in

Vijf tips voor bliksemfotografie

In Nederland is de zomer bijna begonnen, wat betekent dat er ook weer een aantal heftige onweersbuien op de planning staan. Om daar spectaculaire foto’s van te maken, hebben we vijf tips voor bliksemfotografie op een rijtje gezet.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1 Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde

Het geheim achter een geweldige bliksemfoto is een lange sluitertijd. Sluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open staat, waardoor er licht op de sensor kan vallen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht de camera inkomt. Door de sluiter bijvoorbeeld gedurende zestig seconden open te zetten, worden alle bliksemflitsen die binnen dat tijdsbestek plaatsvinden vastgelegd. In de handmatige stand van de camera kun je de sluitertijd makkelijk zelf regelen. Zorg er wel voor dat je met een statief werkt, aangezien een lange sluitertijd ook veel bewegingsonscherpte met zich meebrengt als de camera niet perfect stil staat.

Daarnaast is het belangrijk om het diafragma (de lensopening) voldoende dicht te draaien, zodat er weinig licht in valt. Ook dit zorgt ervoor dat de foto uiteindelijk niet snel overbelicht raakt bij een lange sluitertijd. Het diafragma stel je in door het f-getal op de camera hoger of lager te zetten. Het hangt van de situatie af welk f-getal je nodig hebt: hoe donkerder de situatie, hoe lager het f-getal. Dit is vaak een kwestie van even experimenteren op locatie: begin bij nachtlicht bijvoorbeeld met f/8, en kijk of de foto over- of onderbelicht is. Tot slot is het belangrijk om een lage iso-waarde te gebruiken, om ruis te voorkomen. Een lage iso-waarde zorgt er ook voor dat je de sluitertijd langer kunt zetten, zonder dat de foto overbelicht raakt.

OomsPatrick

Gebruik een groothoeklens

Het is altijd een raadsel waar de bliksem precies inslaat. Om je kansen te vergroten is het handig om een groothoeklens te gebruiken, zodat je met een kleine brandpuntafstand kunt werken (liefst onder de 20mm). Hierdoor vang je een breed perspectief en weet je zeker dat de flits op je foto belandt. De Tokina 11-16mm f/2.8 is een veelgebruikte optie, maar denk ook aan de relatief goedkope Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Uiteraard is het gebruik van een groothoek geen vereiste en ligt het er helemaal aan hoe ver de bliksem van je af staat.

fotofanatic

3. Gebruik een grijsfilter

’s Nachts is het makkelijk om lange sluitertijden in te stellen, aangezien er niet veel natuurlijk licht aanwezig is; de foto zal niet makkelijk overbelicht zijn. Overdag is echter een ander geval. Door het al aanwezige daglicht zijn lange sluitertijden vaak onmogelijk. Om toch lange sluitertijden te bereiken kun je gebruikmaken van een grijsfilter (ook wel nd-filter genoemd). Zo’n filter werkt als een soort zonnebril voor de lens; alles wordt donkerder, waardoor je de sluitertijd langer kunt zetten. Een grijsfilter wordt ook vaak toegepast voor het zachter maken van wateroppervlakken of bijvoorbeeld de stroming van een waterval. Het hangt van de filtermaat van de lens af welke je precies nodig hebt.

Lees meer over grijsfilters in dit artikel.


4. Neem de tijd en improviseer

Uiteraard heb je een aantal pogingen nodig voordat je bij de perfecte foto uitkomt. Het is niet makkelijk; onweer verplaatst zich soms snel en het duurt even voordat je een mooie compositie inclusief alle instellingen hebt gevonden. Bedenk je dat dichterbij komend onweer steeds feller wordt. Beweegt het van je af dan wordt het steeds donkerder. Met dit in het achterhoofd moet je soms tijdens het fotograferen de instellingen snel aanpassen.

vimage-view

5. Een kwestie van geluk

Bij deze tak van fotografie speelt geluk uiteindelijk een grote rol, waarbij je natuurlijk wel heel wat kan doen om het geluk een handje te helpen. Neem een statief mee, meerdere lenzen en bekijk sites als Buienradar om te zien waar en wanneer het onweer plaatsvindt.

Jessie1985

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Lightroom Ontwikkelen: Achtergrond Onscherper Maken

Sluitertijd gebruiken bij sport: bevriezen of bewegen?