in

Vijf tips voor betere bosfoto’s21 september 2016, 10:00

Het bos blokkeert je licht en staat vol bomen, struiken en takken. Het is niet eenvoudig om dat allemaal mooi vast te leggen. Wat doe je als je door al die bomen het bos niet meer weet te fotograferen? We geven je vijf tips!

Licht in het bos

De omstandigheden in het bos zijn niet ideaal voor fotografie. Het bladerdak houdt een groot deel van het licht tegen, waardoor het er vaak relatief donker is. De lichtstralen die er wel doorkomen, zorgen daarnaast voor een gevlekte ondergrond vol schaduwen en licht. Bewolkte dagen zorgen vaak voor minder grote contrasten, wat het fotograferen eenvoudiger maakt. Het bos is echter op zijn mooist tijdens de gouden uurtjes, vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag. Dan komen de kleuren het meest tot leven en krijg je meer sfeer in je foto.

robk1964

Compositie

Het bos staat vanzelfsprekend vol met bomen en dat maakt het creëren van een goede compositie niet eenvoudiger. Het oogt namelijk al snel rommelig en druk. Probeer ervoor te zorgen dat bomen elkaar niet overlappen en dat je kleine struikjes, takken en andere rommelige elementen buiten beeld houdt. Lukt dat niet? Probeer ze dan juist in te zetten als natuurlijk kader, om extra aandacht te vestigen op je hoofdonderwerp. Wandelpaadjes of een klein beekje kan je ook prima gebruiken in je compositie. Denk wel goed na over de richting waarin ze lopen. Een invoerende lijn oogt namelijk veel prettiger dan een uitvoerende.

Omhoog en omlaag kijken

Het bos is niet alleen een plek voor landschapsfotografie. Zowel het bladerdak als de bosgrond zijn perfecte onderwerpen om mee te experimenteren. Wanneer je omhoog-fotografeert krijg je te maken met tegenlichtsituaties en kan je focussen op de details van de bladeren of de kronkelende takken tegen de lucht. Op de grond heb je juist een enorme hoeveelheid aan macro-onderwerpen, zoals mos, paddenstoelen en insecten.

bvdbv

Er is zoveel meer dan de herfst

In de herfst wordt er het meest in het bos gefotografeerd, terwijl alle andere seizoenen juist ook van grote invloed zijn. In het voorjaar is de bodem vaak gevuld met kleine bloemen, in de zomer is het een zee van verschillende tinten groen en in de winter liggen de takken vol sneeuw en komen de boomstammen veel rauwer naar voren.

Een unieke kijk op het bos

Het bos beleef je het meest wanneer je de gebaande paadjes verlaat. Dan kom je bij de rauwere stukken waar de ondergrond veel interessanter en levendiger is. Ook qua standpunt kan je het bos op een unieke manier vastleggen. Door een beetje moeite te doen en door je knieën te gaan, krijgen alle lage elementen veel meer nadruk en lijken alle bomen en hoge struiken opeens veel groter.

phaaksma

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photokina: Leica komt met de instant camera Leica Sofort!

Photokina: De nieuwe Olympus OMD E-M1 Mark II