Let er daarom meteen op dat het grootste deel van de viezigheid niet in je tas terechtkomt. Klop of veeg je camera, lenzen en accessoires goed af voor je ze terugstopt. Leg je tas ook niet open neer als je lekker aan het fotograferen bent. Zeker aan de kust of bij wisselend weer wordt alles vies en nat. Maak er een gewoonte van na elke lenswissel de tas weer volledig te sluiten.
Is het echt slecht weer, gebruik dan de vaak ingebouwde regenhoes, die zit er niet voor niets in. Van een regenbui wordt er echt niets vies, maar een zeiknatte fototas is nooit een goed idee. De meeste tassen zijn wel spatwaterdicht maar bij een hoosbui laten ze uiteindelijk echt wel vocht door. De ritsen zijn vaak het zwakke punt, de echte outdoortassen hebben daarom gesealde ritsen.
Uit de praktijk
Fotograaf Marijn Heuts over zijn fototas: “Het nut van de regenhoes en het sluiten van de tas werd pijnlijk duidelijk toen ik aan de Noorse kust werd geconfronteerd met een ‘freak wave’, een golf die om onverklaarbare redenen veel hoger is dan alle andere. Mijn tas werd overspoeld, en de terugtrekkende golf ging er uiteraard ook nog eens overheen. Het opkomende water richtte weinig schade aan, de terugtrekkende golf sloeg de regenhoes van de tas. Gevolg: geen vocht in de tas en alleen zoute ritsen. Had de tas andersom gelegen, dan had de opkomende golf de regenhoes er al afgespoeld, en had de terugtrekkende golf vrij spel gehad om de tas binnen te dringen.”
Gebruik dus je regenhoes en denk na over de richting waarin je de tas neerlegt op het strand!
Karen Schlotke
Fujifilm X-T3 · ISO 3200 · F 1,2 · 1/340 SEC · 56 MM
Zand in de ritsen
Als je thuiskomt na het fotograferen, kun je de ritsen altijd even schoonborstelen. Zeker als je op een zanderige plek hebt gefotografeerd. Door zand kan de rits namelijk onherroepelijk vastlopen. Trek je ter compensatie harder aan de rits, dan breekt meestal het lipje af.
Nog erger is het als door zandkorrels de rits niet goed meer sluit. Iedereen heeft wel eens zo’n jas gehad waarbij je de rits dichtritst en toch met een gapend gat ergens op je buik blijft zitten. Gebeurt je dat met een fototas, dan is de kans groot dat er duur glas over de straat gaat stuiteren.
De grootste vijand is, opnieuw, zout. Ritsen zijn allemaal van metaal gemaakt, en dus gevoelig voor roesten. Als je na gebruik in zilte omstandigheden de tas niet afspoelt met zoet water, gaat je rits een keer roesten en dan gaat ie eerst moeizaam, en later nóóit meer open of dicht.
Koordjes voor de rits
Je kunt bij de fotowinkel of een tassenwinkel van die koordjes kopen die het lipje van de rits vervangen of verlengen. Dat zorgt tevens voor dat de rits fijner werkt met handschoenen aan. De verschillende kleuren waarin ze verkrijgbaar zijn, maken dat je je tas kunt personaliseren, of twee ritsen die vlakbij elkaar zitten uit elkaar kunt houden. Denk aan hoofdvak en voorvak.
Regelmatig schoonmaken
Het geregeld schoonhouden van je tas is ook goed nieuws voor je camera en lenzen. Alle zand, stof en ander vuil dat in je tas ophoopt, kan ook in je camera belanden als je in je tas van lens wisselt. En vergeet je een keer de lensdop op je lens te doen, kunnen zandkorrels of steentjes de frontlens aardig beschadigen. Af en toe leeg ondersteboven houden en flink afranselen helpt. Eens per jaar even de stofzuiger erin is ook een goed idee.
Heeft je tas compartimenten, dan gaat het klittenband een keer zijn werking verliezen. Vaak krijg je bij een nieuwe tas veel meer van die flapjes dan je nodig hebt. Bewaar er een paar zodat je ze kunt vervangen als het nodig is. Het voorkomt dat je spulletjes door de tas gaan kletteren als het klittenband het niet meer houdt.
Foto: Marijn Heurts, marijnheuts.nl