in

Vogels spotten en fotograferen: leg ze op een unieke manier vast

Ook al zijn vogels onvoorspelbare modellen, het is alsnog raadzaam om aandacht te besteden aan de juiste compositie van het beeld. Ook zijn er zeker mogelijkheden om je creativiteit te gebruiken en een verrassend beeld te schieten. We geven je wat tips!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Vogels Spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Lager standpunt

Wanneer je vanuit de auto fotografeert, heeft dat als voordeel dat je snel naar de plek kunt rijden. Bijvoorbeeld wanneer je een vogel op een paaltje spot, of een bijzondere actie waarneemt, zoals vechtende grutto’s. Dat is alleen minder handig als de vogels dichtbij op de grond zitten en jij in de auto. Je krijgt dan een relatief scherpe voor- en achtergrond wat het beeld wat onrustiger maakt. 

Nu hoeft dat niet heel storend te zijn, maar mocht je toch een wat rustigere omgeving rondom de vogel willen hebben, dan zul je een positie laag bij de grond moeten innemen. Dat heeft als consequentie dat je je meestal zult moeten camoufleren, want anders blijven de vogels te ver weg voor een acceptabele foto. Op Zoom.nl vind je nog veel meer praktische tips voor het fotograferen van vogels.

Het makkelijkste werkt het om op de grond te gaan zitten of liggen en vanonder een camouflagekleed te werken. Ga niet zomaar middenin een weiland zitten, want dat accepteren de vogels meestal niet en sommige boeren ook niet. Beter is het om tegen een paaltje of hekwerk aan de rand van het weiland aan te gaan zitten. Gooi vervolgens het camouflagekleed over je heen. Je kunt ook tegen de zijkant van je geparkeerde auto gaan zitten of zelfs liggen, dat werkt prima! 

Daarna wacht je rustig tot de vogels weer dichterbij komen. Om het lange wachten wat comfortabeler te maken, kun je het beste een statief gebruiken dat je heel laag kunt positioneren. Een alternatief is een flinke rijstzak waar je de objectief/camera combinatie op kunt laten rusten. Het resultaat van deze aanpak is bijzonder pakkende foto’s. Het is altijd handig om nog even op te frissen welke camera-instellingen het beste zijn voor het fotograferen van vogels.

Ook vogels lenen zich voor creatieve cameratechnieken zoals dubbelbelichting. Deze foto is daar een mooi voorbeeld van.

Andius Teijgeler
Canon 1D X · ISO 800 · F 5,6 · 1/320 SEC · 400 MM

Sfeer in beeld

Als je eenmaal een gebied beter kent en weet waar je de vogels kunt verwachten, zou je ook al voor het eerste licht of late licht naar het weidevogelgebied kunnen gaan. Door het open landschap en de lage horizon pak je meteen al het eerste of laatste licht in de weilanden. Dat levert vaak prachtige, sfeervolle beelden op in rood/oranje licht.

Als je geluk hebt, dan start de dag met wat mist, waardoor een heerlijke sfeer in het beeld ontstaat. Een bijkomend voordeel is een wat onrustige achtergrond, met bijvoorbeeld bebouwing, uit het zicht verdwijnt. Zo kan zelfs een minder fotogenieke plek toch heel interessant worden.

Wil je de kans op mist vergroten, dan is het goed om de dauwpunttemperatuur in de gaten te houden. Dit is de temperatuur waarbij de lucht volledig verzadigd is, dus 100 procent luchtvochtigheid. Er treedt dan mist of nevel op. Via weersites en apps kun je het dauwpunt checken. Woon je in de stad en zie je als je in de ochtend uit het raam kijkt geen mist, wees dan niet teleurgesteld: in het weiland kan het zomaar gebeuren dat daar toch al mist is of bij zonsopkomst gaat ontstaan. Ga dus toch gewoon op pad, want niet geschoten is altijd mis!

Grote zilverreiger tegen een donkere achtergrond levert een mooi lowkey beeld op.

Ad ten Hoopen
Nikon D7200 · F 8 · 1/1250 SEC · 600 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het vinden van verschillende vogelsoorten
  • De basis voor het fotograferen van vogels
  • Hoe je je camera het beste kunt instellen
  • Het nabewerken bij vogelfoto’s

Bekijk hier de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken in Photoshop: aan de slag met overvloeimodi

De basis van fotografie: zo krijg je scherptediepte onder de knie