in

Vijf tips voor straatfotografie2 september 2016, 11:00

Bij straatfotografie ben je overgeleverd aan wat er op je pad komt. Bovendien is lang niet iedereen enthousiast als er opeens een foto van hem/haar gemaakt wordt. Het is dus echt een lastig onderwerp. We geven je vijf tips om hiermee om te gaan.

Tip 1: Wel of geen toestemming?

Buiten op straat en in openbare ruimten hoef je in principe geen toestemming te vragen om iemand te fotograferen. Natuurlijk heb je wel altijd te maken met de grenzen van het fatsoen. Als mensen aangeven niet gefotografeerd te willen worden, dan kan je daar het beste maar gewoon naar luisteren. Het levert sowieso niet meer de foto op die je oorspronkelijk had willen maken en bovendien, mocht het ooit uitlopen tot een rechtszaak, dan zal de geportretteerde het vaak winnen van jou als fotograaf.

Kimoostelbos

Tip 2: Leg uit wie je bent en wat je doet

Mensen kunnen je af en toe vragend aankijken als je met een telelens voorbijgangers staat te fotograferen. Wees daarom benaderbaar, zorg dat je visitekaartjes bij je hebt en reageer vriendelijk als mensen je vragen stellen. Wees open en eerlijk naar de personen die je geportretteerd hebt. Ze zullen het vaak heel leuk vinden om de foto zelf terug te zien en soms zelfs te ontvangen!

Tip 3: Kies de juiste aanpak

Straatfotografie kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kan rondlopen, op zoek naar opvallende modellen of situaties. In dat geval zal je snel moeten reageren en kan het soms voorkomen dat je net niet de juiste instellingen gekozen hebt. Je kan er daarom ook voor kiezen om één geschikte locatie uit te zoeken en te besluiten om daar rustig af te wachten. In dat geval kan je je instellingen helemaal voorbereiden op de lichtomstandigheden en kan je wachten tot een bijzonder model passeert die je setting helemaal compleet maakt.

suzanbaars

Tip 4: De sfeer op straat

Probeer de sfeer van de straat goed over te brengen in je foto. Dit doe je het beste door bewust na te denken over de instellingen die je gaat gebruiken. Is er een grote afwisseling aan bewegende en stilstaande onderwerpen? Dan kan je dat goed vastleggen door te variëren met je sluitertijd. Wil je liever een onderwerp isoleren van de achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma zodat je een kleine scherptediepte hebt.

Tip 5: Overvolle beelden

Een straatbeeld kan soms erg rommelig en overvol ogen. Denk goed na over je compositie en bepaal naar welk onderwerp de meeste aandacht uit moet gaan en hoe je daarvoor gaat zorgen. Wacht bijvoorbeeld tot iemand net het licht inloopt of probeer te fotograferen wanneer er zo min mogelijk passanten zijn. Soms kan het ook helpen om te kiezen voor een zwart-wit foto, omdat dat veel meer rust uitstraalt.

riccardo47

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

“Hollywood meets LED”: de Fresnel LED lampen van LUPO

Vijf tips voor mooie onscherpe achtergronden