in

Vijf tips om te fotograferen in de regen15 augustus 2016, 10:00

De zomer laat ons dit jaar een beetje in de steek. Het regent behoorlijk veel, maar dat betekent zeker niet dat er geen mooie foto’s gemaakt kunnen worden! Deze vijf tips helpen je om ook in de regen te kunnen fotograferen.

Camera drooghouden

Natuurlijk is het allerbelangrijkste om je camera (als deze niet weerbestendig is) goed droog te houden. Een regensleeve is bij elke camerawinkel voor een paar euro’s te koop en in geval van nood kan je een plastic zak openknippen om over de lens en camera heen te leggen. Je zonnekap kan ook goed helpen om te voorkomen dat er druppels op de lens komen. Controleer je lens of filter in ieder geval regelmatig, want een regendruppel kan lelijke vlekken veroorzaken op je foto!

motionman

Wel of geen regen in beeld

Door je sluitertijd aan te passen kan je eenvoudig bepalen of regen wel of niet zichtbaar is. Een langere sluitertijd zorgt voor een zachte waas en bij een kortere sluitertijd zie je de druppels beter.

henk1946

Creatieve mogelijkheden

Zelden zullen fotografen bewust op pad gaan om de regen te fotograferen, terwijl dit juist een super fotogeniek onderwerp is! Je kan spelen met reflecties, sfeerbeelden maken bij straatfotografie of kiezen voor close-up-foto’s van de druppels.

PtR

Regen uitlichten

Regen komt het meest nadrukkelijk naar voren als het van de achterkant wordt verlicht. Vanwege de doorzichtigheid lijken de druppels dan een stuk helderder en scherper dan de rest van je onderwerpen. De juiste verlichting kan je overal vinden, denk bijvoorbeeld aan tegenlicht uit een raam, of verlichting van een zonnestraal of straatlantaarn.

LoulouBeavers.

Na de regen..

Na de regen is de zon extra mooi, zeker als er overal nog waterplassen en regendruppels liggen. De kans op een regenboog is vlak na een flinke bui ook erg groot en zware wolkenpartijen zijn bovendien een extra sterk element om een saaie lucht te verfraaien. Ga je de volgende ochtend ook nog op pad? Als het weer is verbeterd is er een goede kans op mist, wat zeker in landschapsfoto’s een waardevolle toevoeging is.

vimage-view

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips om te fotograferen bij weinig licht

Review: 360Fly 4K – 360 graden video fun