnendijk

Klanten werven

Het maken van prachtige foto’s is niet genoeg om een succesvol bedrijf te runnen. Je moet minstens net zoveel tijd kwijt zijn aan netwerken en het leggen van contacten, als dat je bezig bent met fotograferen. Zorg dat je een professionele website hebt, actief bent op social media en houd regelmatig contact met je klanten om je connecties warm te houden.

Uit de kosten komen

Als je besloten hebt om een eigen studio te beginnen, dan weet je dat je een flinke stapel extra kosten kan verwachten. Wellicht moet je huur betalen voor een geschikte ruimte of extra lichtsets, je moet een verzekering afsluiten en apparatuur en achtergronddoeken kopen. Zorg ervoor dat je op voorhand deze kosten goed uitdenkt en doorberekend in de prijs van je shoots. Een prijs voor een klant bepaal je dus niet alleen aan de hand van de uren die je kwijt bent aan het fotograferen en de nabewerking, maar alle overige kosten moet je hier ook in verwerken. Een goede inschatting van het aantal shoots dat je maandelijks kan doen, is dus heel belangrijk om de vaste lasten over het aantal opdrachten te verdelen.

Alles over het runnen van een thuisstudio lees je in deze beginnerscursus.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo vind je inspiratie voor je portretshoot

Fotografie in Limburg