in

Voorbereiding als reisfotograaf

Eindelijk is daar dan het besluit. Je gaat eindelijk die grote reis maken; voor een aantal weken naar een verre bestemming. Je hebt alles gepland, de tickets, de overnachtingen, het vervoer. Je hebt boeken en kaarten gekocht, magazines doorgebladerd, nieuwe kleren aangeschaft. Je vergaapte je ook aan alle mooie afbeeldingen die in de magazines stonden en kocht meteen een nieuwe camera. Wauw, dit kan alleen maar goed uitpakken! Toch? Of moet je toch nog even nadenken voordat je je cameratas inpakt?

Ik stel voor om het laatste doen. Want wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden. Een slechte voorbereiding gaat er gegarandeerd voor zorgen dat je foto’s klaar zijn voor de prullenbak.

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kan houden. Ik noem de belangrijkste in deze blog. Als een grof geheugensteuntje. Ik noem ze omdat ik zelf deze fouten heb gemaakt. Neem ze ten harte en kom een stuk uitgeruster en blijer weer thuis komt dan ik.

Expositie Free
Edo-Jan’s foto’s zijn 11, 18 en 25 januari 2015 te zien in galerie ‘het Atrium’, Ewesheim 2 in Leek (Groningen).
De galerie is geopend tussen 13.00 en 17.00 uur en de entree is gratis.
Meer informatie lees je op: www.edojan.nl of www.facebook.nl/expositiefree

1. Ken je camera

Dit is de belangrijkste tip. Ken je camera en toebehoren door en door. Weet waar alle knopjes voor dienen, hoe je je camera in kan stellen en…. hoe je bepaalde functies ook weer uit kan zetten. Ooit zat ik in een bootje bij Vancouver om orka’s te fotograferen. Ik klikte er lekker op los en had een prachtige ervaring. Een Nederlandse meneer naast mij had dezelfde camera. Een Canon EOS 50D maar klikte een stuk minder lekker. Na een uurtje ging hij van het dek af, las de handleiding door (hoorde ik later) en kwam na een half uur weer op het dek. Hij had de instellingen gevonden en kon ook foto’s maken van die snelle wendbare dieren! Maar: hij had zich eerst een uur gefrustreerd, daarna een half uur ingelezen en moest daarna nog een half uur wennen aan de nieuwe instellingen. In die twee uur was er zoveel gebeurd, gewoon zonde. Ohja: hij had mij ook gewoon kunnen vragen natuurlijk. Dat is ook een tip: vraag een mede-fotograaf als je het even niet weet. Dikke kans dat hij je graag wil helpen.

2. Sjouw je geen breuk

Als je op reis gaat naar een verre bestemming neem je welliswaar vaak zware bergschoenen mee (je kan je afvragen of dat wel zo nodig is trouwens, kijk maar eens om je heen als je bijvoorbeeld door Nepal loopt. De gidsen en dragers lopen op sportschoenen), de rest van je kleding is doorgaans van zo licht mogelijk materiaal. Je wilt je geen breuk sjouwen. Hetzelfde geldt voor je camera en toebehoren. Wees er van doordrongen dat datgene wat je mee neemt ook daadwerkelijk te tillen valt.
En een paar kilo lijkt niet zoveel als je het op tilt, maar als je een aantal uren door de bergen loopt,.. reken maar dat die paar kilo aanvoelen als een paar honderd kilo.

Pak je cameratas in met dat wat je mee wilt nemen op je reis en loop een paar uur over de hoge Veluwe, over de duinen of door het Limburgse landschap. Hoogstwaarschijnlijk voel je de blaren opzwellen 😉
Weer thuis kan je beter beoordelen of je zaken mee neemt, lichtgewicht producten aan moet schaffen, een andere cameratas moet kopen of aan je conditie moet werken.

Weer of geen weer

Je kan jezelf onwijs veel geld mee kan besparen als je weet wat je qua omstandigheden kan verwachten. Je kan er heel veel geld mee besparen.

Bevroren

Mijn camera is ooit bevroren geweest in de winterse Rocky Mountains. Ik liep daar rond en het was zo koud… Niks deed het meer. Daar kon mijn Canon EOS 50D echt niet tegen. De keren daarna zorgde ik altijd voor handwarmers. Die kan je gewoon kopen bij de ANWB, Zorgt ervoor dat de temperatuur in je cameratas wat comfortabel blijft zonder het verschil te groot te maken.
In de kou draag ik de extra accu’s zoveel mogelijk onder mijn kleding, dan lopen ze niet zo snel leeg.

Verzopen

In het hart van Borneo deed mijn camera het ook niet meer. Maar nu doordat het daar zo vochtig was. Ook in de body was alles beslagen. Daarom zorg ik altijd voor een waterdichte tas, speciale plastic beschermhoesjes en controleer ik elke dag een aantal keren mijn apparatuur. Hou het droog, teveel vocht is funest dus leg kleine zakjes met vochtvangers in je cameratas.

Gezandstraald

Hetzelfde geldt in stoffige omgevingen. Kathmandu is een goed voorbeeld. Maar ook de woestijn, de droge steppe, Je ruikt de stof ronddwarrelen. Ook hier geldt, net als vocht, dat je je camera en toebehoren zoveel en zovaak als mogelijk controleert en schoon houdt. In een veilige omgeving natuurlijk. Ik verwisselde iets te vaak van lens in Yellowstone National Park terwijl ik bizons fotografeerde. Resultaat: alles objectieven vol met stof, de binnenkant van de body inclusief de sensor hadden ook aan een flinke schoonmaakbeurt nodig. En ik had er zo veel werk van om alles in Photoshop weer weg te poetsen. Regenhoesjes zijn trouwens ook ideaal voor stoffige omgevingen. En als je stof moet verwijderen, doe dit zo voorzichtig mogelijk.

Denk je erover om op een open boot (bijv een zodiak) walvissen te gaan fotograferen? Zorg er dan voor dat je de camera, goed afschermt van opspattend water. Daar zijn goedkope plastic hoesje voor verkrijgbaar. Wat ook enorm helpt is een lange zonnekap. Die helpen niet alleen tegen de zon en alle weerspiegeling op het water, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat het opspattende water niet direct op het glas valt. Controleer het glas ook zo vaak als mogelijk. Een drupje op de verkeerde plek kan al je foto’s doen mislukken en je hebt het meestal pas door als je je foto’s thuis gaat beoordelen.
Zout water is funest voor je camera. En zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt vast zit aan jezelf. Want als iets overboord valt…. Je krijgt het echt niet meer terug.

Gesmolten

En dan de hitte. In bijvoorbeeld Death Valley heb ik gevoeld wat 50 graden Celsius is. Mijn camera en lenzen ook. Mijn belangrijkste lens, 17-85mm, is daar helaas gesneuveld. De elektronica kon er niet tegen. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld alleen in de ochtend en avond te fotograferen. Als het nog een beetje draaglijk is. En voor de rest: zoek een koele plek op, dat ene kleine beetje schaduw kan net voldoende zijn. Als je camera aangeeft dat het te warm is, stop direct met fotograferen!

Het helpt enorm om je van te voeren af te vragen hoe je onder ‘moeilijke’ omstandigheden je camera en toebehoren in ‘normale’ omstandigheden kan houden. Zoek naar mogelijkheden om vocht, stof, kou en hitte zoveel mogelijk buiten de cameradeur en tas te houden. En probeer de camera niet teveel te laten schrikken. Een langzame overgang van warm naar ijskoud of vice versa is

Neem datgene mee wat je nodig hebt. (of denk te hebben)

Noorderlicht

Wil je in de winter het noorderlicht fotograferen? Een 10-20mm lens is zeker de moeite waard. Een goed statief is noodzakelijk, een zaklamp is heel erg handig. Een telelens heb je niet nodig. Voorzetlenzen ook niet. Die houden alleen het toch al spaarzame licht tegen en zorgen, door de lange sluitertijden, voor tekeningen in je foto’s.
De flitser mag je ook thuis laten.
Extra accu’s zijn dan wel weer erg handig. En weet ook zeker dat je een goed werkende oplader bij je hebt. Ik heb me ooit wezenloos gezocht naar een oplader in Tromso, Noorwegen. En de eerste keer dat ik het noorderlicht wilde fotograferen in IJsland: ik was doodleuk vergeten om een afstandbediening mee te nemen. Leuk een ‘bulb’-functie maar probeer maar eens bibberende vingers een aantal minuten een koude knop in te drukken..

Fotograaf te paard

Ga je te paard op reis (is een aanrader, absoluut) zorg er dan voor dat je een objectief heb met lekker veel bereik. Ja, dat houdt veelal in dat de lichtsterkte wat tegen gaat vallen en dat je je ISO omhoog moet bijstellen, maar zitten op een paard een lens verwisselen is niet te doen. Ik spreek weer uit ervaring…

Het buitenland heeft geen fotozaken

Ga er van uit dat je NIETS kan aanschaffen op de plaats van bestemming. Het kan zijn dat er geen fotozaken zijn, dat je ze niet kan vinden, dat je geen tijd hebt om ze te bezoeken of dat dicht zijn. Echt waar. Ik heb tevergeefs gezocht naar een grijsfilter in Canada. Heb me scheel betaald aan een geheugenkaartje in Yellowstone. Kon nergens een nieuw objectief kopen na het debacle in Death Valley en probeer maar eens iemand in Borneo te vinden die je kan helpen bij computerproblemen.

Ga voor de kleinere accessoires voor zekerheid. Neem bijvoorbeeld altijd een extra accu (of twee) mee. Als het gaat over geheugenkaartjes , neem liever twee keer een kleinere opslagruimte dan 1 keer een grote. Die ene zou maar net kapot gaan of je zal hem verliezen…

En dan gaat het waarschijnlijk toch nog een paar keer mis op je reis. Dan moet je creatief wezen. Zoeken naar een oplossing. Soms laat je dingen vallen, soms gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt. Als je reist en tegelijkertijd fotografeert, dan vallen er spaanders en wordt je op jezelf terug gegooid. Deal er mee, maar: probeer die risico’s zoveel mogelijk in te dammen door van tevoren in te schatten wat de risico’s zijn.

Oefen, oefen en oefen

Oefen thuis hoe je het beste je fototas in kan pakken en maak met jezelf afspraken op welke plek je het materiaal op bergt. Weet ook hoe je je kaartjes op je laptop, tablet, geheugenbank of wat dan ook importeert. Hoeveel foto’s kan je er op kwijt bij welke kwaliteit? Zoek het uit! Het is een eenvoudige rekensommetje maar helpt je enorm. Vooral aan het einde van de vakantie.

Oefen voordat je op reis gaat met het schoonmaken van je camera en toebehoren. Dat moet je daar ter plekke vaker doen dan je lief is.
En ohja: heb je een flesje met reinigingsmiddel gekocht? NIET in je handbagage doen, gewoon inpakken in de bagage die je incheckt.

Kortom: onderzoek welke omstandigheden je kan verwachten en hoe je daarop moet anticiperen. Ook dit is voorpret en erg leuk om te doen. En die voorpret zorgt er ook nog eens voor dat je een deel van je eigen woonplaats ook op de gevoelige plaats heb gezet.

Volgende blog zijn we op de bestemming en gaan we foto’s maken. Het echte werk. Maar onthoudt: wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden.

Succes!

Expositie Free

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een kijkje bij Stellar, een datarecovery-laboratorium.

Beste camera van 2014