29 juli 2020, 06:31
Een groothoekobjectief is een veelzijdige tool in je fototas. Maar, hoe weet je wanneer je deze het beste in kunt zetten? Er zijn diverse situaties waarin een groothoek een ideaal objectief is om te gebruiken. We zetten er een paar van voor je op een rij.
Het is belangrijk om als fotograaf te begrijpen met welke apparatuur je op pad moet gaan als je een bepaald eindresultaat in gedachten hebt. Een verjaardagsfeestje fotograferen met een tele-objectief is bijvoorbeeld niet zo’n slim plan. Een groothoekobjectief – een objectief met een korte brandpuntsafstand – is een veelzijdige tool in je fototas. Toch is het goed om te weten in welke situaties je het beste een groothoek kunt gebruiken. Zo zijn er praktische redenen om een groothoek te gebruiken, maar ook visuele of conceptuele argumenten te bedenken. We zetten er in dit artikel een aantal uiteen.
Weinig ruimte
Een groothoekobjectief is een enorm handig hulpmiddel in situaties waarin je weinig ruimte hebt, maar toch een goede foto moet maken. Denk dan aan kleine ruimtes zoals een caravan of gewoon een kleine kamer in huis. Als je aan het werk moet in zo’n beperkte ruimte is het goed om een groothoek bij je te hebben, want zonder een objectief met een weidse beeldhoek kun je gewoonweg geen foto maken in een dergelijke ruimte.
Iets moet groot lijken
Een groothoekobjectief is een magisch apparaat: alles wat je ermee fotografeert lijkt veel groter dan het in werkelijkheid is. Een kleine ruimte lijkt ineens een balzaal en een bescheiden tuintje lijkt opeens een heel park. Niet gek dus dat veel makelaars hun fotografie uit laten voeren met een groothoekobjectief. Veel mensen weten dat en kunnen er tot op zekere hoogte doorheen kijken, maar desalniettemin mist deze aanpak zijn doel meestal niet. Onze hersenen zijn eenvoudig voor de gek te houden.
Landschap
Een landschapsfoto is vaak gebaat bij een beetje ruimte en een weidse blik. Een groothoekobjectief geeft je de mogelijkheid om zulke landschapsfoto’s te maken. Een weids weiland lijkt opeens nog weidser en een bergketen krijgt immense proporties. Daarnaast is het zo dat je met een groothoekobjectief gewoon méér in één beeld kunt ‘stoppen’, waardoor je vaak een interessantere foto creëert. Een groothoekobjectief – zeker een ultragroothoek – heeft ook de kracht om een saai landschap te transformeren tot een adembenemend landschap, zeker als je enige ervaring hebt en begrijpt hoe je een groothoek in kunt zetten in de natuur.
Dynamiek
Hoe meer tele, hoe meer focus op één bepaald onderdeel in je beeld. Je ziet eenvoudigweg minder van het hele spectrum. Bij een groothoek is dat juist andersom, want je ziet opeens heel veel om je heen. Dat brengt met zich mee dat een groothoek ideaal is voor het vastleggen van dynamiek. Doordat er heel veel beeldelementen in je foto komen wordt zo’n beeld automatisch druk en misschien wel een tikje chaotisch. Dat is in sommige situaties nadrukkelijk de bedoeling. Denk aan het vastleggen van een druk kruispunt, of van een winkelstraat. In iedere hoek van je beeld gebeurt weer iets anders en zijn interessante elementen te ontdekken. Dat is de kracht van een groothoek: je maakt er automatisch dynamische foto’s mee.