in

Vijf tips voor het fotograferen van de bloeiende heide


6 september 2016, 15:21

In deze tijd van het jaar zien we veel foto’s van bloeiende heide op Zoom.nl. Wat heb je hier nou voor nodig en hoe ga je te werk? Wij geven je vijf tips voor de prachtigste kleurrijke beelden.

Tip 1: Kies een geschikte locatie uit!

Zoek een locatie op waarvan jij denkt dat de heide mooi in bloei staat en zoek uit hoe je er het beste komt. Populaire locaties voor het fotograferen van bloeiende heide zijn het Nationaal Park de Veluwezoom – De Posbank, het Nationaal Park Dwingelderveld, het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

HenkPijnappels

Tip 2: Bepaal op welk tijdstip je gaat!

Sommige natuurparken mogen pas betreden worden net na zonsopkomst, dus bereid dit goed voor. ‘De gouden uurtjes’ staan bekend om de mooiste tijden om er te fotograferen. Het KNMI geeft een zorgvuldige tabel weer met tijden van zonsopkomst- en ondergang van 2016. Ook de zonsondergang levert fraaie plaatjes op. Een uitstapje als dit kan veel tijd in beslag nemen. Ga dus in de ochtend op tijd weg of maak er in de avond tijd voor vrij.

mariovisser

Tip 3: Beslis wat je wilt fotograferen!

Bloeiende heide is natuurlijk perfect voor landschapsfotografie, maar alle ontwakende beestjes en insecten zijn ook erg geschikt voor macrofotografie. De paars-oranje gloed die de ochtend op de heide veroorzaakt dient goed voor prachtige onscherpe achtergronden. Lees hier ons artikel met tips over onscherpe achtergronden. Voor macrofotografie is veel geduld en inspanning nodig en soms is het gedierte lastig te vinden! Neem hier dus ook weer de tijd voor.

gertjanketel

NelTalen

Tip 4: Gebruik een statief!

Bij landschapsfotografie is het makkelijk om een statief te gebruiken. Het statief zorgt ervoor dat de camera stil staat en je dus een scherpe foto krijgt, maar je kunt ook experimenteren met sluitertijd! Wanneer het nog wat donker is zorgt een langere sluitertijd voor meer licht in de camera en dus een heldere foto. Je hoeft hierdoor geen hogere iso-waarde te gebruiken. Je kunt ook altijd nog de nabewerking gebruiken om donkere delen lichter te maken en andersom.

elroyspelbos

Tip 5: Maak gebruik van de natuurelementen!

Omdat de zon net pas opkomt en dus laag staat, zal je veel te maken hebben met schaduwen. Probeer hier mee te spelen, want dit kan erg mooie plaatjes opleveren. De zon hoeft niet perse in beeld te zijn, om een mooi effect te hebben. Ook ontstaan er door de zon vaak mooie silhouetten in het landschap!

Thomus

Is de zon wel in beeld, dan kan dit zorgen voor mooie gouden stralen. Alle kleuren van de heide komen mooi naar voren in het zonlicht. Houd er wel rekening mee dat wanneer er zonnestralen in beeld zijn, er ook vaak harde schaduwen aanwezig zijn.

Fotosvantexel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Smartphonecamera test – Zeven telefooncamera’s getest

Tamron presenteert SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2