in

Vlammenfilter in Photoshop CC


26 maart 2015, 13:23

Wil je een foto wat spannender maken? Met een fraai vlammenspel bijvoorbeeld? Dankzij Adobe Photoshop CC 2014 hoef je geen gevaarlijke toeren uit te halen. De nieuwste Photoshop-versie heeft een flink arsenaal vlammen in verschillende vormen en sterktes tussen haar filters gestopt.

Voor en na

foto: Goedele Vonder (goedele)

01 Pad maken


Open Photoshop CC 2014 (of download de 30-dagen trial via de Adobe-website) en laad het beeld dat je van een vlammenzee wilt voorzien via Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie en kies Open. Maak een nieuwe laag aan via het lagenvenster of kies Laag, Nieuw, Laag. Gebruik vervolgens het pennetje uit gereedschapsbalk om een pad te maken. Ben je niet vertrouwd met ankerpunten en curven? Dan kun je ook Pen voor vrije vorm kiezen. Teken een lijn of vorm naar keuze in het haar en kies daarna Filter, Rendering Vlam.

02 Vlamtype en stijl


Het aantal verschillende soorten vlammen is ontzettend uitgebreid. Allereerst kies je het Vlamtype. Hier heb je een aantal soorten met één of meer vlammen. Bovendien kun je ook kiezen of de vlammen het pad moeten volgen of verschillen richtingen mogen aannemen. Met de schuifbalkjes kun je vervolgens de Lengte, Breedte, Hoek en Interval aanpassen. Experimenteer vervolgens ook met de andere schuifregelaars om onder meer de turbulentie en inkepingen onder handen te nemen. De Vlamstijl hebben wij op Normaal laten staan en we kozen Parallel bij Vlamvorm. Tevreden met het resultaat? Indien gewenst kun je de kwaliteit van de rendering nog aanpassen via Kwaliteit. Klik vervolgens op OK om terug te keren naar je foto. Met de tool Verplaatsen kun je de paden eventueel nog wat opschuiven.

03 Vlammenspel opslaan


Erg handig is dat je de rendering van de vlammen kunt opslaan als preset zodat je deze later ook op andere foto’s kunt toepassen. Als je terugkeert naar Filter, Rendering, Vlam zul je merken dat de laatst gebruikte waarden zichtbaar zijn. Ben je van plan dit vaak toe te passen dan kun je deze instellingen opslaan via Voorinstelling opslaan helemaal bovenaan in beeld. Kies nog even een naam voor de voorinstelling en klik op Bewaar om de taak te voltooien.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Lightroom Ontwikkelen: nauwkeurig je belichting aanpassen

Fotodokter: Onderbelicht