in

Vijf tips om te fotograferen bij weinig licht13 augustus 2016, 09:00

Licht is essentieel om te fotograferen en als het licht ontbreekt wordt het een stuk lastiger om alsnog mooie foto’s te maken. Toch is er nog heel wat mogelijk, voordat je hoeft te grijpen naar je flitser of een extra lamp. In dit artikel geven we je vijf tips om sfeervolle foto’s te maken bij weinig licht.

Lichtsterke objectieven

Het allerbelangrijkste is dat je een lichtsterk objectief gebruikt. Hierdoor kan je fotograferen met een veel groter diafragma, waardoor een groter deel van het beschikbare licht wordt doorgelaten. Een lichtsterk objectief hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Primes (lenzen met een vast brandpunt) zijn zeer betaalbaar en hebben vaak een maximaal diafragma van F1.8 of zelfs F1.2.

Hogere iso-waarde als compromis

Als er echt weinig licht beschikbaar is, is het vaak onvermijdelijk om je ISO-waarde op te schroeven. Het gevolg is dat er meer ruis zichtbaar is in je foto. Bij foto’s met kaarslicht of andere sfeervolle verlichting kan een beetje ruis juist extra sfeer toevoegen aan je foto. Vind je het echt heel storend, dan kan je het proberen te corrigeren in je nabewerking. Houdt er wel rekening mee dat details hierdoor verloren kunnen gaan.

patrickquispel79

Fotografeer in RAW

Niet alleen krijg je betere resultaten bij het corrigeren van je ruis, ook je belichting kan je achteraf beter aanpassen als je werkt met een RAW-bestand. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat je een zwaar onderbelichte foto in de nabewerking helemaal kan ophalen, maar kleine verbeteringen zijn er wel te behalen!

Stabiele positie of statief

Een statief geeft je de mogelijkheid om een langere sluitertijd te gebruiken, mits je onderwerp niet teveel beweegt. Natuurlijk heb je niet altijd een statief voorhanden en in dat geval kan een goede lichaamshouding veel verschil maken. In deze blog legt Liesbeth van Asselt uit hoe je je camera stabiel houdt en hierdoor scherpere foto’s kan maken.

Onderbelichting voor sfeer

Onderbelichting hoeft, net als ruis, helemaal geen ramp te zijn. Een foto in een donkere ruimte of in de avond geeft met een beetje onderbelichting juist beter de situatie weer. Het werkt sfeer-verhogend en kan je helpen om je onderwerp juist nadrukkelijker weer te geven, zonder storende elementen op de achtergrond.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Basiscursus unieke reisfotografie – Hoe voorkom je toeristische plaatjes?

Vijf tips om te fotograferen in de regen